Demisa de sefi ca nu a luat mita
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Demisa de sefi ca nu a luat mita

Detalii incredibile in dosarul de coruptie de la Iasi cu trei judecatori acuzati de DNA

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Incredibila fapta este consemnata in dosarul fostului primar din Gorban, in care sunt anchetati pentru coruptie si trei magistrati. Procurorii DNA spun ca primarul Leonte i-ar fi promis 50.000 de euro Elenei Gherghel, cadastrist la Biroul Raducaneni. Femeia a refuzat sa comita o ilegalitate crasa. Fostul primar a trimis ulterior o adresa catre OJCPI Iasi, in care a solicitat explicit directoarei Narciza Nedelcu sa o dea afara pe Gherghel. Formularea nu era nici pe departe demna de un ales: "Propun sa ne scapati de aceasta persoana". La scurt timp, Narciza Nedelcu, cercetata si ea de DNA intr-un alt dosar, a disponibilizat-o pe Gherghel. In locul ei a fost adus un alt cadastrist, caruia institutia ii mai plateste si naveta, pe langa leafa 

  Angajatul de la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (BCPI) Raducaneni a avut un destin nefericit dupa ce a refuzat sa avizeze dosarul de intabulare ilegal trimis de fostul primar de Gorban, Ioan Leonte, ales pe listele PDL, dar trecut inainte de alegerile pe care le-a pierdut la PNL. Potrivit ordonantei procurorilor DNA, dar si al declaratiei date in exclusivitate pentru „Ziarul de Iasi" de asistentul registrator de la Raducaneni, Elena Gherghel a fost abordata de fostul primar din Gorban cu promisiunea ca va primi 50.000 de euro daca va aviza favorabil intabularea celor 282,5 de hectare de la Gorban ce ar apartine izlazului comunal. „Promisiunea a fost neacceptata de functionarul public vizat, ce a respins cererea de intabulare prin incheierea numarul 3261/15.01. 2010 pe considerentul ca societatea in cauza nu a facut dovada dreptului de proprietate asupra terenului a carui intabulare a cerut-o", precizeaza procurorii.


  Primarul: „Scapati-ne de aceasta persoana!"

  La randul ei, Elena Gherghel povesteste cum a decurs povestea. „Neputand prezenta actele doveditoare ale proprietatii pentru suprafata de 282,5, BCPI Raducaneni a dispus respingerea cererii de intabularea a dreptului de proprietate asupra terenului situat in T-60, parcela 772 extravilan Gorban. La aflarea deciziei ca eu ii voi redacta incheierea de respingere, domnul Leonte a afirmat ca, in cazul in care eu personal ii voi «da drumul» acestui dosar, imi va da bani cati voi dori. Totodata, i-am explicat clar ca nu vreau sa am de-a face cu justitia. Dupa acest episod, domnul Leonte a facut in mai multe cercuri afirmatia ca nu se va lasa pana nu ma va da afara din serviciu, pentru ca m-am opus semnarii acestui dosar", ne-a spus Elena Gherghe.

  Dupa ce Ioan Leonte a fost refuzat la BCPI Raducaneni, acesta a trimis, in numele Primariei Gorban, pe care o conducea la acea vreme, o adresa in care cerea concedierea Elenei Gherghel. „Ziarul de Iasi" a intrat in posesia acestui document. Redam integral continut acestuia, incluzand si micile greseli scapate in text: „Subsemnatul Leonte Ioan, in prezent primar al comunei Gorban, judetul Iasi, va aduc la cunostinta urmatoarele: de multe ori am avut ocazia sa merg la BCPI Raduaneni cu probleme de service sau personale. Aici am putut vedea pe Elena Gherghel, salariata in cadrul acestei institutii, vorbind cu mine de parca intrasem in bucataria ei proprietate personala si adresandu-mi urmatoarele cuvinte: «eu m-am saturat de primarii din zona, mai veniti peste o saptamana ca nu am timp, am foarte mult de lucru; chiar daca sefa mea semneaza eu nu semnez si nu fac nimic, caci am fost chemata la DNA». In mare parte cred ca la BCPI Raducaneni se intabuleaza numai daca vrea si are chef Elena Gherghel. Doamna Director, propun sa ne scapati de aceasta persoana care nu aduce nimic bun imaginii OCPI. Daca doriti mai mult reclamatii pot sa va aduc persoane din zona care au patit acelasi lucru ca si mine", se precizeaza in acea adresa trimisa in numele Primariei Gorban de Leonte. Adresa a fost trimisa de la Primaria Gorban pe 14.07.2010, insa inregistrata oficial in secretariatul OJCPI doua luni mai tarziu, pe 14.09.2010. In aceeasi zi in care adresa lui Leonte a primit numar de inregistrare, Elena Gherghel a fost chemata la Iasi pentru a participa la comisie de disciplina a OJCPI, care a decis, in cele din urma, concedierea acesteia.

  Contactata telefonic, fosta sefa de la Cadastru, Narciza Nedelcu, a precizat ca demiterea Elenei Gherghel nu ar fi avut nicio legatura cu adresa trimisa de fostul primar Ioan Leonte. „Ea a fost concediata in urma unor restructurari. La acea vreme s-au aflat mai multe persoane in aceasta situatie. Eu insa nu am avut nicio treaba cu acele concedieri, a fost o comisie care a stabilit acest lucru. Mie, personal, mi-a parut rau pentru fiecare angajat de la Cadastru care a fost demis", ne-a spus Narciza Nedelcu. Cand Elenei Gherghel i s-a terminat preavizul si a fost nevoita sa-si paraseasca locul de munca, OJCPI a numit cu delegatie un alt angajat pe aceeasi functie. Noul angajat este din Iasi si primeste, zilnic, potrivit unor surse, cate 30 de lei pe zi pentru delegatie.


  Cadastristul a refuzat, judecatorul a acceptat

  Dupa ce BCPI Raducaneni nu a vrut sa intabuleze cele 282,5 hectare de pamant de la Gorban, firma detinuta de Ioan Leonte, SC Pescarus 2005 SRL, a contestat incheierea la Judecatoria Raducaneni. Si acolo magistratii au respins solicitarea lui Leonte. Acuzatiile procurorilor incep sa curga abia dupa ce dosarul a ajuns in stadiu de apel, la Tribunalul Iasi. In ordonanta de incepere a urmaririi penale a DNA se mentioneaza ca Ioan Leonte ar fi apelat la Radu Tarniceriu, pe atunci presedinte al Tribunalului Iasi, dar si la vecinul si amicul acestuia, Emanuel Osoianu, client mai vechi de-al oamenilor legii. Fostul primar, spun procurorii, le-ar fi promis celor doi 50.000 de euro cu conditia ca Tarniceriu sa intervina la judecatoarele care trebuiau sa solutioneze apelul inaintat de SC Pescarus 2005 SRL. Anchetatorii mai spun ca, la instigarea lui Tarniceriu, judecatoarele Manuela Ciopraga si Monica-Oana Lacusta ar fi dat, „cu rea-credinta", o solutie favorabila pentru firma detinuta de Ioan Leonte.

  Dupa apelul de la Tribunal, OJCPI a inaintat recurs la sentinta judecatorilor. In mod inexplicabil, acesta a fost respins de judecatorii de la Curtea de Apel Iasi. Nu pentru ca judecatorii de acolo ar fi ajuns la aceeasi concluzie ca si colegii lor de la instanta inferioara, ci pentru ca recursul nu era timbrat. Juristul OJCPI, cel care reprezinta in instanta aceasta institutie si care a inaintat netimbrat acel recurs, a fost contactat ieri de „Ziarul de Iasi" pentru a explica situatia cel putin ridicola de atunci. „Va dati seama ca nu pot sa comentez situatia asta", a precizat juristul Giuliano Popa.

  Oficiul de Cadastru a fost ca un magnet in ultimii ani pentru procurorii anticoruptie. La finele anului 2010, patru angajati erau anchetati pentru ca s-ar fi implicat intr-o retea specializata in escrocherii imobiliare. Anul acesta, DNA a mai inceput o ancheta in care vizati sunt trei angajati: un fost salariat OJCPI, dar si fosta sefa, Narciza Nedelcu.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Riscuri şi costuri pandemice

  Alexandru LĂZESCU

  Riscuri şi costuri pandemice

  Dacă nu se iese din cercul vicios în care mediatizarea sufocantă împinge guvernele către o continuare a măsurilor restrictive severe de o manieră unidimensională care ignoră riscurile economice şi societale, pandemia va provoca sechele cu urmări potenţial catastrofale.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Un chip pururi adorat

  Nichita DANILOV

  Un chip pururi adorat

  A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

  Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

  Dana ȚABREA

  Un spectacol de Ziua Culturii Naţionale

  De Ziua Culturii Naţionale, 15 ianuarie 2021, Teatrul din Iaşi a oferit publicului un spectacol dezgheţat, plin de miez şi lipsit de emfază. Carmen Dominte a câştigat cu „Sindromul Quijote” prima ediţie a proiectului Lecturi3, un parteneriat între Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi revista ALECART, având ca scop promovarea dramaturgiei contemporane din ţară şi Republica Moldova prin spectacole-lectură.

  Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

  Michael ASTNER

  Regele „cârpaci” şi virtuţile secundare

  Eram încă la ţară, la Amnaş, când am auzit, nu mai ştiu la ce emisiune de pe Radio România Actualităţi, cum că în epocă un caricaturist de la nu ştiu ce revistă de umor l-a prezentat pe regele Carol I drept cârpaci. Adică, vezi Doamne, ditamai regele umbla cu lucruri cârpite. Nu ţin minte, din păcate, de ce anume era vorba, de ciorapi sau altceva, dar asta n-are importanţă: ideea e că s-a făcut mişto de Carol I pe tema asta aşa, de parcă Regatul României era o ţară nu săracă, nu recent născută undeva la periferia Europei, ci vreuna cu vechime într-ale civilizaţiei şi-a bunăstării!

  pulspulspuls

  De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

  De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

  După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

  Caricatura zilei

  N-a pățit-o numai Trump

  Editia PDF

  Bancul zilei

  In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

  Parteneri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.