Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Justitia ii lasa pe Lungu si Coman cu ochii in soare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sediul in care s-a instalat de o buna bucata de timp Fundatia Braileana pentru Tineret, pentru care s-au dat lupte grele in instanta sau in presa intre Consiliul Judetean, Consiliul Local, presedintele FBT, Georgiu Coman si mostenitoarea de drept a imobilului, Elena Pastia, a fost cistigat, prin hotarirea judecatoreasca pronuntata miercuri de catre Tribunalul Braila, de aceasta din urma. Conform declaratiilor directorului Directiei Juridice a Consiliului Judetean, Nicu Filotti, casa ar valora in prezent aproximativ 500 milioane de lei.
    Impunatoarea cladire din Piata Independentei nr. 1A, din spatele Palatului Administrativ, a avut de-a lungul timpului mai multe destinatii, actualmente fiind inchiriata de catre FBT firmei "Bond Bingo", dupa ce fundatia il inchiriase pina si celebrului Ghiuri, regele neincoronat al parcurilor brailene de distractie. Nationalizat in 1950 de catre bolsevici, imobilul a fost folosit ca sediu pentru comandamentul armatei sovietice, apoi pentru ICSAP si, in 1973, a trecut in patrimoniul UTC. Dupa 1989, in momentul infiintarii FBT, cladirea a intrat pe cai misterioase in administrarea FBT, desi nu figura in evidentele "Brailoc". Casa a declansat un razboi intre primarul Anton Lungu si Georgiu Coman, presedintele FBT, in momentul in care, printr-o controversata decizie a Consiliului Local Municipal, ea era atribuita Corpului 8 Armata pentru infiintarea unui Muzeu Militar al Dunarii de Jos.
    Decizia CLM a fost insa anulata in contencios administrativ de catre Prefectura. In urma intrarii in vigoare a Legii caselor nationalizate, mostenitoarea imobilului, Elena Pastia, nu a fost de acord cu decizia nr. 345/1996 a Comisiei Judetene de Aplicare a Legii 112, prin care i se ofereau peste 156 de milioane de lei, solicitind restituirea in natura.
    Elena Pastia a contestat la Judecatoria Braila hotarirea comisiei. Prin sentinta civila 4686 din 9 iunie 1997, i s-a admis contestatia, s-a anulat hotarirea Comisiei Judetene si s-a dispus restituirea in natura, imobilul fiind considerat "liber din punct de vedere juridic". Dupa acest verdict, atit Consiliul Judetean, Comisia Judeteana cit si Consiliul Local Municipal au formulat cereri de apel impotriva hotaririi judecatoresti, iar FBT a inaintat si ea o cerere de interventie pentru anularea sentintei. Dosarul a fost solutionat si Tribunalul Braila a dispus respingerea apelului formulat de catre cele trei institutii. Avocatul Elenei Pastia a contestat viabilitatea procesului verbal incheiat in 1990 intre Comitetul Judetean UTC si FBT, prin care aceasta din urma lua in administrare imobilul.
    "Ei au contestat ca procesul verbal nu ar fi un act de detinere a imobilului", ne-a declarat Nicu Filotti. Acesta a mai spus ca, dupa primirea deciziei civile, in termen de 15 zile, Consiliul Judetean va formula recurs impotriva solutiei emise de Tribunalul Braila, care se va judeca la Curtea de Apel din Galati.
    In maniera cu care deja ne-am obisnuit, revolutionarul Georgiu Coman, a calificat decizia Tribunalului Braila ca "incorecta", avansind ipoteza unor jocuri de interese in stabilirea statutului juridic al imobilului in cauza. Coman a afirmat ca membrii completului de judecata ar fi ignorat "actele importante care dovedeau legalitatea administrarii de catre FBT a imobilului din Piata Independentei nr. 1A".
    Este pentru prima data cind o instanta din Braila hotaraste prin sentinta publica ca un imobil nationalizat de catre comunisti sa fie redat in natura proprietarului de drept. Celelalte cazuri in care fostilor prorietari li s-a facut dreptate au fost solutionate de Curtea de Apel Galati. (Camelia RADU)
    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri