Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CINE SINT NOII ALESI

"Viata, omul, opera"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Avem un senator care a participat la emisiunea "Schimb de mame", un deputat care isi tine virsta la secret, un doctor visator, un poet boem si altii. Ce calitati si ce defecte are fiecare? Cum stau cu viata personala? Dar cu averea? 

    Sorin Lazar, vedeta la "Schimb de mame"

    Sorin Lazar (PSD) s-a nascut in 1966, in municipiul Iasi, "pentru ca doar aici exista maternitate". Dupa ce si-a finalizat studiile primare in comuna Strunga, a terminat gimnaziul si liceul la Colegiul "Negruzzi", unde l-a avut profesor de matematica pe cunoscutul Traian Cohal. A intrat in politica in 1992, alegind Partidul Democrat Agrar. "Tatal meu, care fusese sef de CAP, era prieten de familie cu Victor Surdu. Si asa am ajuns in PDAR", povesteste Lazar. In 2000 a intrat in PSD, dupa ce o perioada a cochetat cu "independenta politica". In iunie 2008 a cistigat al patrulea mandat consecutiv de primar al comunei Strunga.

    Potrivit propriilor declaratii, Lazar are doua masini, un apartament si o casa mostenita. Este, de asemenea, proprietarul unui iaz de trei hectare in zona Strunga si al mai multor terenuri agricole si intravilane. "De cind s-a aflat oficial ca am devenit senator, descoper ca am foarte multi prieteni", este prima impresie a lui Lazar in calitate de parlamentar. Familia primarului a participat anul trecut la o emisiune interactiva de divertisment a postului Prima TV, anume la "Schimb de mame".

    Nici colegii de partid nu stiu nimic de Constantinescu

    Florin Constantinescu (PSD) s-a nascut in 1956, in comuna Vinatori, judetul Iasi. A terminat scoala primara in comuna natala, studiile gimnaziale si liceale finalizindu-le la Pascani. A absolvit Facultatea de Electrotehnica la Iasi. In 1991 si-a deschis propria firma de automatica industriala, intre timp devenind un prosper om de afaceri.

    Potrivit site-ului Primariei Pascani, Constantinescu fiind consilier local la al doilea mandat, viitorul senator se mindreste cu o avere de invidiat. Detine cinci terenuri in intravilan, o vila in orasul de pe Siret, dar si doua apartamente, in Pascani si Iasi. Conturile din banca ale lui Constantinescu depasesc 150 de mii de lei. La acestia se adauga si un depozit bancar de 4.800 de euro. "Sint casatorit si am doi copii. Un baiat absolvent de Electronica si Telecomunicatii si o fata care a terminat Stiinte Economice", a povestit Constantinescu.

    A intrat in politica abia 2003, sarind direct in barca PSD. Chiar si asa, ramine o necunoscuta pentru colegii sai de partid. "Nu stiu nimic despre el. Doar ca in prezent este presedintele organizatiei municipale din Pascani. In rest, il recunosc dupa figura", spune purtatorul de cuvint al PSD Iasi, Mihai Baciu.

    Luminita Iordache cocheteaza cu virsta

    Proaspatul deputat PSD din Colegiul 1 (Raducaneni) Luminita Iordache este foarte mindra de cele doua fiice ale sale. Mai ales de mezina famililei, care anul acesta a devenit Miss Boboc, la Liceul Negruzzi. "Este in clasa Cameliei Gavrila", se lauda Iordache.

    S-a nascut in Iasi, dar nu se stie cind. "Sa nu mai intrebati niciodata o femeie in ce an s-a nascut", ne atentioneaza viitorul parlamentar. A terminat Liceul "Al.I. Cuza" si, dupa multi ani, in 1996, a absolvit Facultatea de Drept, obtinind diploma de jurist la Academia de Politie. Si-a facut intrarea in politica in 1998, in Partidul Moldovenilor. A ajuns in PSD in 2001, in urma fuziunii cu partidul lui Constantin Simirad. Din 2000 este consilier judetean.

    Potrivit declaratiei de avere, Iordache are in proprietate o vila si un apartament in Iasi, dar si o casa de vacanta la Manastirea Humor. Viitorul deputat de Raducaneni este director general al SC Rodiana SRL. Potrivit unor voci din filiala, Iordache a avut inca de la intrarea in politica un singur vis: sa ajunga parlamentar. A fost la un singur pas, in 2004. Atunci a ratat la mustata intrarea in Camera, primul loc pe lista, destinat de partid femeilor, fiind adjudecat de Gabriela Nedelcu. Aceasta din urma a fost sprijinita puternic de Ion Solcanu. Cele doua femei social-democrate nu-si vorbesc nici astazi.

    Norocoasa Cristina Dobre

    "Tu ce alegi intre un om matur si doi copii?", a fost unul dintre principalele mesaje de campanie ale Cristinei Dobre. Chiar daca electoratul din Colegiul CUG le-a acordat celor doi contracandidati mai tineri de doua ori mai multe voturi, Cristina Dobre a fost cea care a cistigat mandatul de deputat, pe sistemul ciudat al redistribuirii.

    De cind BEJ a anuntat oficial ca va deveni parlamentar, Dobre a devenit de negasit. Se stie ca are 36 de ani, este casatorita si are doi copii, un baiat si o fata. "Pe sotul meu il cunosc inca din clasa a cincea. Eram cei mai buni prieteni", se destainuie Dobre pe o brosura electorala.

    Intimplator, sotul ei este chiar fiul de-acum fostului deputat PNL Traian Dobre. Nu se stie daca tot intimplator Cristina Dobre a devenit directorul Spitalului de Recuperare chiar in timpul guvernarii PNL. In aceasta ultima calitate s-a facut cunoscuta cind a invitat autoritatile locale sa ia prinzul la cantina spitalului, pentru a se convinge de calitatea mincarii. La "festin" a participat atunci doar viceprimarul Constantin Neculau.

    Oajdea, "studentul etern"

    Daniel Oajdea (PDL) s-a nascut in Vaslui, in urma cu 39 de ani. A urmat scoala generala la Costesti, ajungind la Iasi in 1983, unde a terminat Liceul Sanitar. Potrivit propriului CV, postat pe pagina personala de Internet, Oajdea a intrat la facultate abia in 1993, finalizindu-si dupa 5 ani studiile universitare din postura de sef de promotie al sectiei de Instalatii din cadrul Facultatii de Constructii si Arhitectura a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi".

    A intrat in politica in 2002, alegind PD. "Imi placea Basescu, chiar daca partidul nu era pe val", povesteste Oajdea. Desi inca tinar, proaspatul deputat a avut timp sa-si aranjeze o avere frumusica. Detine trei terenuri in intravilan, un cont in banca de 145 de mii de euro si are de recuperat datorii in valoare totala de 145 de mii de lei. A avut o activitate controversata ca lider al studentilor politehnisti, cind a "patronat" practic intregul Campus "Tudor Vladimirescu".

    In 2002, Oajdea s-a "trezit" fericitul posesor al unui apartament ANL, desi nu era un caz social, detinind la momentul respectiv o alta locuinta si un teren in Copou. S-a facut remarcat prin temperamentul sau coleric si foarte activ din Consiliul Local, unde a si obtinut in iunie al doilea mandat. Este casatorit si are un copil.

    Paduraru: Poetul fost prefect

    Nicusor Paduraru (PDL) este cunoscut mai mult ca "fostul prefect". S-a nascut in comuna Stefan cel Mare din judetul Bacau, tot in urma cu 39 de ani. Este casatorit si are o fetita de 10 ani. In 1993 a absolvit Facultatea de Tehnologia Constructilor de Masini la Universitatea  "Gheorghe Asachi" din Iasi. A intrat in politica in PNL, obtinind in 2004 un mandat de consilier judetean. S-a facut cunoscut prin desele controverse din plenul CJ cu fostul presedinte al institutiei, Lucian Flaiser, actualul sau coleg de partid.

    Nu si-a incheiat mandat de consilier pentru ca in septembrie 2006 a fost numit prefect de Iasi. N-a rezistat in functie decit un an si jumatate. Se spune ca liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, s-a aratat dezamagit de stilul "boem" imprimat de Paduraru institutiei.

    "N-am acceptat sa-i fac jocurile", este versiunea fostului prefect. Nu a detaliat insa pina acum nici o afacere "dubioasa" care sa-l incrimineze pe Fenechiu. Dupa scurta activitate in admnistratia publica, Paduraru a reintrat in aceasta vara in politica, alegind PD-L. Anterior politicii, el a lucrat la Grupul de firme Conex, al sotilor Prisecaru.

    Spinu: Infrint la Hirlau, cistigator in Tatarasi

    Asemenea lui Nicusor Paduraru, Marius Spinu (PDL) si-a inceput cariera politica in PNL. Din 2001, este lector universitar la Universitatea "Al.I. Cuza", unde preda matematici aplicate in economie. In 2004 a prins un mandat de consilier judetean pe listele PNL, dar nu si-a incheiat mandatul. Motivul? A fost printre cei care au sarit in barca nou-creatului PLD.

    Practic, Spinu l-a urmat mereu in proiectul sau politic pe Dumitru Oprea, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai apropiati sfatuitori ai fostului rector. De altfel, multi cred ca fotoliul de deputat obtinut de Spinu i se datoreaza in buna masura lui Oprea, beneficiind de aportul electoral al acestuia. In iunie si-a incercat norocul pe cont propriu, candidind din partea PD-L la Primaria Hirlau. A pierdut.

    Ciuhodaru: "Singurul lucru cert este ca murim"

    Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru este marea surpriza a alegerilor parlamentare din Iasi, cistigindu-si fotoliul de deputat in competitia cu doi politicieni mult mai experimentati: Dan Carlan si Camelia Gavrila. Desi nimeni din PSD Iasi nu o recunoaste oficial, in strategia filialei Ciuhodaru trebuia sa fie doar o "mina moarta".

    Viitorul deputat de Copou este medic primar la Spitalul de Urgente. In foarte scurta activitate politica s-a facut cunoscut drept un tip excentric, mereu zimbitor si pus pe glume. A participat la conferinte de presa la partid imbracat in halatul de medic. De altfel, si-a cistigat electoratul prin stilul sau nonconformist, obtinind, in colegiul sau, un scor superior lui Gheorghe Nichita la alegerile pentru Primarie.

    Motto-ul sau in viata apare postat pe blogul personal. "Singurul lucru cert este ca murim. Problema este cind si cum". Pe plan local, doctorul pare a fi mai putin cunoscut, cel putin deocamdata, decit varul sau, omul de afaceri Bogdan Ciuhodaru.

    Mihaela Popa: Candidata din greseala

    Mihaela Popa a avut o ascensiune fulminanta in politica. In vara trecuta era complet necunoscuta in spatiul politic, fiind simplu inspector la ISJ. Astazi este europarlamentar si, dupa depunerea juramintului, va deveni senator PDL de Iasi. Interesant, nu si-a dorit de la inceput postul de parlamentar, la un moment dat incercind sa-si retraga candidatura. La finalul campaniei sarbatorea pe strazi victoria impotriva lui Ioan Nani, intr-un colegiu senatorial dominat de PSD. Profesoara de matematica, Mihaela Popa este casatorita de 25 de ani si are un baiat de 22 de ani.

    Ratoi, decanul de virsta

    La anul implineste 70 de ani. De doua zile este deputat ales de Iasi. A fost timp de 25 de ani primar al Pascaniului, perioada in care orasul s-a zbatut in saracie. Va ramine in istoria urbei de pe Siret prin sediul Primariei, un palat de lux, ridicat pe bani publici. L-ati recunoscut pe viitorul deputat PSD de Iasi, Neculai Ratoi, fost mecanic de locomotiva.

    Oprea: rectorul

    Dumitru Oprea a intrat in politica in PNL, dar a aderat in 2003 la Platforma Stolojan, devenind seful PLD Iasi. A fost doua mandate consecutiv rector al Universitatii "Al.I. Cuza". In tot aceasta perioada a evitat constant sa-si faca publica averea. In noiembrie anul trecut a devenit europarlamentar, iar in iunie 2008 a candidat fara succes la Primaria Iasului. Astazi este vazut drept favorit sa preia sefia PD-L Iasi de la Dan Carlan, in cazul in care se va decide ca acesta sa demisioneze.

    Movila: revolutionar cu patalama

    Petru Movila (PDL) se afla la al doilea mandat de deputat. Este revolutionar cu acte in regula, membru al Asociatiei "22 Decembrie 1989" din Iasi. In ultimul mandat a fost vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor. Si el apare printre favoritii la sefia PDL Iasi.

    Influentul Fenechiu

    Relu Fenechiu este in prezent cel mai controversat politician iesean. Numele sau a aparut intr-o serie de afaceri controversate, pe bani publici. Fenechiu, aflat de acum la al doilea mandat de deputat, se bucura de notorietate si influenta la nivel central, postura din care a directionat fonduri importante catre judetul Iasi. Multi dintre bani au fost distribuiti insa in mod arbitrar comunelor cu primari PSD si PNL. Conduce cu o politica de mina forte filiala locala a partidului.

    Adomnitei, sub 10% la Iasi

    Dupa ce a fost ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei si-a cistigat un nou mandat de deputat candidind in mediul rural. Fost lider national al tineretului liberal, Adomnitei va trebui in urmatorii patru ani sa faca uitate gafele facute cit timp a activat in Cabinetul Tariceanu. In iunie a candidat la Primaria Iasului, obtinind sub 10% din voturi.

    Vosganian, Stanciu, Mocanu

    Varujan Vosganian isi va incepe in scurt timp al treilea mandat de senator de Iasi. Membru al Uniunii Scriitorilor, liberalul conduce inca Ministerul Economiei si Finantelor. A incercat constant sa nu fie asociat asa-zisului "grup Fenechiu" de la Iasi.

    Anghel Stanciu este cel mai longeviv parlamentar de Iasi. Si-a inceput cariera politica in PRM, fiind mult timp printre favoritii lui Corneliu Vadim Tudor. Cind barca a dat semne ca ia apa, a sarit in barca PSD. Nu s-a facut pina acum remarcat in Parlament cu nici un proiect privind Iasul. Isi asuma paternitatea actualei legi a votului uninominal.

    Vasile Mocanu se afla si el la al treilea mandat de parlamentar. In tot acest timp a avut putine proiecte in beneficiul Iasului, iar activitatea sa la Casa Poporului s-a dovedit modesta. A contat decisiv pentru realegerea sa influenta pe care o are in zona Tirgu Frumos, colegiu in care a candidat.

    Doua defecte si doua calitati ale noilor parlamentari

    Am chestionat anturajul tuturor iesenilor alesi, asupra calitatilor si defectelor lor, si am filtrat apoi raspunsurile prin prisma relevantei politice. Apoi, am retinut pentru fiecare cite doua calitati si doua defecte. Iata ce a rezultat, fara pretentia unei selectii foarte riguroase:

    Senatori:

    Dumitru Oprea (PDL):

    calitati - inteligent, un CV excelent

    defecte - inabil si gafeur in discutii, incapatinat

     

    Varujan Vosganian (PNL):

    calitati - rafinat, creativ

    defecte - carierist, dispus la compromisuri

     

    Mihaela Popa (PDL):

    calitati - sociabila, cuceritoare

    defecte - superficiala, grabita

     

    Sorin Lazar (PSD):

    calitati - bun organizator, perseverent

    defecte - excesiv, agitat

     

    Florin Constantinescu (PSD):

    calitati - insistent, abil

    defecte - egoist, neparolist

     

    Deputati:

    Relu Fenechiu (PNL):

    calitati - combinator, abil

    defecte - combinator, abil

     

    Cristian Adomnitei (PNL):

    calitati - bun organizator, iscusit

    defecte - grabit, neselectiv

     

    Petru Movila (PDL):

    calitati - harnic, insistent

    defecte - ascuns, zelos

     

    Nicolae Ratoi (PSD):

    calitati - muncitor, gospodar

    defecte- secretos, nu are o cultura solida

     

    Vasile Mocanu (PSD):

    calitati - perseverent;

    defecte - carierist, cameleonic

     

    Anghel Stanciu (PSD):

    calitati - inteligent, bun orator

    defecte - oportunist, egoist

     

    Luminita Iordache (PSD):

    calitati - insistenta, curioasa

    defecte - schimbatoare, nu are o cultura solida

     

    Tudor Ciuhodaru (PSD):

    calitati - inteligent, sirguincios

    defecte - lipsit de experienta, idealist

     

    Daniel Oajdea (PDL):

    calitati - tenace, luptator

    defecte - dispus spre compromisuri, egoist

     

    Nicusor Paduraru (PDL):

    calitati - atent, stilat

    defecte - nestatornic, adept al teoriilor conspirationiste

     

    Cristina Dobre (PNL):

    calitati - inteligenta, muncitoare

    defecte - lipsita de experienta, timida

     

    Marius Spinu (PDL):

    calitati - prezentabil, insistent

    defecte - oportunist, inconsistent.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri