Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Copiii trebuie deprinsi de mici sa citeasca, asa cum sint deprinsi sa manince

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ca si mincatul, dormitul sau trezitul dimineata, lectura unei carti este o deprindere, spun dascalii. Pofta va veni citind daca un copil este educat in acest sens. Astfel, la un an invata sa mearga in picioare, la doi ani sa vorbeasca, iar la cel mult sapte ani invata deja sa citeasca. Sarcina ii revine practic invatatorului, care in ultimii ani, odata cu evolutia telecomunicatiilor, trebuie sa-l invete pe copil nu sa buchiseasca literele unei carti, ci sa descopere placerea de a citi.
    „Decit sa citeasca despre un animal intr-o carte,ceea ce ar dura citeva ore, copilul de clasele I-IV din ziua de astazi prefera sa se informeze de pe internet, in citeva minute. Copiii nu mai au placerea de a citi“, spune invatatorul Sebastian Lesnic, de la Liceul „Garabet Ibraileanu“, adaugind ca unii copii de pina la 10 ani nici nu stiu cum arata o carte. „Am fost de curind la ziua unui copil de clasa a IV-a care primise cadou o carte. Atunci a fost si prima data cind acesta citise o carte. Am ramas socat“, povesteste invatatorul, care spune ca ii atrage pe cei mici sa citeasca o carte ducindu-i mai intii la o piesa de teatru. Apoi, in clasa citesc cu totii cartea dupa care s-a montat spectacolul sau alta carte de acelasi autor.
    Recomandarea unor carti de aventuri este o alta metoda a invatatorilor prin care incearca sa-i invete pe copii sa le placa lectura. Asa ii descopera copiii pe „Colt Alb“, „Cuore“ sau „Ursul polar“. Sebastian Lesnic are insa o alta idee care crede ca i-ar ajuta pe copii sa-si formeze deprinderea de a citi. „Saptaminal, as pune in programa o ora de lectura, in biblioteca. Copiii sa mearga aici insotiti de invatator si sa citeasca ce vor ei timp de o ora. Lectura s-ar continua orele urmatoare, si tot asa“, propune invatatorul de la „Ibraileanu“.
    Chiar daca prinde gustul lecturii la 10 ani, elevul risca sa-si piarda interesul pentru carti odata cu cresterea in virsta, cind se apropie de adolescenta. La 14-15 ani, variantele de petrecere a timpului liber sint mult mai variate, iar cartile, fireste, pierd teren. Aici este nevoie de interventia profesorilor de literatura si nu numai, care nu pot insa recupera decit o mica parte dintre elevi, tranformindu-i in cititori.
    „Pina la clasa a VIII-a sau a IX-a, copilul citeste de nevoie, pentru examene, de exemplu. Este etapa lecturilor dirijate de catre profesor. De la clasele X-XI, lectura devine deja o optiune personala. Nu-i mai poti impune elevului nimic. Decide singur daca vrea sau nu sa citeasca si mai ales ce sa citeasca“, spune Mihaela Cotofan

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri