Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Documentele Securitatii, arse la Iasi sub privirea sefului de sectie Nichita de la RAJAC

Ce faceati pe 22 decembrie '89, domnilor edili?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Nici un sef din actuala administratie ieseana nu s-a facut remarcat la revolutie. De la prefect la primar, conducatorii de acum ai Iasului spun ca au urmarit caderea comunismului mai mult la radio si la TV.

    Singurul care a avut tangenta cu pulsul revolutionar este vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Constantin Adascalitei, acesta devenind in decembrie 1989 membru al garzilor patriotice. In rest, cei mai multi au stat "la cutie", aparind prin piete abia pe 22, dupa fuga lui Ceausescu.

    Prefectul avea 18 ani

    Prefectul Dragomir Tomaseschi a prins revolutia la majorat. Perioada din preajma zilei de 14 decembrie - cind la Iasi circula zvonul unei manifestari organizate in Piata Unirii - a prins-o in oras, ascultind Radio Europa Libera. Fuga lui Nicolae Ceausescu l-a prins in tren, intorcindu-se de la Bacau, unde familia il trimisese la rude, pentru a-l tine departe de eventualele represiuni, care ar fi avut loc in cazul in care manifestarile anuntate pe 14 decembrie s-ar fi concretizat.

    "Pe 22 decembrie, la difuzoarele din gara Podu Iloaiei se auzeau discursurile lui Sergiu Nicolaescu. Toata lumea din tren statea nemiscata si nu stia ce sa creada. Prin vagoane mergeau securisti imbracati in negru, care chemau oamenii la manifestari in Bucuresti. Nimeni nu zicea nimic. Probabil ca cine ar fi avut o idee de genul acesta ajungea in beciurile lor. Ulterior am fost victima razboiului psihologic. Se auzea ba ca apa e otravita, ba ca vin rusii si-s la granita. Mama nu m-a lasat sa plec de acasa. Acum, dupa ce am studiat femomenul mai in detaliu, imi dau seama ca au fost multe interventii din afara", a declarat Tomaseschi.

    Adjunctul acestuia, subprefectul Ionel Nacu, a tinut "capul la cutie" si pe 14, si pe 22 decembrie 1989, asteptind sa se limpezeasca apele. "Pe scara mea de bloc erau multi securisti, asa ca cel putin mie mi-ar fi fost destul de greu sa ma manifest cumva. In jurul lui 14 decembrie se facea la Iasi o "dinamoviada", de fapt o contramasura a Securitatii la manifestarile anuntate. Am gasit si eu fluturasi pe scara. Daca avea loc atunci ceva, nu mai era Timisoara kilometrul zero al revolutiei, ci Iasul. Pe 22 ma uitam la televizor, si cind am vazut ce se intimpla, am plecat la Podu Iloaiei la serviciu, unde m-am intilnit cu colegii de munca", a declarat Ionel Nacu.

    Cel de-al doilea subprefect, Cristian Angheluta, spune ca abia in data de 22 decembrie a avut curajul sa iasa in strada, chiar daca stia de pregatirile care se facusera pentru manifestatia de pe 14. "Multi prieteni de-ai mei au fost implicati in organizarea manifestarii de pe 14 si au fost arestati. Ascultam continuu Europa Libera. Pe 22 am iesit in strada, in Piata Unirii. Iesisera atunci mii de oameni", si-a amintit Cristian Angheluta.

    Adascalitei si teroristii de la CUG

    Foarte pasnic si linistit a fost la revolutie si Constantin Simirad, atit in 14, cit si in 22 decembrie aflindu-se la Universitatea "Cuza", unde preda. "Pe 14 discutam cu colegii mei profesori despre ce se intimpla in Piata Unirii. Pe 22 eram tot acolo. Nu eram membru de partid, dar, cu toate astea, nu am venit la Casa Patata sa pun mina pe putere. In noaptea aia ne-am adunat la mine acasa mai multi prieteni si ne-am uitat la televizor. Nu am participat, dar i-am admirat pe cei care au mers la manifestari", a declarat Simirad.

    Caderea comunismului i-a adus o ascensiune neasteptata actualului vicepresedinte al CJ, Constantin Adascalitei, fiind in 1989 "muncitor in uzina comunista a orasului", CUG. Acesta isi aminteste ca, daca pe 14 decembrie se auzeau zvonuri despre o posibila manifestatie, in 21 decembrie la Fortus se instaurase un sentiment de revolta comuna.

    "In 22 am intrat in garzile patriotice care pazeau «casa alba» de la Fortus, cladirea TESA. Mergeam in schimburi sa aparam cladirea de teroristi. Aveam ordin sa ne informam sefii daca apare ceva suspect", a precizat Adascalitei.

    Schimbarea regimului a fost de bun augur pentru Victor Chirila, actualul vicepresedinte al CJ devenind in primele zile ale lui ianuarie '90 primar de Birnova. "Pina pe 22 am fost cu urechea pe Europa Libera. Cind am vazut ce se intimpla la Bucuresti, am iesit in strada si am ajuns in Piata Palatului, unde am scandat toata ziua de bucurie. Mai apoi, pe 9 ianuarie, de ziua mea, am fost pus de oameni primar la Birnova", a declarat Victor Chirila.

    Nichita era la munca

    Pe de alta parte, primarul Gheorghe Nichita a fost tintuit la serviciu in zilele Revolutiei. In 1989, Nichita lucra ca sef de sectie la fosta regie de apa-canal.

    "Inca de pe data de 14 decembrie se auzise ceva despre ceea ce s-a intimplat la Iasi. Nu au fost foarte multe amanunte. Pe data de 17 decembrie au venit cei de la partid sa ne explice varianta PCR. Am vazut ceea ce s-a intimplat la Timisoara si urmaream atent tot ceea ce se afla. Aveam 33-34 de ani atunci si lucram la o unitate cu foc continuu. In acele zile am stat 24 de ore din 24 la unitate. Pe 22 decembrie, lumea a iesit in strada. Ne era frica sa vorbim unii cu altii despre ceea ce se intimpla. Multi de la noi au vrut sa iasa in strada, in piata Palatului Culturii, dar nu am iesit. Nu puteam pleca din post", a povestit Nichita.

    El a mai spus ca in noptile din perioada Revolutiei a vazut cum din cladirea Securitatii, din zona sediului RAJAC, se scoteau documente si se ardeau. "Aveam un binoclu si ma uitatam. Au ars hirtii in mai multe nopti. Pe data de 22 decembrie au venit la regie mai multe persoane. Au spus ca sint revolutionari si ca vor sa intre in incinta. Erau multe informatii precum ca se va otravi apa, ca se arunca in aer retelele. Vroiau sa intre peste noi, sa ne bata. Pina la urma, i-am convins ca totul era in ordine. Am condus un detasament de peste 100 de oameni care stateau pe malul Moldovei cu arma cu glont pe teava", a completat Nichita.

    Viceprimarul Romeo Olteanu a fost insa in piata Palatului Culturii pe data de 22 decembrie. Nu a stat foarte mult si, dupa o alta oprire intr-un campus universitar, a plecat acasa. "Lucram la Institutul de Cercetare Fibre Sintetice. Cind s-a anuntat ca a fugit Ceausescu, am plecat impreuna cu o alta persoana. Nici unul nu eram membri de partid. Cind am plecat din unitate, un tip si o tipa de la partid ne-au spus ca, daca Ceausescu se intoarce, vom avea probleme. Stiam insa ca nu va fi asa. Ascultam si noi Europa Libera si stiam ce se intimpla in alte tari", a povestit Olteanu. El a mai spus ca era cit pe ce sa fie cooptat in Frontul Salvarii Nationale. A fost nominalizat de colegi, dar nu a fost ales.

    Celalalt viceprimar, Gabriel Grigore, avea 21 de ani, era student la Bucuresti in 1989. "Imi amintesc ca pe data de 15 sau 16 decembrie a fost un incendiu la noi in camin. La interventie au venit, in ordine, cei de la Securitate, de la Pompieri, Militie si apoi Salvarea. Cred ca in noaptea dinspre 22 spre 23 decembrie a iesit Scinteia Poporului, in loc de Scinteia. Era doar o foaie si am luat-o sa o ducem la revolutionari. Insa a inceput sa se traga si am stat mai mult pe burta linga Casa Scinteii. Mama a crezut ca am murit, pentru nu aveam cum sa dau telefon. Apoi, pe 23 decembrie, am venit la Iasi, iar pe 24 decembrie eram la Spitalul de Urgente. Au venit foarte multi oameni cu mincare. Se auzise ca au otravit apa, ca erau atacuri", a precizat Grigore.

    ---------

    Defilare si discursuri astazi la Palatul Culturii, la 20 de ani de la Revolutie

    Astazi, oficialitatile iesene vor participa la manifestarile ocazionate de comemorarea trecerii a doua decenii de la revolutie. Sefii din Casa Patrata, din Palatul Roznovanu, soldatii Garnizoanei Iasi, revolutionari, membri ai Asociatiei "22 Decembrie" si un sobor de preoti de la Mitropolie se vor aduna la Crucea Eroilor Neamului din fata Palatului Culturii pentru discursuri, defilari si o slujba religioasa. La ora 9,30 este programata instalarea Garzii de Onoare.

     Oficialitatile se vor intilni la Prefectura, de unde la ora 10 se vor deplasa pentru alocutiuni la Crucea Eroilor Neamului. Potrivit reprezentantilor Prefecturii, primul discurs de comemorare a evenimentelor de acum 20 de ani va apartine prefectului Dragomir Tomaseschi, care va fi urmat in cuvintari de seful Consiliului Judetean, Constantin Simirad, primarul Gheorghe Nichita, dar si de reprezentanti ai Asociatiei "22 Decembrie".

    Discursurile vor fi urmate de o slujba religioasa. "IPS Mitropolitul Teofan mi-a spus ca din pacate nu va putea participa la acest eveniment pentru ca va fi la Piatra Neamt. Dupa ceremonie este programata si descoperirea unei placi comemorative in cinstea celor care au luptat impotriva regimului comunist", a declarat prefectul Dragomir Tomaseschi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri