Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Elevi pedepsiti pe criterii politice

Banii pentru scoli, impartiti la partid

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Asta-i situatia. Se stie ca asa se intimpla. Eu sper ca cei care ne conduc vor intelege odata si odata ca e bine sa lasam deoparte culoarea politica", spune primarul liberal din Tirgu Frumos. Si primarul PD-L de la Bals recunoaste ca jocurile s-au facut politic. Sute de santiere zac neterminate, in timp ce elevii nu stiu unde vor invata din toamna. Numai la Tomesti, comuna cu primar liberal, unde, fireste, nu s-a primit nici un leu, sint in derulare lucrari care necesita urgent bani cit s-a alocat acum pentru intreg judetul. De vina au insa elevii, principalii afectati, ca primarul comunei este membru intr-un partid sau altul? 

     

    Culoarea politica a ministrului educatiei devine loz cistigator pentru scolile din comunele iesene in care primariile sint detinute de colegii de partid sau de coalitie ai Ecaterinei Andronescu. Practica de a aloca bani pentru repararea scolilor in functie de culoare nu este inventata de noul ministru, ci vine odata cu functia, dupa cum au demonstrat-o si ministrii Mihail Hardau si Cristian Adomnitei. Doar ca acum e criza si, cum sumele sint cu mult mai mici, si nedreptatea trebuie facuta mai dihai. Daca in 2007 si 2008 scolile iesene au primit pentru reparatii si consolidari peste 150.000.000 lei, Hotarirea de Guvern 655 din 3 iunie 2009 prevede alocarea gradata, in 2009 si 2010, a doar 5.681.000 lei. In 2009, in judet au intrat 2.674.000 de lei pentru 47 de unitati scolare. Dintre acestea doar sase scoli sint in comune conduse de PNL, restul banilor fiind orientati in comune cu primari PSD si PD-L. Pentru 2.010, prin aceeasi hotarire de guvern, Ministerul va aloca suma de 3.007.000 de lei pentru 66 de scoli din judet, dintre care 9 unitati sint in comunele PNL-iste. Anul acesta si anul viitor, doar 9 comune din 34 PNL-iste ale judetului au primit sau vor primi bani de la MEC. In concluzie, algoritmul politic al impartirii banilor pentru scoli este urmatorul: din cele 59 comune cuprinse in cele trei anexe ale hotaririi de guvern, banii se duc catre 33 comune PSD plus orasele Iasi si Hirlau, 16 comune PD-L si 8 comune PNL plus orasul Tirgu Frumos (PNL).

      Anexa I: Singurul primar PNL a primit banii doar pe hirtie

    Prima anexa include 8 comune, plus orasul Tirgu Frumos si Iasul, cu 18 unitati scolare, carora le-au fost alocate 929.000 lei. Scolile acestea au intrat in posesia banilor prin consiliile locale. La anexa II sint trecute 18 comune plus orasul Tirgu Frumos, care au in total 29 de unitati scolare, ce au primit direct din partea MEC 1.745.000 de lei. Banii le sint virati acestora nu prin Consiliile Locale, ci prin Inspectoratul Scolar Judetean. In cea de-a III-a anexa sint trecute unitatile scolare care vor primi banii abia in 2010. Suma alocata pentru cele 66 de obiective din 43 de comune plus Iasul este de 3.007.000 lei. Pentru intreg judetul Iasi s-a alocat anul acesta suma de 2.674.000 de lei pentru 47 de unitati scolare.

    Insa, harta banilor arata ca doar sase unitati scolare fac parte din comune sau orase cu conducere PNL, restul fiind distribuiti localitatilor cu primari PSD si PD-L. De exemplu, dintre cele 18 unitati scolare trecute la anexa I, doar scoala cu clasele I-VIII "Ion Creanga" Tirgu Frumos, unde primarul este PNL, va primi bani. "Asta-i situatia. Se stie ca asa se intimpla. Eu sper ca cei care ne conduc vor intelege odata si odata ca e bine sa lasam deoparte culoarea politica", a spus Gheorghe Tataru, primarul orasului Tirgu Frumos. Aceasta scoala a primit doar 36.000 de lei, din 929.000. Chiar daca banii sint dati prin HG, primarul nu a vazut pina acum nici o letcaie. "Banii sint pe hirtie, dar nici Consiliul Judetean, nici Directia de Finante Iasi nu ne-au comunicat nimic", a precizat primarul, care a aflat de la "Ziarul de Iasi" ca Scoala "Ion Creanga", dar si Gradinita cu Program Normal, care are pe hirtie 175.000 de lei, bani trecuti in anexa II a HG 655, au primit finantare. Dar nu si banii, spre deosebire de alte unitati.  

    Cea mai mare suma de bani a primit-o scoala cu clasele I-VIII din satul Bratesti, comuna Stolniceni Prajescu. Aici s-au alocat 262.000 de lei. "Acesti bani vor fi folositi pentru a amenaja la exterior si interior cinci clase. Mai sint lucrari de consolidare pe alocuri de facut, baile, fintina. Constructorii vor intra de luni pe santier si mi-au promis ca pina pe 10 septembrie termina, ceea ce inseamna ca voi putea da drumul la scoala si imi voi putea reinnoi autorizatia. Scoala noastra era cea mai rea din toata comuna. Primarul s-a implicat mult pentru a gasi solutii pentru terminarea ei", a explicat Anica Trifan, directoarea scolii. Primarul din Stolceni Prajescu este membru PD-L, iar aceasta scoala are deja banii in cont.

    "S-au dat tot in functie de culoarea politica"

    Un alt primar PD-L, Constantin Apostol, din Bals, a primit pentru scoala cu clasele I-VIII din Boureni 10.000 de lei. "Pentru ca am avut lucrari facute in avans am platit din acesti bani o parte dintre lucrarile respective. Si anul acesta a fost discriminare la impartirea banilor care s-au dat, din pacate, tot in functie de culoarea politica, dar, probabil, au avut in vedere si urgenta unor lucrari", a explicat Apostol. Pe anexa III, a HG 655, scoala din Bals este trecuta cu inca 58.000 de lei, bani care vor intra in conturile scolii abia in 2010.

    Printre cele 18 unitati trecute in anexa I sint si patru scoli din Iasi. Cea mai mare suma i-a revenit Scolii "Bogdan Petriceicu-Hasdeu, 200.000 lei. Colegiului "Emil Racovita" i-au intrat in cont 60.000 de lei, banii care au fost folositi pentru platirea restantelor. "Lucrarile au inceput aici inca din 2007. Acesti bani au acoperit o parte dintre lucrarile care s-au facut la consolidare, la izolare termica, s-a schimbat parchetul, s-au facut reparatii zidarie interior, exterior", a spus Paula Gavrilescu, directoarea Colegiului. Celelalte doua unitati din municipiu care au primit bani sint Gradinita nr. 4 si Grupul Scolar Agricol Vasile Adamachi, pentru Corpul C.

    Anexa II: 24 unitati la putere, 5 la opozitie

    In anexa II sint trecute 29 unitati scolare, care ar trebui sa primeasca de la MEC 1.745.000 lei. 19 scoli si gradinite sint in comune cu primari PSD si cite 5 unitati in comune cu primari PD-L si PNL. Cele mai mari sume au revenit scolilor din Buda, din comuna cu conducere PNL Lespezi (175.000 de lei), si Gradinitei cu PN din Tg. Frumos, care este trecuta cu suma de 175.000, dar nu a primit inca nici un leu. Scoala Slobozia din comuna Deleni, cu primar PNL, a primit 118.000 lei. "Acesti bani nu au fost virati inca. Noi am incheiat un acord cu Inspectoratul, iar banii vor intra in contul Primariei dupa 10 august", a declarat primarul comunei, Dumitru Prigoreanu. Pe aceasta lista nu este trecuta nici o scoala din municipiul Iasi.

    Anexa III: 39 de scoli finantate sint pe harta coalitiei, iar 9, pe harta opozitiei

    In anexa III sint trecute 66 de unitati scolare, dintre acestea doar noua sint in comune cu conducere PNL, una in comuna cu primar PNG, 24 in comune cu primari PSD si 15 in comune conduse de primari PD-L. In acest document se regasesc unitati scolare care au primit bani fie prin anexa I, fie prin anexa II. De exemplu, Gradinita PP 4 din municipiu, Grupul Scolar "Vasile Adamachi" si Scoala "Bogdan Petriceicu Hasdeu". "Nu criteriul politic a fost cel care a contat. Noi am discutat inainte nevoile fiecarei unitati, iar fondurile au venit mai ales la cele care nu au primit anul trecut sau chiar acum doi ani nici un ban", a spus Liliana Romaniuc, inspector scolar general adjunct. Ea considera ca, desi pe liste sint trecute unitati scolare care necesitau lucrari urgente de terminat, mai sint unele care nu sint pe lista: campusurile de la Colegiul "Gh. Asachi", de la Economic I, de la Podu Iloaiei, Belcesti si Cotnari, lucrari pentru care Ministerul ar trebui sa aloce cite 5-6 milioane de lei pentru fiecare unitate. "Suma data de Minister este foarte mica in comparatie cu cea necesara pentru finalizarea acestor scoli", a spus Romaniuc. In judetul Iasi s-au inceput acum trei ani lucrari de reparare si consolidare la peste 270 de unitati scolare, care nu au fost finalizate. Suma totala necesara pentru finalizarea lor depaseste 269 de milioane de lei.

    La Tomesti, copiii de gradinita nu au unde merge

    Printre comunele in care sint lucrari urgente, dar nu au primit nici un ban de la Minister este si Tomestiul. Primarul acesteia este membru PNL si, desi a facut situatii de lucrari pe care le-a trimis atit la MEC, cit si la ISJ, nu este inclus pe lista comunelor care au primit sau vor primi bani. "Am inceput o gradinita care costa cam 1 milion si ceva de euro. Constructorii au turnat placa si s-au oprit pentru ca nu mai sint fonduri. Noi avem in comuna 1.100 de copiii de gradinita, dintre care jumatate sint in cartierul cu blocuri, insa copiii nu au unde sa mearga la gradinite, ii tinem pe la parterele blocurilor", a sustinut Stefan Timofte. In intreaga sa comuna sint lucrari la scoli si gradinite in valoare de peste 3.000.000 de lei, insa, neavind nici macar un leu pentru continuarea lor, primarul nu poate face nimic pentru copiii din comuna. "Doar stiti cum se dau banii acestia. Dupa culoarea tricoului", face el haz de necaz. Primarul poate isi permite insa asta. Copiii, insa, adica cei care sint primii afectati de aceasta imparteala pe criterii politice, nu prea.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri