vineri, 24.03.2023
Un barbat in virsta de 55 de ani a murit in prima zi de Craciun dupa ce i-a cazut in cap un turtur de gheata, pe trotuar. Barbatul locuia in cartierul Dacia, pe strada Ion Simionescu, si a coborit in jurul orei 12 sa isi cumpere un pachet de tigari de la magazin. Ghinionul l-a pindit si, la scurt timp dupa ce a iesit din scara, omul a fost lovit in cap de o bucata de gheata cazuta de pe un bloc. Lovitura a fost atit de puternica, incit barbatul a murit pe loc. Medicii chemati de vecinii barbatului nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.
"Nu pompierii se ocupa de turturii de pe blocuri"
"Echipajul SMURD a intervenit in cazul pacientului. Avea un traumatism cranio-cerebral deschis, o fractura de cutie craniana dupa ce i-a cazut un turtur in cap. Era deja in stop respirator, s-a incercat resuscitarea, iar dupa 30 de minute s-a incetat efectuarea manevrelor. Au venit si cei de la Politia Comunitara si Medicina Legala si l-au preluat", a declarat dr. Diana Cimpoesu, coordonator SMURD.
Reprezentantii SMURD sustin ca la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta s-au primit mai multe apeluri cu privire la existenta turturilor si la pericolul de a cadea. "Legea specifica faptul ca nu pompierii trebuie sa se ocupe de turturi, mai ales la blocurile de 10 etaje. Este obligatia asociatiei de proprietari si a celor care au realizat izolatia blocului. Ei trebuie sa cheme alpinistii sau firmele specializate. Pompierii au decis totusi sa mearga la blocurile de 4 etaje, dar nu au o obligatie in acest sens. Au fost foarte multi care au sunat la 112 cu problema aceasta", a adaugat dr. Cimpoesu.
Si reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi (ISU) sint de parere ca asociatia de proprietari, dar si locatarii, ar fi trebuit sa se ocupe pentru ca o astfel de tragedie sa nu se intimple. "Acoperisul respectiv tine de asociatia de proprietari care administreaza condominiul respectiv. Acolo este proprietate privata", au replicat dispecerii de serviciu ai ISU.
Acestia au afirmat insa ca nu stiu ce se poate face in astfel de situatii. "Ar trebui sa gaseasca o solutie sa fie dati jos turturii respectivi care se formeaza. Astfel de cazuri nu sint singulare, si nici nu poti chema pompierii ca sa dea jos turturii, mai ales ca pot aparea alte situatii in care sa fie nevoie de ei. La blocurile turn nici nu se poate interveni", au afirmat reprezentantii ISU.
Cine raspunde, totusi?
Administratorii sustin insa ca nici ei nu au ce face. Blocul K2, unde s-a produs tragedia, se afla in administrarea firmei Termoservice, din subordinea Primariei.
Cristian Andries, directorul Termoservice, a declarat ca accidentul s-a produs din cauza unei constructii neautorizate, care a permis formarea turturului. "O persoana de la ultimul etaj si-a construit un acoperis ilegal peste balcon. Persoanele care locuiesc in acel apartament sint plecate in strainatate si nu a avut cine sa se ingrijeasca pentru a da jos turturii de gheata care s-au format. Ca administrator, nu vad ce s-ar putea face, pentru ca nici sa-l trimiti pe administrator cu un bat in mina sa se suie sa dea jos turturii nu se poate. Este foarte greu si riscant, iar in unele situatii, fizic, este chiar imposibil", a declarat Andries.
Acesta a specificat ca acoperisul tip sarpanta de la ultimul etaj al blocului K2 a fost construit ilegal in urma cu peste 10 ani si nu a fost prevazut cu uluce sau alte sisteme care sa permite scurgerea apei si sa impiedice formarea turturilor.
Cu toate acestea, si reprezentantii municipalitatii arata cu degetul tot spre administratorii de asociatii. "Administratorul trebuie sa inteleaga ca acea suma de bani pe care o incaseaza presupune asigurarea tuturor obligatiilor pe care le are ca administrator de asociatie de proprietari fata de proprietari. Responsabilitatea de administrator inseamna mai mult decit a-ti incasa salariul si a te ocupa doar de anumite lucruri, cum ar fi listele de plata sau rezolvarea problemelor cu firmele de utilitati. Ar trebui sa observe cind apar astfel de probleme si sa se organizeze pentru a indeparta pericolele. Nu stiu daca se poate da vina pe cineva in mod clar. Acolo era si o lucrare executata fara autorizatie. Daca s-ar fi obtinut aprobare pentru constructie, ar fi vazut cineva ca nu sint respectate toate conditiile", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ministerul de Externe de la Kiev a pus “tunurile” pe senatoarea Diana Şoşoacă
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.