Bani europeni, atrasi in familie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Bani europeni, atrasi in familie

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Norina Forna este manager de proiect, iar Dorin Forna este ori "asistent" ori "Coordonator formare si schimb de bune practici"

  Proiectele europene aflate in derulare la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Gr.T. Popa" din Iasi ridica mai multe semne de intrebare din punct de vedere al implicarii in cadrul acestora a unor persoane cu relatii de rudenie. In proiectele de la Facultatea de Medicina Dentara conduse de Norina Forna lucreaza si Dorin Forna, sotul acesteia, inginer mecanic de profesie.

  In cadrul unui alt proiect de burse postdoctorale in valoare de 1.000 de euro pe luna, in lista bursierilor se regasesc sotiile a doi profesori care fac parte din comisia de experti a proiectului. Mihaela Popa, senator PDL, catalogheaza aceste aspecte ca fiind in primul rind imorale. Si Relu Fenechiu, deputat PNL, crede ca persoanele cu grade de rudenie ar trebui sa se abtina sa lucreze impreuna in proiecte cu bani publici sau europeni.

  Aceeasi echipa

  Printre facultatile din cadrul UMF, cele mai multe proiecte finantate din fonduri nerambursabile sint la Facultatea de Medicina Dentara, in total trei la numar - "Stagii de pregatire practica pentru integrarea rapida pe piata muncii a studentilor specializati in medicina dentara" in valoare de aproximativ 14 milioane de lei, "Centru de formare specialisti si resurse in reabilitare orala" in valoare de peste 8 milioane de lei si "Adaptarea ofertei invatamintului medical dentar superior la nevoile pietei muncii si ale societatii bazate pe cunoastere" in valoare de aproape 15 milioane de lei. Echipa responsabila de coordonare si implementare arata pentru toate proiectele la fel. Norina Forna - manager proiect, Dana Drugus - responsabil financiar, Roxana Ruja - consilier juridic, Lucian Burlea - asistent informare si publicitate, dar si alti profesori si cadre medicale din Iasi sau de la institutiile partenere.

  In cadrul acestor proiecte conduse de Norina Forna lucreaza si Dorin Forna, sotul acesteia, inginer mecanic de profesie. Pentru unul din proiecte, Dorin Forna este asistent din partea Asociatiei Dentare Romane pentru Educatie unde Norina Forna este presedinte, iar pentru alt proiect acesta este coordonator formare si schimb de bune practici din partea Societatii Romane de Reabilitare Orala unde Norina Forna se numara printre fondatori.

  Contactati telefonic in legatura cu acest subiect, sotii Forna au precizat ca sint in concediu si nu dau declaratii. Un alt nume care apare frecvent in proiectele europene derulate de UMF este cel al Danielei Drugus, director general administrativ, care este implicata in cele mai multe proiecte europene, in total cinci. In cel putin patru proiecte, Drugus este responsabila de partea financiara plus programul Medicalis - "Management educational si invatamint de calitate in societatea informationala" in valoare 20 de milioane de lei, unde aceasta face parte din echipa de management. "Stiu ca nu exista o limita de implicare in proiectele europene cu exceptia functionarilor publici. Pentru fiecare proiect am o norma de 8-10 ore pe luna. Nu stiu exact ce venituri am de pe urma acestor proiecte, nu stiu pe de rost" a declarat Daniela Drugus.

  "Discutiile despre legaturile de rudenie intre cadrele didactice m-au cam plictisit"

  "Studii postdoctorale in domeniul eticii politicilor de sanatate" este proiectul care ridica mai multe probleme de moralitate. Pe o perioada de 36 de luni, proiectul in valoare totala de 13 milioane de lei sustine 40 de detinatori ai titlului doctoral in domeniile medicina, economie, filosofie, sociologie, psihologie, asistenta sociala, drept si teologie.

  Pe lista bursierilor acestui program se regasesc sotiile a doi profesori care fac parte din comisia de experti a proiectului. Este vorba despre Elena Toader - sotia prof. Tudorel Toader, de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza (UAIC), si Daniela Cojocaru - sotia conf. Stefan Cojocaru de la Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice. Bursa lunara in cadrul acestui proiect este de 1.000 de euro. "Eu nu am analizat dosarul sotiei mele in cadrul acestui proiect. Dar, cu toate acestea, totul depinde de CV-ul persoanei. Daniela are la articolele stiintifice un factor de impact mai mare decit mine. Si discutiile acestea despre legaturile de rudenie intre cadrele didactice m-au cam plictisit. Nu ma deranjeaza atit timp cit imi fac meseria cu multa responsabilitate si interes", a declarat Stefan Cojocaru.

  Printre bursierii acestui proiect se regasesc Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Spitalului de Urgente "Sf. Ioan", Iliescu Maria Liliana, cadru didactic la UMF, Cristina Gavriluta - sotia lui Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte ale Educatiei, Soitu Daniela Tatiana - sotia fiului prof. Laurentiu Soitu de la Facultatea de Psihologie din cadrul UAIC.

  Mai este mult pina departe!

  De partea cealalta, mai multi politicieni ieseni au atras atentia asupra proiectelor europene care implica relatii de rudenie. "Ar trebui ca persoanele care lucreaza in institutii cu o vizibilitate mare in mediul public sa incerce, pe cit posibil, sa se abtina in a implica rude sau chiar cunostinte in proiecte care au la baza bani publici sau bani europeni. Daca in cadrul unei institutii lucreaza impreuna sot si sotie, acestia pot colabora in cadrul unui proiect doar in situatii exceptionale, cind nu exista un alt specialist in institutie, altfel, poate ar fi mai bine sa se abtina", a declarat Relu Fenechiu, deputat PNL.

  Si Mihaela Popa, senator PDL, crede ca relatiile de rudenie din proiectele europene nu sint ilegale, dar sint imorale. "Evaluatorii trebuie sa semneze ca nu sint in conflict de interese. Ei nu au voie sa evalueze rude de gradul intii. Trebuie stabilita limita legalitatii. Ar trebui stabilite clar normele si conditiiile proiectului ca sa nu existe suprapuneri de interese. In Occident sint companii unde este interzis sa lucreze impreuna sot si sotie. La noi inca se poate, mai avem drum lung pina acolo. Pentru ca proiectele europene sa se desfasoare cu acuratete, trebuie delimitat pina unde si cine se implica. Eu sint impotriva societatilor familiste in proiectele cu bani publici sau europeni. Dar in momentul in care Uniunea Europeana a semnat si a dat aviz pentru acest proiect in care sint implicati soti, atunci nimic nu mai este ilegal, este mai mult imoral", a declarat Mihaela Popa, senator PDL.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ultimul val

  Cătălin ONOFREI

  Ultimul val

  Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Măştile lui Adrian Marino (II)

  Florin CÎNTIC

  Măştile lui Adrian Marino (II)

  În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

  ...Şi parfumul de tei în Copou

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  ...Şi parfumul de tei în Copou

  Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

  Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

  Alex VASILIU

  Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

  pulspulspuls

  Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

  PULS

  Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

  Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

  Caricatura zilei

  După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.