anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Examen cu delatiuni traduse in franceza

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Notele informative date la Securitate de catre universitarii de la „Al.I.Cuza" au devenit subiect de examen. Conf.dr. Luca Pitu, cunoscut disident anticomunist iesean si cadru didactic la Catedra de Limba si literatura franceza din cadrul Facultatii de Litere, le-a dat studentilor sai din anul IV sa traduca note informative prin care colegii sai de catedra il turnau la Securitate.

   

  Una din note, cea mai vehiculata se pare, datind din 3 iulie 1974, este scrisa de mina si semnata cu numele de cod „Cristescu". „Asistentul Luca Pitu are uneori, in discutii, replici pe care le vrea spirituale, dar care, prin repetare, pot sa ne faca sa credem ca reprezinta un mod de a gindi", incepe autorul notei.

  Potrivit relatarilor mai multor studenti, Luca Pitu le-ar fi spus ca sursa Cristescu poate fi usor identificata la Catedra de Franceza dupa scris, sugerind ca ar putea fi actualul decan de la Litere, prof.dr. Iulian Popescu. Acesta din urma spune insa ca nu a colaborat cu fosta Securitate. In continutul notei, „Cristescu" demasca refuzul lui Luca Pitu de a intra in Partidul Comunist Roman.

  „La un moment dat, de exemplu,  intrebindu-l daca nu are intentia sa depuna cerere de intrare in partid, deoarece ajunge la virsta la care nu mai poate face parte din UTC, a raspuns ca nu face aceasta imprudenta si ca in orice caz nu simte aceasta nevoie", scria Cristescu, adaugind ca de fata la aceasta discutie fusese si „asistenta Kaufman, de la Catedra de Engleza, secretara organizatiei UTC. „Cristescu" mai relateaza o discutie cu Luca Pitu in care acesta se referea la un fost student, Regwald Richard, care fugise din tara. „Aflind aceasta, L. Pitu a spus: Bine a facut. S-a orientat baiatul", relateaza Cristescu. Potrivit adaugirilor facute cu pixul in subsolul notei informative de ofiterul de securitate, informatorul isi turnase colegul din proprie initiativa, in momentul in care Luca Pitu fusese propus de Catedra de Franceza pentru o bursa in Franta.

  Potrivit relatarilor studentilor, Luca Pitu le-ar fi spus ca purtase discutia despre Regwald Richard cu Iulian Popescu. „Sint acuzatii nefondate. I-am explicat de mai multe ori ca nu sint implicat cu nimic, dar se pare ca nu intelege. De altfel, pe 18 decembrie, am primit de la Consiliul National al Arhivelor Securitatii Statului un act oficial prin care se atesta ca nu am colaborat cu fosta Securitate", a declarat Iulian Popescu.

  Nume de cod ‘Stejar", "Popa", "Carmen"

  Tot printre subiectele de examen, date pe mai multe numere si diferite de la o grupa de studenti la alta, s-au mai numarat si alte note informative, din spusele studentilor, cu nume de cod: „Stejar", „Popa", „Carmen":

  „La unul din subiecte trebuia sa traducem din romana in franceza o nota informativa. Numele de cod era «Stejar» si spunea in vreo 5-6 rinduri despre niste carti pe care profesorul Luca le primea din Franta. Am facut insa si la cursuri exercitii de acest gen si nu mi s-a parut un examen foarte dificil", a spus una din studentele profesorului. „Intr-o alta nota, se spunea despre niste legaturi ale domnului Luca Pitu cu lectorii francezi", isi aminteste o studenta.

  „Nici nu stiam ca subiectul care ni s-a dat la examen e o nota informativa adevarata. Este foarte interesant. Domnul profesor Luca Pitu este foarte simpatizat de studenti. Isi tine foarte bine ora si vorbeste o franceza impecabila", a spus o alta studenta.

  Majoritatea studentilor au avut cuvinte frumoase la adresa lui Luca Pitu. „Domnul Pitu este probabil cel mai bun profesor al nostru si cel mai cult. Stie foarte multe subtilitati ale limbii franceze, aflam multe lucruri interesante", a spus un alt student.

  Studentii spun insa ca, desi Luca Pitu le-a indicat ce profesori l-au turnat la Securitate, nu ii condamna pe acestia din urma. Pina la inchiderea editiei, profesorul Pitu nu a putut fi contactat.

  Luca Pitu a semnat apelul impotriva realegerii lui Ceausescu

  Luca Pitu a fost unul dintre cei mai importanti disidenti anticomunisti din Iasi, el fiind concediat in 1989 de la Facultatea de Litere, la ordinul Securitatii. El era cunoscut pentru implicarea in mai multe actiuni care suparasera regimul comunist. In apartamentul sau s-a filmat interviul acordat de scriitorul Dan Petrescu, liderul disidentilor ieseni, in aprilie 1988, la Iasi, Agentiei franceze de stiri Gamma.

  Interviul a fost difuzat pe TV France 3 si la Europa Libera un an mai tirziu, cind caseta a putut fi trimisa clandestin in Occident. Luca Pitu a semnat apelul impotriva realegerii lui Ceausescu, initiat de Dan Petrescu, in octombrie 1989 si a acordat un interviu in direct Europei Libere.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

  Cosmin PAȘCA

  Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

  A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

  opinii

  New York şi Alabama. Un circuit epic

  Codrin Liviu CUȚITARU

  New York şi Alabama. Un circuit epic

  Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

  Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

  George ŢURCĂNAŞU

  Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

  Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

  Întâmplările lui Nobel (I)

  Bogdan ILIESCU

  Întâmplările lui Nobel (I)

  „All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

  pulspulspuls

  Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

  Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

  Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

  Caricatura zilei

  Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

  Editia PDF

  Bancul zilei

  La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.