Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum i-a rapus Uniunea Europeana pe Caragiale si Creanga?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Subiectele de la proba de limba si literatura romana a bacalaureatului, facute publice recent de minister, continua sa genereze dispute si nemultumiri. Unii dascali considera subiectele propuse prea grele, unele in afara programei.

    Nemultumirile vizeaza si faptul ca la proba orala elevii aflati in ultimul an de liceu nu vor mai avea de prezentat la proba orala subiecte din operele lui I.L. Caragiale, George Calinescu, George Bacovia, Marin Preda, nici macar pe baza operelor lui Ion Creanga. In schimb, vor avea de comentat fragmente din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie sau Ghidul cetateanului roman in UE.

    Profesorii ieseni de limba romana sint revoltati. Cu mai putin de o luna pina la examenul de bacalaureat, nu se mai poate schimba nimic. Parintii sint panicati, iar elevii se asteapta la ce este mai rau.

    26 de subiecte in discutie

    "Subiectele sint dificile si unele dintre ele depasesc cadrul programei. Eu nu am clasa terminala, insa am analizat subiectele ca sa vad la ce sa se astepte clasa mea, de a XI-a. Mai mult, variantele au fost publicate foarte tirziu", a declarat convinsa Mariana Purtuc, profesor de romana la Scoala Normala "Vasile Lupu".

    Subiectele pentru probele scrise au fost postate pe 11 aprilie, iar cele pentru probele orale pe 1 mai, ceea ce a facut din start imposibila rezolvarea lor pina la inceperea examenului. La nivel national, un grup de profesori, printre care si autori de manuale sau culegeri scolare, au cerut eliminarea a 26 de subiecte tocmai pe motiv ca "depasesc programa scolara sau chiar sint in afara ei".

    De exemplu, la subiectul 90, elevii trebuie sa vorbeasca despre un text la prima vedere care cuprinde primele cinci articole din Pactul pentru Educatie; la subiectul 92 este un text din Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala. Cu alte cuvinte, subiectul de literatura din cadrul examenului a fost inlocuit cu un text la prima vedere apartinind unuia dintre cele patru stiluri functionale ale limbii romane. Din acest motiv, marii clasici si scriitori interbelici sint foarte slab reprezentati.

    Din 100 de subiecte, Mihai Eminescu apare o singura data, cu articolul "E greu pentru o foaie din opozitie", aparut in ziarul "Timpul". Ioan Slavici are un text memorialistic, iar Titu Maiorescu cinci texte. Blaga si Rebreanu tot cite un singur text, iar Creanga si Caragiale nu se regasesc deloc in subiectele elevilor. "Nu ma deranjeaza aparitia textelor din diferite stiluri functionale, insa ceea ce e cu adevarat deranjant este ignorarea anumitor epoci si scriitori. Scriitorii alesi sint relevanti, pentru ca sint tipul de literatura agreata de elevi, insa numele semnificative din literatura nu trebuie ignorate. Pe final ar fi trebuit sa existe o viziune care sa armonizeze intregul pachet de texte", a declarat sefa ISJ, Camelia Gavrila, profesor de romana.

    Ea a mai declarat ca numai o cincime din programa o reprezinta notiunile de comunicare, domeniu din care au fost alese cele mai multe subiecte pentru examen, in timp ce la clasa elevii studiaza mai mult literatura si integrarea acesteia in literatura internationala.

    Romana ar putea crea probleme mai mari ca matematica

    Ministerul Educatiei sustine insa printr-un comunicat de presa ca scriitorii clasici nu au fost scosi din programa de bacalaureat, deoarece se regasesc intre variantele de la proba scrisa.

    "Exista o singura programa de limba si literatura romana, un tot unitar, vizind cele doua probe, scrisa si orala. Solicitarea de a se mai introduce si la proba orala alte texte din scriitorii amintiti nu se justifica, intrucit importanta acestora ar fi supraevaluata prin raportare la contributia altor scriitori romani, la epoci si ideologii literare, curente culturale si literare, orientari tematice ale operei si la competentele cerute de programa scolara in vigoare", se arata in comunicatul elaborat de Ministerul Educatiei.

    Daca pina acum matematica era considerata disciplina care punea probleme absolventilor de liceu, romana vine din urma si va fi probabil piatra de incercare a multor elevi de clasa a XII-a.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri