Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fabrica de miliardari de la Prefectura

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Legea fondului funciar a pus in bratele responsabililor Prefecturii instrumentul perfect pentru o coruptie „legala“. In loc sa clarifice definitiv situatia retrocedarii fostelor proprietati, legea a transformat Prefectura intr-o fabrica legala de milionari in euro. Aceeasi lege l-a numit pe prefect in functia de director al fabricii, iar pe seful Agentiei Domeniilor Statului in adjunctul sau. Printr-o simpla semnatura, prefectul poate muta un teren de la Coarnele Caprei sau Oteleni la Iasi sau Miroslava, totul fiind facut perfect legal.
    Principala carenta a legii este reprezentata de insusi principiul de baza al acesteia, respectiv retrocedarea in intregime a vechilor proprietati. Daca prima lege a fondului funciar, 18/1991, stabilea impunerea unei cote de reducere daca terenul era insuficient pentru punerea in posesie a tuturor solicitantilor, aceasta prevedere lipseste din legea actuala. Altfel spus, toti proprietarii trebuie pusi in posesie, oriunde se gaseste teren liber. In total insa, in intregul judet au fost inregistrate 30.000 de cereri de punere in posesie, pe o suprafata totala de aproape 70.000 ha. Aceasta in conditiile in care Agentia Domeniilor Statului (ADS) mai detine pe raza judetului doar 17.000 ha, iar comisiile locale de fond funciar nu mai dispun de rezerve disponibile. Practic, exista doar un sfert din terenul necesar. Conform legii, daca vechiul amplasament al proprietatii nu mai este liber, terenul va fi retrocedat intr-o comuna invecinata, in aceeasi suprafata. Daca nici asa nu se gaseste teren liber, se cauta intr-o alta comuna sau chiar in alt judet. „Daca nu se gaseste un amplasament in zona in care persoana revendica, atunci se aplica principiul cercurilor concentrice. Adica daca nu se gaseste in comuna alaturata se cauta in judet, daca nu este teren disponibil in judet se cere de la judetele invecinate, iar daca nu se gasec terenuri proprietarul intra la despagubiri. Spre exemplu, la Iasi a ajuns o cerere de la Constanta“, a precizat subprefectul Tudor Leonte.
    Viteza este esentiala
    Teoretic, terenul restituit trebuie sa aiba aceeasi valoare cu vechea proprietate. In practica insa, legea nu prevede modalitati de calcul al acestei valori in cazul retrocedarii in fizic pe alt amplasament, ci doar in cazul acordarii de despagubiri. Pina acum, in cadrul sedintelor comisiei judetene de fond funciar nu s-a solicitat niciodata o expertiza care sa demonstreze ca terenul de pe noul amplasament propus pentru retrocedare are aceeasi valoare cu vechea proprietate. „Noi putem sa dam terenul si in Iasi, pentru ca distanta fata de vechiul amplasament este aceeasi. Pentru noi, este acelasi lucru“, spunea acum o luna seful ADS, Flavius Ionita, in cadrul unei sedinte de fond funciar.
    In aceste conditii, viteza cu care un dosar ajunge pe masa comisiei este esentiala. Aceasta si pentru ca legea nu impune o anumita ordine de solutionare a cererilor. Cu alte cuvinte, o cerere depusa pe 20 iulie 2005, in ziua imediat urmatoare aparitiei legii actuale a fondului funciar, 247/2005, poate fi discutata in comisie dupa o cerere depusa pe 30 noiembrie 2005, ultima zi permisa pentru solicitarea retrocedarii unui teren. Rapiditatea solutionarii unei cereri depinde exclusiv de bunavointa manifestata de prefect sau subordonatii sai. Dosarul poate ajunge in comisie din prima zi sau se poate amesteca printre teancurile de dosare, fara ca cineva sa-l mai stearga de praf. Surse din interiorul Prefecturii sustin ca nu exista pina in urma cu citeva saptamini o ordine in care se preluau dosarele. Abia acum s-a decis inregistrarea fiecarui dosar si preluarea lui in functie de numarul de ordine. Hotaririle luate pina acum si cele aflate in lucru isi vor urma insa circuitul dupa vechile reguli.
    Miza: statiunile de cercetare
    Faptul ca prin comisia judeteana trec majoritatea marilor puneri in posesie face ca in procesul retrocedarii Prefectura sa fie unitatea centrala a fabricii de facut bani. Miza afacerii creste si se muta la Agentia Domeniilor Statului. Aceasta este obligata prin lege sa ofere viitorului proprietar un amplasament pentru punerea in posesie. Daca amplasamentul nu este convenabil, solicitantul are dreptul sa primeasca din partea ADS o noua oferta. A doua oferta poate fi insa reprezentata tot de un amplasament situat
    Intr-o zona fara perspectiva, sau dimpotriva, intr-o zona rezidentiala.
    „Dupa doua propuneri din partea ADS, daca o refuza si pe a doua, proprietarul va fi trecut pe despagubiri“, a precizat Leonte. La fel de bine insa, dupa o oferta de genul ripelor dintre Sorogari si piriul Cacaina poate fi oferit un teren situat in Copou, la Statiunea Didactica si Experimentala. Adica la jumatate de kilometru de Agronomie, intr-o zona in care valoarea unui metru patrat de teren se masoara in zeci de euro.
    ADS mai dispune in Iasi sau in imprejurimi de suprafete foarte reduse de teren, dar de o valoare considerabila. Pina acum au fost retrocedate doar terenurile apartinind fostelor CAP si o parte a celor administrate de fostele IAS si aflate in patrimoniul ADS. La Iasi au ramas de impartit tocmai cele mai valoroase terenuri, excluse pina acum de la retrocedare, adica cele ale statiunilor de cercetare. Pentru acestea se dau luptele cele mai crincene, lupte purtate practic numai intre nume grele. Din joc sint practic exclusi fostii proprietari „oarecare“, acestia nedispunind de bani pentru a-si angaja un avocat care sa preseze comisia judeteana de fond funciar.
    Lista norocosilor
    In ultimele luni s-au inregistrat numeroase cazuri in care proprietati aflate la zeci de kilometri distanta de Iasi au ajuns, perfect legal, la Miroslava sau in Copou. Aceasta, desi in Miroslava sint revendicate aproximativ 600 ha de catre vechii proprietari, iar in municipiu nu exista decit un sfert din terenul necesar pentru satisfacerea numai a cererilor depuse de localnici.
    Astfel, urmasii boierului Sculy-Logotheti au revendicat pe raza comunei Scinteia o suprafata de 41 ha. Cum in comuna nu mai exista teren liber, acesta a fost „plimbat“ pina aproape de Iasi. In cadrul ultimei sedinte a CJFF a fost adus in discutie un amplasament in Miroslava. Dosarul a fost deocamdata aminat, fara a se lua o decizie finala. „Terenul din Scinteia era partial arabil si partial fineata, amplasat departe de drumurile de acces si utilizabil doar pentru productia agricola. Sa mai facem comparatia cu Miroslava?“, a intrebat retoric unul din juristii Prefecturii. Un alt caz, care a facut vilva, a fost cel al Floarei Danescu. Acesteia i-a fost validat dreptul de proprietate in 2003, pe o suprafata de 20 ha, la Movileni. A refuzat punerea in posesie, cerind alt amplasament. In final, i s-a acordat aceeasi suprafata in Copou, la jumatate de kilometru de Agronomie.
    Culmea, terenul din Copou era deja revendicat de urmasii boierului Alexandru Badarau. Punerea in posesie a Floarei Danescu nu a mai avut loc, prefectul admitind ca s-a facut o greseala.
    Mostenitorii lui Elias Rapaport au revendicat o suprafata de 37,5 ha pe raza comunei Tomesti. Initial, cererea a fost respinsa pentru ca vechiul amplasament nu era liber. Dupa o serie de procese, urmasii lui Rapaport au obtinut punerea in posesie la Iasi, pe Sorogari. In acest caz, acoperirea legala exista, in hotarirea judecatoreasca mentionindu-se explicit obligatia punerii in posesie la Iasi.
    Cazul Forna a reprezentat ultima retrocedare spectaculoasa. De la Rediu, cele 16 ha revendicate de decana Facultatii de Stomatologie, Norina Forna, au ajuns la Miroslava, peste drum de Metro. Din nou, legea a fost respectata pina la ultimul paragraf, comuna Miroslava invecinindu-se cu Rediu.
    Din pacate, in toate aceste cazuri nu s-a luat in calcul niciodata o eventuala expertizare, care sa stabileasca valoarea terenului revendicat si a celui retrocedat.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri