Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Fiecare parinte de copil cu autism are usa casei mele deschisa"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Solidaritatea si speranta au adunat aseara citeva zeci de parinti, bunici, studenti la Psihologie si Asistenta sociala, reprezentanti ai organizatiilor guvernamentale si profesori la libraria Carturesti din Iulius Mall. Aici, asociatia "Inca o sansa" a lansat la nivel local campania "Impreuna invingem autismul". Asociatia a fost fondata de Mihaela si Gheorghe Cuzuc, parintii lui George (6 ani) diagnosticat cu autism in urma cu patru ani. Cu eforturi imense din partea familiei si a oamenilor milosi, George urmeaza de peste trei ani terapia ABA, cea mai populara dintre terapiile de recuperare a autismului, cu sanse de reusita de 50%, potrivit studiilor stiintifice din SUA. Pina acum, George a facut progrese importante, sustin parintii sai, cel mai important pas fiind aparitia vorbirii.

    In Romania insa, practicarea terapiei necesita cheltuieli imense, de peste 2000 de euro pe luna, facind-o inaccesibila celor mai multe dintre familii. Trecind singuri prin socul aflarii diagnosticului, apoi prin confuzia cauzata de lipsa de informare, lipsiti de orice ajutor din partea autoritatilor statului, care nu ofera nici o alternativa pentru a trata autismul, parintii lui George au decis sa ofere o mina de ajutor celor care trec prin acelasi necaz. "Vreau sa le spun tuturor parintilor ca merita sa incerce. E adevarat ca nu trebuie sa isi faca iluzii lipsite de acoperire, dar daca nu incearca nu au nici o sansa. Fiecare parinte dornic sa se informeze are usa casei mele deschisa", a spus Mihaela Cuzuc celor prezenti la eveniment. Asociatia "Inca o sansa" isi propune sa consilieze parintii, sa instruiasca tutori practicanti de ABA, sa informeze, prin pliante, medicii de familie si parintii cu privire la principalele semne de identificare a autismului, sa convinga autoritatile sa legifereze o modalitate de decontare a terapiei, dar si sa oblige scolile de stat sa primeasca elevii cu autism.

    Alina Bobarnac, primul consultant roman specializat in terapie comportamentala aplicata, de la UKYAP (UK Young Autism Project) Anglia, a vorbit despre cartea "Lasa-ma sa-ti aud glasul" de Catherine Maurice, tiparita la Editura Curtea Veche. Cartea reprezinta marturia unei mame care a reusit, prin terapia ABA, sa recupereze cei doi copii diagnosticati cu autism. "Chiar daca nu vorbim de vindecare completa, intrucit un copil cu autism va ramine diferit, terapia il ajuta sa isi atinga potentialul maxim si sa poata duce o viata normala", a spus Alina Bobarnac. Au fost prezenti si Andreea Schindler, asistent la Catedra de Asistenta sociala a Universitatii "Cuza", care are in pregatire o teza de doctorat despre autism, precum sI conf.dr. Tiberiu Soitu, din cadrul aceleiasi catedre. "Ma bucur ca sint atit de multi parinti de copii cu autism aici, printre noi. In general nu iI vedem pe strada", a spus conf.dr. Soitu, referindu-se la faptul ca acesti oameni se simt respinsi de societate, nu isi acccepta boala, le este rusine. "Fara acceptare, nu te poti gindi la o solutie de vindecare", a spus conf. Soitu. Mihaela Zaharia, sefa Serviciului de Evaluare Complexa a Copilului de la Directia de Asistenta Sociala a reamintit ca in Iasi sint 301 copii diagnosticati cu autism care, desi sint inca prea putin ajutati de stat, sint macar diagnosticati mai devreme.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri