anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Dezastru la Rezervatia Repedea

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Sute de copaci au fost taiati pe parcursul lunii august din padurea aflata linga Rezervatia Repedea. „Aproape in fiecare zi, in afara duminicii si a sarbatorilor, in jur de opt carute pline cu lemne au trecut prin rezervatie spre iesirea pe sosea si spre satul Pietrarie. Hotii faceau doua transporturi pe zi, unul dimineata intre 8 si 10, iar altul pe la sase seara. L-am intrebat o data pe unul cit cere pe o caruta si mi-a spus ca 3.000.000 de lei. M-am enervat, dar ce, uda el copacul de cere asa mult“, a afirmat Ionel Ursache, agentul de paza al campingului, situat chiar in incinta rezervatiei. Intrebat de reporterii „Ziarului de Iasi“ daca i-ar recunoaste pe faptasi, acesta ne-a declarat: „Nu cred ca pot sa le recunosc fata pentru ca umblau cu subele trase pe ochi, insa cu siguranta le-as recunoaste carutele. Unul avea chiar un numar de inmatriculare foarte ciudat, ziceai ca e caruta inmatriculata in Italia“, a spus zimbind acesta.
  „Au furat in jur de 500 de copaci“
  Dezastrul comis de hotii de lemne este greu de evaluat pentru ca arborii furati fac parte din zona tampon a rezervatiei. „Inainte sa plec in concediu, pe la inceputul lunii august, trecusem pe aici si am observat ca erau citiva copaci taiati. Insa dupa ce m-am intors din vacanta, nu am mai recunoscut locul. Cred ca au furat in jur de 500 de copaci“, povesteste lectorul Danut Rusu, cel care a alertat ziaristii, dar si autoritatile in legatura cu aceste furturi. In opinia acestuia, o fisie lunga de cel putin 300 m si lata de peste 25 m a fost „curatata“.
  Zeci de trunchiuri si ramuri de mari dimensiuni se mai afla inca la locul „crimei“. „Ne-am speriat cind am vazut ce dezastru este aici. Un coleg de-al nostru a anuntat deja politia, insa cei de la sectie au spus ca nu se pot baga pentru ca este proprietate particulara“, povesteste Radu Filipescu, membru al organizatiei „Turistor“, care are in grija rezervatia.
  Padurea din zona tampon este in proprietate privata
  Rezervatia Repedea apartine Academiei Romane, insa se afla sub jurisdictia Primariei Birnova si a Consiliului Judetean Iasi. Cu ajutorul Directiei Silvice Iasi am reusit sa aflam ca respectiva padure, aflata in zona tampon, este proprietate privata, iar cel care raspunde de astfel de proprietati este Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare Suceava. Aceasta institutie are la Iasi doar doi reprezentanti. „Noi nu stim nimic despre ce se intimpla acolo“, ne relata vineri dimineata inginerul Ioan Creanga, de la ITRSV Suceava. In urma sesizarilor noastre si ca urmare a presiunilor venite tocmai de la Bucuresti, unde lectorul Danut Rusu trimisese o nota de constatare asupra situatiei din rezervatie, ing. Ioan Creanga impreuna cu un reprezentant al Agentiei de Protectia Mediului si unul al Garzii de Mediu s-au prezentat, alaturi de patru jandarmi, la locul faptei. Au dat din umeri, acceptind totusi ca s-a taiat foarte mult insa „ce se mai poate face?“.
  Proprietarul poate primi o amenda intre 10 si 50 de milioane
  „Da, s-a taiat foarte mult. Conform legislatiei in vigoare, proprietarii de padure nu au voie sa taie nici un copac daca nu sint autorizati de noi sau de ocoalele silvice. Cel care este proprietar aici, al carui nume il voi afla si eu in zilele ce vor urma, avea obligatia sa incheie un contract de paza, insa nu a facut-o“, ne relata vineri seara Ioan Creanga. Contactat duminica din nou pentru numele proprietarului, inginerul inca nu ne-a putut oferi aceasta informatie. „Conform legii, noi ii putem aplica proprietarului de aici doua tipuri de sanctiuni. Una, pe care o va primi sigur, este o sanctiune ce poate fi intre 10.000.000 si 50.000.000 de lei pentru ca nu a incheiat un contract cu ocoalele silvice de paza si protectie a padurii sale. Cea de-a doua sanctiune o putem aplica doar daca se constata, in urma plingerii pe care o vom face la Politie, ca proprietarul a luat parte la furt“, afirma Ioan Creanga. Padurarul Vasile Buha, cel in grija caruia se afla proprietatile din jurul celei unde s-a comis dezastrul, nu stie nimic de furturile care au avut loc acolo. „Daca Ocolul Silvic nu are contract cu proprietarul, eu nu intru pe proprietatea omului. Nu am vazut si nu am auzit nimic despre furt“, a spus acesta.
  Se fura si rocile din rezervatie
  Furtul copacilor din zona tampon nu este singura problema cu care se confrunta asociatia „Turistor“, responsabila de rezervatie. „Au inceput sa fure roca din peretii rezervatiei. Din cele cinci poligoane de catarare, doar trei mai sint functionabile. Poligonul II nu mai exista din cauza exploatarii rocilor“, mentioneaza Radu Florescu. Fauna fosila si rocile din zona sint protejate prin lege datorita faptului ca acestea reprezinta dovezi ale existentei unei Mari Sarmatice acum 10 milioane de ani. Roca carata cu carutele sau cu masinile nu ar trebui sa fie folosita in constructie datorita aspectului sau freabil. Totusi, din informatiile primite de la ing. Catalin Tufescu, de la Garda de Mediu, acestea sint utilizate pentru placarea la exterior a fundatiilor unor case care sint date apoi cu lac, bucurind „simtul estetic“ al proprietarului. „Am amplasat pina in prezent doua panouri mari pe care scria clar ca zona aceasta este rezervatie naturala protejata de lege. Nu mai este nici unul. Toate au fost furate“, a spus Bomher Ezssaias, de la Agentia de Protectia Mediului. Pe de alta parte, rezervatia si zona din imprejur au fost umplute de gunoaiele lasate de iesenii care ies la iarba verde.
  Rezervatia paleontologica Repedea
  „Aceasta rezervatie geologica este prima din tara. A fost cercetata inca din 1862 de catre profesorul Grigore Cobalcescu“, subliniaza geologul Catalin Ungureanu. In cadrul rezervatiei se afla aflorismente si cariere de piatra care scot la lumina roci si gresii calcaroase, puternic fosilizate ce demonstreaza existenta unei Mari Sarmatice. In 1955, zona a fost declarata rezervatie, nu numai datorita datelor paleontologice cit si datorita florei si faunei din zona. Rezervatia are 5,8 ha, iar zona tampon, in jur de 38,5 ha. „Zona tampon este extrem de importanta pentru rezervatie. Aceasta a fost creata in 1973 printr-o decizie a Consiliului Judetean Iasi si are rolul de a proteja rezervatia. Defrisarea masiva nu poate aduce decit necazuri, de la contactul direct cu zona populata pina la masive aluncari de teren“, a incheiat Radu Filipescu.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  PNL nu poate guverna fără PSD

  Cosmin PAȘCA

  PNL nu poate guverna fără PSD

  Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Transformare

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Transformare

  „Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

  Din corola de minuni a creierului - Memoria

  Bogdan ILIESCU

  Din corola de minuni a creierului - Memoria

  „Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

  Centenar diplomatic (II)

  Florin CÎNTIC

  Centenar diplomatic (II)

  1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

  pulspulspuls

  Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

  Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

  Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

  Caricatura zilei

  Chef

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.