anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Cine raspunde pentru turturul ucigas din Dacia?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Un barbat in virsta de 55 de ani a murit in prima zi de Craciun dupa ce i-a cazut in cap un turtur de gheata, pe trotuar. Barbatul locuia in cartierul Dacia, pe strada Ion Simionescu, si a coborit in jurul orei 12 sa isi cumpere un pachet de tigari de la magazin. Ghinionul l-a pindit si, la scurt timp dupa ce a iesit din scara, omul a fost lovit in cap de o bucata de gheata cazuta de pe un bloc. Lovitura a fost atit de puternica, incit barbatul a murit pe loc. Medicii chemati de vecinii barbatului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

    "Nu pompierii se ocupa de turturii de pe blocuri"

    "Echipajul SMURD a intervenit in cazul pacientului. Avea un traumatism cranio-cerebral deschis, o fractura de cutie craniana dupa ce i-a cazut un turtur in cap. Era deja in stop respirator, s-a incercat resuscitarea, iar dupa 30 de minute s-a incetat efectuarea manevrelor. Au venit si cei de la Politia Comunitara si Medicina Legala si l-au preluat", a declarat dr. Diana Cimpoesu, coordonator SMURD.

    Reprezentantii SMURD sustin ca la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta s-au primit mai multe apeluri cu privire la existenta turturilor si la pericolul de a cadea. "Legea specifica faptul ca nu pompierii trebuie sa se ocupe de turturi, mai ales la blocurile de 10 etaje. Este obligatia asociatiei de proprietari si a celor care au realizat izolatia blocului. Ei trebuie sa cheme alpinistii sau firmele specializate. Pompierii au decis totusi sa mearga la blocurile de 4 etaje, dar nu au o obligatie in acest sens. Au fost foarte multi care au sunat la 112 cu problema aceasta", a adaugat dr. Cimpoesu.

    Si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi (ISU) sint de parere ca asociatia de proprietari, dar si locatarii, ar fi trebuit sa se ocupe pentru ca o astfel de tragedie sa nu se intimple. "Acoperisul respectiv tine de asociatia de proprietari care administreaza condominiul respectiv. Acolo este proprietate privata", au replicat dispecerii de serviciu ai ISU.

    Acestia au afirmat insa ca nu stiu ce se poate face in astfel de situatii. "Ar trebui sa gaseasca o solutie sa fie dati jos turturii respectivi care se formeaza. Astfel de cazuri nu sint singulare, si nici nu poti chema pompierii ca sa dea jos turturii, mai ales ca pot aparea alte situatii in care sa fie nevoie de ei. La blocurile turn nici nu se poate interveni", au afirmat reprezentantii ISU.

    Cine raspunde, totusi?

    Administratorii sustin insa ca nici ei nu au ce face. Blocul K2, unde s-a produs tragedia, se afla in administrarea firmei Termoservice, din subordinea Primariei.

    Cristian Andries, directorul Termoservice, a declarat ca accidentul s-a produs din cauza unei constructii neautorizate, care a permis formarea turturului. "O persoana de la ultimul etaj si-a construit un acoperis ilegal peste balcon. Persoanele care locuiesc in acel apartament sint plecate in strainatate si nu a avut cine sa se ingrijeasca pentru a da jos turturii de gheata care s-au format. Ca administrator, nu vad ce s-ar putea face, pentru ca nici sa-l trimiti pe administrator cu un bat in mina sa se suie sa dea jos turturii nu se poate. Este foarte greu si riscant, iar in unele situatii, fizic, este chiar imposibil", a declarat Andries.

    Acesta a specificat ca acoperisul tip sarpanta de la ultimul etaj al blocului K2 a fost construit ilegal in urma cu peste 10 ani si nu a fost prevazut cu uluce sau alte sisteme care sa permite scurgerea apei si sa impiedice formarea turturilor.

    Cu toate acestea, si reprezentantii municipalitatii arata cu degetul tot spre administratorii de asociatii. "Administratorul trebuie sa inteleaga ca acea suma de bani pe care o incaseaza presupune asigurarea tuturor obligatiilor pe care le are ca administrator de asociatie de proprietari fata de proprietari. Responsabilitatea de administrator inseamna mai mult decit a-ti incasa salariul si a te ocupa doar de anumite lucruri, cum ar fi listele de plata sau rezolvarea problemelor cu firmele de utilitati. Ar trebui sa observe cind apar astfel de probleme si sa se organizeze pentru a indeparta pericolele. Nu stiu daca se poate da vina pe cineva in mod clar. Acolo era si o lucrare executata fara autorizatie. Daca s-ar fi obtinut aprobare pentru constructie, ar fi vazut cineva ca nu sint respectate toate conditiile", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Duşmanii democraţiei

    Alexandru CĂLINESCU

    Duşmanii democraţiei

    „China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

    opinii

    Sateliţi

    Neculai SEGHEDIN

    Sateliţi

    Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

    Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

    The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

    Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

    George ŢURCĂNAŞU

    Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

    Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

    pulspulspuls

    Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

    Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

    Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

    Caricatura zilei

    Xi Jinping si Putin

    Editia PDF

    Bancul zilei

    Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Alte publicatii

      Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.