anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

CJ vrea sa demoleze niste corpuri din Maternitatea "Cuza Voda"

Contre intre CJ si Directia de Cultura

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Casa Marelui Vornic Grigore Ghica se afla pe lista monumentelor istorice. Argumentul CJ este ca o consolidare ca si monument istoric este mai scumpa decat ridicarea altei cladiri in loc. 

  Casa Patrata a devenit in ultimele luni campul de lupta al unui razboi surd purtat intre Consiliul Judetean si Directia Judeteana de Cultura. Miza acestuia este reprezentata de ansamblul Casei Marelui Vornic Grigore Ghica, respectiv cateva dintre ultimele cladiri cu statut de monument istoric din centrul orasului. Aflate in administrarea Maternitatii "Cuza Voda", acestea ar urma sa faca loc altor cladiri, in vederea modernizarii unitatii sanitare.

  Scandalul a inceput in luna octombrie a anului trecut, cand CJ a cerut DJC sprijinul in vederea declasarii ansamblului de cladiri vechi de peste drum de Teatrul National. Ansamblul, format din 8 corpuri de cladire este incadrat in lista B, a monumentelor istorice de interes local, unde ocupa trei pozitii. Declasarea inseamna practic scoaterea cladirilor de pe lista monumentelor, ele putand fi ulterior demolate. Procedura implica intocmirea de catre proprietarul monumentului, respectiv CJ, a unui dosar prin care se solicita declasarea. La dosar se anexeaza un aviz consultativ din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Decizia finala este luata la nivelul Comisiei Nationale, care aproba sau respinge declasarea. La Iasi, rezultatul discutiilor din Comisia Zonala a Monumentelor Istorice a fost clar: DJC nu va acorda avizul favorabil pentru declasarea cladirilor. "Rolul nostru, ca institutie, este de a proteja monumentele istorice, de a identifica cladirile importante pentru istoria orasului si a le clasa ca monumente, nu de a le declasa. Cea mai importanta atributie a noastra este protejarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural national, implicit a monumentelor istorice si integrarea lor social-economica si culturala in viata colectivitatilor locale", a spus directorul interimar al DJC, Virgil Babii.

  In ianuarie, CJ a revenit la solicitarea din octombrie, cerand fisele monumentelor istorice de pe strada Cuza Voda nr. 34, pentru a continua procedurile de declasare. "Deocamdata este doar un demers, nu un proiect. Incercam declasarea unor cladiri monument istoric pentru a nu mai plati sume cu proiectul de consolidare. Am inaintat o adresa catre Directia Judeteana de Cultura, la care asteptam raspuns. Pana acum, la maternitate nu s-au cheltuit bani pentru reabilitare, ci doar pentru igienizari si optimizari", a declarat purtatorul de cuvant al CJ, Marius Parciu. Conform oficialilor CJ, declasarea constructiilor ar fi prima etapa dintr-un viitor proiect de modernizare a maternitatii "Cuza Voda". Declasarea ar fi impusa de costurile implicate de o eventuala consolidare si reabilitare a cladirilor. "Ne-ar costa de doua ori mai mult sa le refacem. Chiar daca sunt trecute pe lista monumentelor istorice, nu le viziteaza nimeni, nu sunt amenajate ca muzeu sau altceva, ci au functiune de spital", a precizat presedintele CJ, Cristian Adomnitei.

  Si la adresa din ianuarie, raspunsul DJC a fost negativ. DJC a trimis joi catre CJ o lista a specialistilor atestati pentru intocmirea documentatiei de declasare, dar a reamintit avizul negativ dat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice. De altfel, in ultimii cinci ani, CZMI nu a dat niciun aviz favorabil pentru declasarea vreunei cladiri monument istoric. "Comisia si-a spus parerea, ca imobilele trebuie pastrate. Sunt o parte a istoriei Iasului si consideram ca se pot gasi solutii pentru ca un proiect sa mearga mai departe fara a fi nevoie de demolari. Mai departe, decizia este la Bucuresti", a incheiat Babii.

  Istoricul cladirilor

  Cladirea centrala a ansamblului din curtea maternitatii a fost construita in 1807, de catre Alecu Ghica, tatal domnitorului Grigore Alexandru Ghica. Domn al Moldovei in doua randuri, intre 1894 si 1856, Grigore Ghica a donat casa statului, ca sediu pentru "maternitate" si "scoala de moase". La inceputul secolului XX au fost construite inca cinci pavilioane legate de vechiul corp de cladire, iar in perioada interbelica, alte doua cladiri, independente de celelalte. Porticul pe sub care trece acum trotuarul de pe Cuza Voda a fost construit in anii '70, pe seama unei parti a parterului vechii case. Casa Marelui Vornic este considerata ca apartinand epocii medievale tarzii, facand parte din zona delimitata ca centrul vechi al Iasului. Cladirea a fost construita in stil neoclasic, stil arhitectural regasit si la alte 30 de case boieresti construite in Iasul inceputului de secol XIX. "Corpurile de cladiri, ce apartin in prezent de maternitatea «Cuza Voda» se afla intr-o zona de o deosebita importanta culturala si istorica pentru municipiul Iasi, zona in care se gasesc numeroase monumente istorice, multe dintre acestea situate in imediata apropiere", se mentioneaza in fisa monumentului, redactata de arhitectul Ioan Sasu.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

  Dan CONSTANTIN

  300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

  Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

  opinii

  Biberonul

  Nichita DANILOV

  Biberonul

  Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

  Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

  Ciprian IFTIMOAEI

  Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

  În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

  Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

  Michael ASTNER

  Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

  De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

  pulspulspuls

  Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

  PULS

  Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

  Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

  Caricatura zilei

  Cireșe, nu ruble

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.