Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Canicula a adormit pina si autoritatile

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Iesenii nu vor scapa prea curind de canicula. Codul portocaliu instituit deja pentru judetul Iasi ramine in vigoare cel putin pina pe data de 22 iulie. Chiar si dupa aceasta data, meteorologii avertizeaza ca temperaturile ridicate vor face in continuare parte din cotidian. Acest lucru inseamna ca iesenii vor avea de indurat in continuare temperaturi care vor depasi local 40°C. Si indicele de confort termic va depasi 80 de unitati, aerul urmind a fi foarte greu de respirat. In acelasi timp, o buna parte din masurile anuntate joi de primarul Gheorghe Nichita intirzie sa apara. Astfel, pe strazile municipiului se pot observa in continuare camioane, desi circulatia acestora a fost teoretic interzisa. Primaria nu a tiparit inca pliante de informare a cetatenilor, iar Directia de Asistenta Comunitara lucreaza inca la baza de date cu persoanele care nu se pot deplasa.

    Apa, fructe si medicamente

    "Pina acum am gasit 2.650 de persoane cu virsta de peste 80 de ani, care au un handicap grav, afectiuni cardiace sau nu pot fi transportati. Astept alte liste de la Evidenta Populatiei. Cel tirziu simbata dimineata, la ora 8, incepem sa distribuim apa, suc si fructe. Vom lucra impreuna cu Fundatia Papadia. Daca oamenii vor avea nevoie si de alimente sau medicamente le vom lua contra cost", a declarat Ionel Calapod, seful Directiei de Asistenta Comunitara. El a mai spus ca, pina in prezent, nimeni nu a sunat la telefoanele puse la dispozitie de Primarie pentru a solicita ajutor. Exista o recomandare venita de la Guvern pentru programul institutiilor care au relatii cu publicul. Acesta ar trebui sa se deruleze intre orele 7.30 - 11 si 17.30 - 20.30. Sefii Primariei nu au pus in practica recomandarea. "Nu am modificat programul. Spatiile noastre au aer conditionat, nu este aglomeratie, deci nu au fost motive pentru a schimba ceva. Pentru a modifica programul este nevoie de o dispozitie a primarului. Functioneaza normal si Centrul de Informatii pentru cetateni si casieriile si centrele de cartier", a completat Trofor. Guvernul insa a impus acest program pentru a reduce deplasarile cetatenilor prin soare. El a mai spus ca dispozitia privind interzicerea circulatiei cu masini ce depasesc 7,5 tone trebuie pusa in aplicare de Politia Rutiera. "Noi nu putem opri masini pentru a le verifica. Politia trebuie sa sanctioneze pe cei care nu respecta dispozitia. Masinile peste 7,5 tone nu pot circula in municipiu in intervalul orar 10 - 20", a adaugat Trofor.
    Sefii RATP au pus la dispozitia iesenilor apa in mijloacele de transport. La capatul fiecarui traseu au fost instalate dozatoare care mentin apa rece. Angajatii regiei le folosesc pentru a alimenta sticlele si a servi apa calatorilor. Tot din cauza caniculei, sefii "E.ON Gaz" au hotarit modificarea programului casieriilor proprii. Conform unui comunicat remis de furnizorul de gaze naturale, incepind de marti, casieriile vor fi deschise intre orele 8-11 si 17-20, cu pauza intre 11.00 si 17.00.

    Lacul Ciurbesti, inchis din cauza pestilor morti

    In acest weekend, iesenii nu vor avea acces in zona lacului Ciurbesti. Mai multi pesti au fost gasiti morti, iar in zona vor fi mai multe forte de ordine. "Sint pesti foarte mari. Daca ii pui pe verticala, ajung pina la briu. E greu de spus ce cantitate este. Lacul va fi pazit si simbata, si duminica de jandarmi, politisti. Pestii au murit din cauze naturale. S-a dezvoltat vegetatia de pe fundul lacului si li s-au ars branhiile de la prea mult oxigen. Vrem sa evitam posibile imbolnaviri. Populatia nu trebuie sa ia din acest peste si nici nu trebuie sa faca baie in lac", a declarat prefectul Nicusor Paduraru.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri