Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cezar Ivanescu a fost condus spre vesnicie cu onoruri militare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Aproximativ 100 de oameni - scriitori, artisti plastici, critici, atit din Iasi, cit si din Bucuresti, Canada, Republica Moldova - si-au luat adio ieri de la poetul Cezar Ivanescu. Trupul poetului, care a murit in Joia Patimilor in urma unui stop cardiac, a fost depus simbata la Muzeul "Mihai Eminescu" din Parcul Copou. Aici au venit pentru un ultim omagiu primarul Gheorghe Nichita, fostul primar Constantin Simirad, scriitorii Valeriu Stancu, Cassian Maria-Spiridon, Lucian Vasiliu, directorul Muzeului Literaturii Romane, Dan Jumara, oenologul acad. Valeriu Cotea, criticul de arta Valentin Ciuca. Aproape toti cei prezenti in Copou au fost si la Cimitirul Eternitatea, unde opt preoti au oficiat ceremonia religioasa. Poetul a fost inmormintat cu onoruri militare.

    Sicriul a fost inconjurat de coroane si flancat de militari. Mirosul de liliac, trandafiri, lalele s-a imprastiat in tot muzeul. Vocea lui Cezar Ivanescu s-a auzit pina in clipa in care preotul paroh de la Biserica Banu, Dumitru Merticaru, a sustinut ceremonia religioasa, iar CD-ul cu melodiile cintate de poet a fost intrerupt. "Era un om direct, care nu accepta compromisurile si discuta doar in sensul valorii", il descrie Gheorghe Nichita pe cel apreciat de critici ca fiind unul dintre cei mai mari poeti romani contemporani. "A fost un om generos, de prietenia caruia m-am bucurat. M-am luptat mult in anul 2000, alaturi de Lucian Vasiliu, pentru a-l aduce de la Bucuresti la Iasi pentru a-l instala in functia de director al Editurii Junimea", spune Simirad.

    Au vorbit despre poet si Alexandru Cetateanu, membru fondator al Asociatiei Scriitorilor Romani din Canada - care ne-a marturisit ca scriitorii romani din Canada planuiau de ceva vreme sa il propuna pe Ivanescu pentru premiul Nobel, insa nu au reusit in timp util sa-si duca planurile la bun sfirsit. Actorul Constantin Avadanei a citit o scrisoare trimisa de la Paris, de catre Mariana Manastireanu, colega de generatie cu poetul. Scriitorul birladean, Gruia Novac a transmis rudelor si prietenilor prezenti in sala gindurile primarului din Birlad, locul de nastere al poetului.

    Scriitorul bucurestean Ion Murgeanu a tinut un discurs acid la adresa Uniunii Scriitorilor din Bucuresti si la maniera in care poetul a fost lovit de colegii de breasla in ultimele luni de viata, cind a fost acuzat de colaborare cu Securitatea. In semn de protest pentru aceste acuzatii pe care le considera false, Cezar Ivanescu a intrat in luna februarie in greva foamei. "S-a nascut pe 6 august, de «Schimbarea la fata» a lui Iisus Hristos si a murit in Joia patimilor, cind Hristos a fost urcat pe cruce. A fost lovit cumplit, urit de toti indivizii penali din literatura romana. Tin sa subliniez neimplicarea Uniunii Scriitorilor Romani din Bucuresti, care nu a fost in stare sa ofere un autocar celor carora le-ar fi placut sa vina la inmormintare", a spus Ion Murgeanu.

    Mars funebru, in sunet de fanfara

    Cei prezenti s-au indreptat apoi spre Cimitirul Eternitatea unde a avut loc ceremonia religioasa oficiata de opt fete bisericesti. Chipul fiicei sale adoptive, Clara Arustei, a fost mai tot timpul scaldat in lacrimi, iar pe fetele celor care s-au zbatut pentru ca poetul sa aiba parte de o inmormintare speciala la Iasi, precum poetul Laurian Stanchescu, care a si dus crucea alaturi de Lucian Vasiliu, Alex Cetateanu, fratele poetului, cerc.dr. Dumitru Ivanescu, s-a intiparit o adinca tristete.

    La iesirea din biserica, Fanfara Armatei a cintat un mars funebru. Acelasi mars funebru, cit si imnul Romaniei s-au auzit in clipa in care sicriul sau a fost introdus in groapa, iar citiva soldati au tras salve. Onorurile militare i s-au cuvenit poetului pentru ca el a primit in anul 2000 Ordinul Steaua Romaniei in grad de Comandor. In acelasi an a primit si Premiul national de poezie "Mihai Eminescu".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri