Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Agonie la maternitate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    S-a propus desfiintarea sau alipirea de alt spital mai mare. Orgoliile si imobilismul din sistem au blocat insa totul. Mai peste tot in spital ai impresia ca esti in filmul "432" al lui Cristian Mungiu. 

     

    La Maternitatea Elena Doamna, ultimii 20 de ani par sa nu fi trecut deloc. Daca in alte spitale din oras ai adesea impresia ca esti in Occident, aici atmosfera anilor '80 domina in curte, in saloane si chiar in obiceiurile unor angajati: mizerie, cirpaceli administrative, pijamale rupte, intuneric, indolenta. Cititi un reportaj despre spitalul in care s-ar putea turna oricind un film asemanator cu 432 al regizorului Cristian Mungiu.

    Un maidanez pe scari

    "Unde mergeti?", ma intreaba portarita curioasa si grijulie sa respecte afisul lipit pe usa pe care scrie "Carantina". "Intru sa astept o prietena care a venit cu bebelusul la consultatie" ii raspund, iar regula impusa de carantina dispare. Ba mai mult, primesc si indicatii unde este sectia de neonatologie. In fata pavilionului imi dau seama ca indicatiile celei de la poarta sint pretioase, avind in vedere ca alte placute pe care sa scrie ce clinici sint in cladirea respectiva nu exista.

    Trec printr-un hol care aduce ceva mai aproape de timpurile noastre, cu indicatoare luminoase ale sectiilor. Insa minunea nu tine decit citiva metri, pina cind ajung in alta parte a cladirii, la fel de deteriorata ca si exteriorul. Un hol pustiu si intunecat prevazut cu niste scari largi care dau la etajul urmator.

    O usa batrina, scorojita de vopsea si imensa, se deschide in fata mea. Din sala de operatii o tinara, aproape lesinata si cu dureri evidente de abdomen, este scoasa pe picioarele ei si sprijinita de doua asistente. Nu face doi pasi si cade. Singura forma de prim ajutor pentru femeia lesinata au fost citeva palme si un strigat isteric al unei insotitoare: "Aduceti o pipa?". Insa dubiosul instrument cerut nu ajungea de nicaieri. Intr-un final, tinara si-a revenit si a fost instalata in sala de reanimare, prevazuta doar cu sisteme de perfuzare.

    Urc la etaj. Pe scari, un ciine maidanez ma analizeaza atent, apoi adoarme, dezinteresat ca treptele spitalului nu sint tocmai potrivite pentru el. Salon Gravide, Sala de nasteri, Saloane Mame si Sectia de Neonatologie sint incaperile insirate de o parte si de alta a holului. In capat, grupul sanitar spre care ma indreptam si eu, pina cind o infirmiera m-a avertizat: "Mergeti inapoi. Nu aveti ce cauta aici!" si intra inapoi in baie. Dar nu o ascult si mai fac citiva pasi, pentru a putea intrezari printre usi. Grupul sanitar pentru pacienti era utilizat si pentru spalarea lenjeriei patate de singe. In mai multe lighene erau cearsafurile puse la inmuiat, dupa care infirmiera le curata in chiuveta. "V-am spus ca nu puteti folosi baia acum!", mai tipa o data spalatoreasa, si isi vede de treaba in continuare.

    Vizita prin saloane

    Pacientele, fie ca au nascut sau asteapta inca sa le vina sorocul, stau cuminti in saloanele in care au fost internate. In incaperile de citiva metri patrati abia incap, bara la bara, cite cinci paturi. Din loc in loc lipsesc fetele de la perna, iar mamele spun ca unele cearsafuri le-au adus de de acasa. Pardoseala in salon inseamna un linoleum ars si rupt din loc in loc. Nici imbracamintea de spital nu este mai grozava.

    "In prima zi cind m-am internat am primit o camasa gaurita si subtire in care inghetam de frig. Asa am stat o zi, pina am primit pijama de acasa", povesteste Mihaela Z., o viitoare mamica dezgustata si de faptul ca nu a nimerit intr-un salon modernizat.

    Aici este nevoita sa doarma pe o saltea veche si un pat cu bare ruginite, iar noaptea mai apar si musafirii nepoftiti: gindacii de spital. In plus, tencuiala din tavan si de pe pereti sta sa cada din clipa in clipa.

    "Tarife" de supravietuire in spital

    Si cum nimic nu pare a se face fara bani in sistemul sanitar, si aici pacientele sint nevoite sa "cotizeze" pentru a primi un tratament cit de cit normal. "Ca sa vina sa ma duca la sala de nasteri i-am dat asistentei 50 de lei si m-a luat mai repede. Dar o colega de salon nu are bani si s-a chinuit doua zile fara sa se uite nimeni la ea".

    Pina la asistenta mai trebuie sa primeasca "atentii" si infirmierele, ca sa dea o lenjerie curata. Pentru fiecare operatiune, cite 10 lei. Si acesti bani sint doar de inceput, pentru acomodare. "Eu am dat la anestezista trei milioane de lei, iar medicului inca cinci. Apoi, cind am mers in salonul copilului pentru alaptat, am fost nevoita sa mai dau doua sute de mii ca sa primesc un biberon curat, sa-i dau lapte copilului", insira o proaspata mamica sumele decontate catre angajatii care, teoretic, trebuiau sa faca toate manevrele medicale gratuit.

    La un calcul simplu, pentru nastere, indiferent daca e naturala sau prin cezariana, plus trei zile de spitalizare, familia trebuie sa puna deoparte cel putin 1.500 de lei.

    Parasesc holurile spitalului, dar, inainte de a iesi, mai arunc o privire in salonul cu lehuze. Pe unul dintre paturi, o batrina indoliata citea, resemnata, o declaratie impreuna cu fiica ei care tocmai nascuse: "Declar pe propria raspundere ca nu doresc ca fiul meu sa fie incinerat". Unul din gemeni ii murise inainte de a vedea lumina zilei.

    De ce s-a blocat salvarea Maternitatii Elena Doamna?

    Deoarece spatiul maternitatii a fost revendicat de fostii proprietari. Autoritatea de Sanatate Publica a lansat doua ipoteze privind viitorul locatiei pentru acest spital. Prima prevedea ca maternitatea sa devina sectie in cadrul Spitalului "Sf. Spiridon", idee care a iesit din schema imediat. A doua posibilitate de supravietuire ar fi fost ca Maternitatea "Elena Doamna" sa devina parte componenta din Maternitatea "Cuza Voda".

    In toamna anului 2006, Consiliul Judetean Iasi a dat aviz favorabil pentru cea de-a doua solutie, insa, ulterior, la presiunea conducerii spitalului ce urma sa fie desfiintat, decizia a fost anulata. Astfel, institutia a ramas in continuare cu statut juridic propriu, insa avind cladirile in subordinea Consiliului Judetean.

    "Pina la sfirsitul anului 2010 trebuie sa ajungem la un nivel minim compatibil cu UE, ceea ce inseamna ca maternitatea noastra sa respecte niste indicatori de acreditare la standardele unui spital de mina a doua din Europa", a declarat dr. Eduard Crauciuc, managerul spitalului, increzator fiind ca aceasta institutie va progresa sigur.

    Totodata, el exclude categoric posibilitatea de a trece in subordinea maternitatii "rivale". "Nu se poate asa ceva. In primul rind, tot colectivul de aici se opune si nimanui nu-i convine sa dea toate rezultatele de cercetare pe mina altei institutii", adauga dr. Eduard Crauciuc.

    Pe de alta parte, Autoritatea de Sanatate Publica, cea care reprezinta Ministerul Sanatatii in teritoriu, nici nu vrea sa mai ia in calcul vreun sprijin pentru Maternitatea "Elena Doamna". In conditiile in care conducerea acestei maternitati nu accepta propunerea facuta de ASP, toti cei peste 220 de angajati risca sa ramina pe drumuri. "Oricind fostii proprietari pot cere eliberarea spatiului, iar Ministerul Sanatatii poate inchide activitatea medicala de acolo si miine. Este o situatie dificila care, daca nu se clarifica, acest spital risca sa ramina "Cenusareasa" medicinei iesene, fara sanse reale de dezvoltare pe viitor", a adaugat dr. Mihnea Hurmuzache.

    In ultimii ani, maternitatea a fost destul de vitregita de catre Ministerul Sanatatii in privinta bugetului de investitii si a dotarilor medicale. In cursul anului 2007, acest spital a primit doar 73.000 de lei pentru aparatura medicala si 150.000 pentru o instalatie de electrogen, pentru asigurarea proprie a energiei electrice in caz de avarie. Sume infime fata de cele investite in alte spitale din Iasi.

    Din cei 73.000 de lei, in cursul anului trecut s-a reusit modernizarea unei singure sali de operatie. Ceva aparatura medicala a fost primita totusi, dar nu de la minister, ci prin programele desfasurate de UMF. Mai mult decit atit, conducerea ASP avertizeaza ca aici nu se vor aloca prea multi bani in perioada urmatoare.

    "Pe partea de investitii nimeni nu mai da un ban. Daca nu au acceptat sa fie mutati, vor trebui sa se descurce singuri de acum incolo", ameninta dr. Hurmuzache. Ce se intimpla insa cu micutii pacienti? Si ei vor trebui, in caz de boala sau infectii grave cauzate de mizerie sa se descurce tot singuri?

    Nereguli gasite la ultimul control facut de Inspectia Sanitara de Stat

    Supraaglomerarea cu paturi in saloanele prea mici de la "Elena Doamna" sint probleme confirmate si de Inspectia Sanitara de Stat. Cladirea in care functioneaza unitatea, compartimentarea acesteia si faptul ca nu sint permise modificarile de constructie duc practic la imposibilitatea respectarii in acest spital a normelor minime impuse de UE: sapte metri patrati pentru fiecare pat.

    In plus, rezerva de apa pentru consum uman, care sa acopere necesarul pentru o perioada de minim 12 ore, nu este asigurata corespunzator. In ceea ce priveste pastrarea curateniei in unitatea medicala, raportul arata faptul ca, in mare, aceasta este respectata, numai ca lipseau materialele necesare efectuarii curateniei.

    De asemenea, personalul de ingrijire este insuficient, iar o singura persoana nu poate face fata la toate sarcinile. "O singura infirmiera pe tura asigura curatenia in saloane, sali pansamente, sali operatii, grupuri sanitare, stringe si evacueaza lenjeria murdara, aduce lenjeria curata, serveste masa pacientilor, evacueaza deseurile", se arata in raportul ultimei inspectii.

    Alte lipsuri care nu se admit intr-un spital in care exista nou-nascuti sint grupurile sanitare, insuficiente numeric, si care, si asa, erau in stare de igiena necorespunzatoare. Toata aceasta situatie va fi monitorizata in continuare de Inspectia Sanitara de Stat. "Avem de gind sa mergem si dupa-amiaza sau seara, in vizite inopinate, cele anuntate nefiind relevante", declara dr. Manuela Trifan, inspector-sef la Inspectia Sanitara de Stat.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri