anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Dezastru la Rezervatia Repedea

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Sute de copaci au fost taiati pe parcursul lunii august din padurea aflata linga Rezervatia Repedea. „Aproape in fiecare zi, in afara duminicii si a sarbatorilor, in jur de opt carute pline cu lemne au trecut prin rezervatie spre iesirea pe sosea si spre satul Pietrarie. Hotii faceau doua transporturi pe zi, unul dimineata intre 8 si 10, iar altul pe la sase seara. L-am intrebat o data pe unul cit cere pe o caruta si mi-a spus ca 3.000.000 de lei. M-am enervat, dar ce, uda el copacul de cere asa mult“, a afirmat Ionel Ursache, agentul de paza al campingului, situat chiar in incinta rezervatiei. Intrebat de reporterii „Ziarului de Iasi“ daca i-ar recunoaste pe faptasi, acesta ne-a declarat: „Nu cred ca pot sa le recunosc fata pentru ca umblau cu subele trase pe ochi, insa cu siguranta le-as recunoaste carutele. Unul avea chiar un numar de inmatriculare foarte ciudat, ziceai ca e caruta inmatriculata in Italia“, a spus zimbind acesta.
  „Au furat in jur de 500 de copaci“
  Dezastrul comis de hotii de lemne este greu de evaluat pentru ca arborii furati fac parte din zona tampon a rezervatiei. „Inainte sa plec in concediu, pe la inceputul lunii august, trecusem pe aici si am observat ca erau citiva copaci taiati. Insa dupa ce m-am intors din vacanta, nu am mai recunoscut locul. Cred ca au furat in jur de 500 de copaci“, povesteste lectorul Danut Rusu, cel care a alertat ziaristii, dar si autoritatile in legatura cu aceste furturi. In opinia acestuia, o fisie lunga de cel putin 300 m si lata de peste 25 m a fost „curatata“.
  Zeci de trunchiuri si ramuri de mari dimensiuni se mai afla inca la locul „crimei“. „Ne-am speriat cind am vazut ce dezastru este aici. Un coleg de-al nostru a anuntat deja politia, insa cei de la sectie au spus ca nu se pot baga pentru ca este proprietate particulara“, povesteste Radu Filipescu, membru al organizatiei „Turistor“, care are in grija rezervatia.
  Padurea din zona tampon este in proprietate privata
  Rezervatia Repedea apartine Academiei Romane, insa se afla sub jurisdictia Primariei Birnova si a Consiliului Judetean Iasi. Cu ajutorul Directiei Silvice Iasi am reusit sa aflam ca respectiva padure, aflata in zona tampon, este proprietate privata, iar cel care raspunde de astfel de proprietati este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare Suceava. Aceasta institutie are la Iasi doar doi reprezentanti. „Noi nu stim nimic despre ce se intimpla acolo“, ne relata vineri dimineata inginerul Ioan Creanga, de la ITRSV Suceava. In urma sesizarilor noastre si ca urmare a presiunilor venite tocmai de la Bucuresti, unde lectorul Danut Rusu trimisese o nota de constatare asupra situatiei din rezervatie, ing. Ioan Creanga impreuna cu un reprezentant al Agentiei de Protectia Mediului si unul al Garzii de Mediu s-au prezentat, alaturi de patru jandarmi, la locul faptei. Au dat din umeri, acceptind totusi ca s-a taiat foarte mult insa „ce se mai poate face?“.
  Proprietarul poate primi o amenda intre 10 si 50 de milioane
  „Da, s-a taiat foarte mult. Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de padure nu au voie sa taie nici un copac daca nu sint autorizati de noi sau de ocoalele silvice. Cel care este proprietar aici, al carui nume il voi afla si eu in zilele ce vor urma, avea obligatia sa incheie un contract de paza, insa nu a facut-o“, ne relata vineri seara Ioan Creanga. Contactat duminica din nou pentru numele proprietarului, inginerul inca nu ne-a putut oferi aceasta informatie. „Conform legii, noi ii putem aplica proprietarului de aici doua tipuri de sanctiuni. Una, pe care o va primi sigur, este o sanctiune ce poate fi intre 10.000.000 si 50.000.000 de lei pentru ca nu a incheiat un contract cu ocoalele silvice de paza si protectie a padurii sale. Cea de-a doua sanctiune o putem aplica doar daca se constata, in urma plingerii pe care o vom face la Politie, ca proprietarul a luat parte la furt“, afirma Ioan Creanga. Padurarul Vasile Buha, cel in grija caruia se afla proprietatile din jurul celei unde s-a comis dezastrul, nu stie nimic de furturile care au avut loc acolo. „Daca Ocolul Silvic nu are contract cu proprietarul, eu nu intru pe proprietatea omului. Nu am vazut si nu am auzit nimic despre furt“, a spus acesta.
  Se fura si rocile din rezervatie
  Furtul copacilor din zona tampon nu este singura problema cu care se confrunta asociatia „Turistor“, responsabila de rezervatie. „Au inceput sa fure roca din peretii rezervatiei. Din cele cinci poligoane de catarare, doar trei mai sint functionabile. Poligonul II nu mai exista din cauza exploatarii rocilor“, mentioneaza Radu Florescu. Fauna fosila si rocile din zona sint protejate prin lege datorita faptului ca acestea reprezinta dovezi ale existentei unei Mari Sarmatice acum 10 milioane de ani. Roca carata cu carutele sau cu masinile nu ar trebui sa fie folosita in constructie datorita aspectului sau freabil. Totusi, din informatiile primite de la ing. Catalin Tufescu, de la Garda de Mediu, acestea sint utilizate pentru placarea la exterior a fundatiilor unor case care sint date apoi cu lac, bucurind „simtul estetic“ al proprietarului. „Am amplasat pina in prezent doua panouri mari pe care scria clar ca zona aceasta este rezervatie naturala protejata de lege. Nu mai este nici unul. Toate au fost furate“, a spus Bomher Ezssaias, de la Agentia de Protectia Mediului. Pe de alta parte, rezervatia si zona din imprejur au fost umplute de gunoaiele lasate de iesenii care ies la iarba verde.
  Rezervatia paleontologica Repedea
  „Aceasta rezervatie geologica este prima din tara. A fost cercetata inca din 1862 de catre profesorul Grigore Cobalcescu“, subliniaza geologul Catalin Ungureanu. In cadrul rezervatiei se afla aflorismente si cariere de piatra care scot la lumina roci si gresii calcaroase, puternic fosilizate ce demonstreaza existenta unei Mari Sarmatice. In 1955, zona a fost declarata rezervatie, nu numai datorita datelor paleontologice cit si datorita florei si faunei din zona. Rezervatia are 5,8 ha, iar zona tampon, in jur de 38,5 ha. „Zona tampon este extrem de importanta pentru rezervatie. Aceasta a fost creata in 1973 printr-o decizie a Consiliului Judetean Iasi si are rolul de a proteja rezervatia. Defrisarea masiva nu poate aduce decit necazuri, de la contactul direct cu zona populata pina la masive aluncari de teren“, a incheiat Radu Filipescu.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Un vis de vară după Bacalaureat

  Ioan Alexandru TOFAN

  Un vis de vară după Bacalaureat

  Nimeni nu s-a gândit, probabil, că elevul nu se stresează decât atunci când se întâlneşte cu absurdul unui sistem de învăţământ centrat pe el şi nu când i se cere să fie creativ, să gândească şi să ia în piept marile probleme ale culturii.

  opinii

  O lume a celorlalţi

  Codrin Liviu CUȚITARU

  O lume a celorlalţi

  Personajele lui Ondaatje stau, prin urmare, sub semnul „dublei critici”, adică, în limbajul postcolonial, sub semnul „dublei identităţi”. De aici rezultă tipologii maleabile, dar şi, paradoxal, neconcesive.

  Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

  George ŢURCĂNAŞU

  Cinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III)

  În orice societate, sistemul administrativ este conceput în scopul eficientizării gestiunii resurselor umane şi naturale ale unui teritoriu. E necesar ca acest sistem să fie flexibil şi să articuleze într-o manieră echilibrată şi funcţională necesităţile fiecărui nivel de organizare (local, judeţean, regional etc.), conform principiului subsidiarităţii.

  Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

  Bogdan ILIESCU

  Conu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor

  „My advice to other disabled people would be, concentrate on things your disability doesn't prevent you doing well, and don't regret the things it interferes with. Don't be disabled in spirit as well as physically.” (Sfatul meu pentru alte persoane cu dizabilităţi ar fi să vă concentraţi asupra lucrurilor pe care dizabilitatea dvs. nu vă împiedică să le faceţi bine şi să nu regretaţi lucrurile cu care interferează. Nu fiţi dezabilitaţi spiritual, aşa cum sunteti fizic.) Stephen Hawking

  pulspulspuls

  Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

  Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi

  Rămaşi orfani la capitolul vizibilitate după ce mamaia Omida Şoşo a fost dată afară din partid şi, implicit, şi din filiala de Iaşi, în care a fost aleasă senatoare, cică ieşenii din acest partid au o mare problemă în ultima vreme: nu prea există în spaţiul public. 

  Caricatura zilei

  Rusia și-a amintit de Alaska

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.