Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cum se creste un baron al asfaltului

Un secret pe care pare sa il stie doar primarul

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Daca un profit de 5% este considerat rezonabil in constructii, Euroconstruct invirte profituri de peste 25%. Cifre considerate ireale de alti oameni de afaceri din bransa. In plus, la numai un an de cind a batut palma cu Primaria, cifra de afaceri a firmei a crescut cu 130%. In acelasi an, profitul a explodat: a crescut de 34 de ori. Cea mai mare parte a acestuia a fost facuta pe seama bugetului local. Care este secretul acestei afaceri de succes? 

    Contractele cu institutii ale statului asigura un profit sigur pentru privati. De citiva ani, o firma din Iasi cistiga licitatie dupa licitatie la Primarie. Societatea Euroconstruct Group a fost infiintata in 2001, iar in citiva ani a devenit una dintre cele mai puternice din municipiu. Cifra de afaceri a firmei de constructii a explodat pur si simplu de cind lucreaza cu bani de la bugetul local. Municipalitatea s-a dovedit o adevarata "mina de aur" pentru patronul Euroconstruct, Constantin Pricop.

    Conform datelor de pe site-ul Ministerului Finantelor, anul trecut firma ieseana a avut o cifra de afaceri de 17,4 milioane lei si un profit brut de 4,8 milioane lei. In 2007, Euroconstruct a primit doar pentru asfaltari in jur de 10 milioane lei numai de la Primarie. Alti oameni de afaceri sustin ca un profit de 27% din cifra de afaceri este enorm si aproape imposibil de obtinut.

    Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa afle secretul succesului de la cei care detin firma de constructii. Patronul Euroconstruct Group a acceptat initial sa discute cu reporterii, dar apoi, timp de mai multe zile, nu a mai raspuns la telefon. Sa vedem insa, in detaliu, ce spun cifrele!

    4 angajati in 2001, 240 in 2007

    Firma Euroconstruct a crescut constant de la infiintare si pina acum. In 2001, societatea a avut doar 4 angajati si o cifra de afaceri de 200.000 lei. La infiintare, firma avea trecut ca domeniu de activitate "lucrari de finisare". Chiar si atunci, a incheiat anul cu un profit brut de 45.000 lei. In 2003, firma a schimbat domeniul principal de activitate in "constructii de cladiri si lucrari de geniu". Atunci avea 13 angajati, o cifra de afaceri de 1 milion lei si un profit brut de 220.000 lei. In perioada 2005-2006, firma Euroconstruct a inceput primele afaceri cu Primaria.

    Daca in 2005 avea 29 de salariati, in 2006 a ajuns la 70 de angajati, iar in 2007 la 240. La fel au evoluat si contractele cistigate la licitatiile Primariei de catre firma Euroconstruct Group. Sumele primite de la bugetul local se oglindesc clar in cifra de afaceri a societatii, dar si in profit.

    Fara indoiala, anul 2007 a insemnat apogeul de pina acum al relatiei Euroconstruct - Primarie. Comparativ cu 2006, cifra de afaceri a societatii private a crescut de la 7,6 milioane lei la 17,3 milioane lei. Adica o crestere cu aproape 130%.

    Mai spectaculos a crescut insa profitul declarat de patronii societatii la Fisc. De la un profit brut de 138.000 lei in 2006, Euroconstruct Group a inregistrat un profit de 4,8 milioane lei in 2007. Practic, profitul declarat al societatii a fost anul trecut de 34 de ori mai mare decit cel din 2006.

    "Nu ai cum sa ai un profit mai mare de 12%"

    Prin comparatie, alte firme de constructii cu vechime pe piata din Iasi, si nu numai, nu au reusit sa atinga o cota de profit atit de mare. Iasicon a avut in 2007 o cifra de afaceri de 54 milioane lei si un profit brut de 3,4 milioane lei. Adica o rata a profitului de 6%. Chiar si in sume concrete, la o cifra de afaceri de trei ori mai mare decit Euroconstruct, Iasicon a obtinut un profit mult mai mic comparativ cu aceeasi firma. Si firma ieseana Constructii I a avut in 2007 o cifra de afaceri de 17,7 milioane lei, dar un profit mult mai mic decit Euroconstruct, de doar 1,3 milioane lei. Sau, in procente, 7%.

    SCCF Grup Colas a declarat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de 139 milioane lei, dar un profit de 6,7 milioane lei (sub 5%). Nici una din aceste societati, indiferent de cifra de afaceri, nu a reusit sa ajunga macar in apropiere de cota de profit a Euroconstruct: 27%.

    Omul de afaceri Radu Botez, consilier local liberal, a fost actionar la firma Construct Design. Societatea a avut anul trecut o cifra de afaceri de 17,8 milioane lei, comparabila cu cea a Euroconstruct. Profitul Construct Design a fost insa de doar 370.000 lei. Adica, in procent, 2%.

    "Firma nu a avut niciodata un contract cu o institutie de stat, doar relatii de afaceri in mediul privat, relatii care sint si in prezent. Un profit normal la o firma de constructii este cuprins intre 6% si 12% din cifra de afaceri. Nu ai cum sa ai mai mult", a declarat Botez.

    Informat de noi apoi despre profitul inregistrat de Euroconstruct, liberalul a spus ca este aproape imposibil de atins. Nici macar Citadin, firma Primariei, nu a reusit performantele Euroconstruct. In 2007, Citadin a avut o cifra de afaceri de 27 milioane lei si un profit de 3,1 milioane lei (11%).

    De doi ani, firma "de incredere"

    Din 2006, multe din cele mai mari contracte ale Primariei au fost semnate cu Euroconstruct. Firma a lucrat in acel an la reabilitarea ansamblului de la Ripa Galbena. Contractul semnat cu Primaria a fost de aproape 1 milion lei, fara TVA. In acelasi an, Euroconstruct a finalizat lucrari de 2,2 milioane lei la terenul sintetic, cel de antrenament al echipei de fotbal Politehnica.

    O alta lucrare de 700.000 lei a fost cea de amenajare a pistei de atletism de pe stadionul Emil Alexandrescu. In 2007, Euroconstruct a cistigat o licitatie alaturi de alte trei societati un contract de asfaltare a peste 70 de strazi din municipiu. Din contractul initial, Euroconstruct a avut de incasat 10 milioane lei.

    Sefii Primariei au decis la sfirsitul lui 2007 sa suplimenteze contractul de la asfaltari. Atunci, Euroconstruct a primit lucrari in plus de inca 13 milioane lei. Lucrarile au fost facute insa de la sfirsitul anului trecut si continuate in acest an.

    Firma are in derulare inca un contract cu o suma mare de la bugetul local. Euroconstruct a cistigat o licitatie pentru montarea de pavele in municipiu. Valoarea contractului este de 10 milioane lei, cu TVA. Aceeasi firma a semnat alaturi de Citadin si Compania Feroviara Cimpulung un alt contract abia inceput pentru noi lucrari la strazi. De aici ar urma sa primeasca peste 8 milioane lei, cu TVA. Primaria nu a terminat insa lucrarile pe care le face din creditul Dexia, fiind cu cheltuitul banilor abia la jumatate.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri