Tentaculele miliardelor lui Maricel Pacuraru
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Tentaculele miliardelor lui Maricel Pacuraru

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  La sfirsitul anului 1994, Maricel Pacuraru a incheiat una dintre cele mai profitabile dar si controversate afaceri ale sale. Pe 11 noiembrie, intre SC Freedom Star Constanta si SC Constant International CF SA (una din firmele lui Pacuraru) a fost incheiat un contract, potrivit caruia firma constanteana trebuia sa furnizeze partenerului galatean televizoare Profilo/Freedom. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la aproximativ 23 de miliarde de lei. Plata televizoarelor urma sa se faca prin compensarea cu tabla si alte produse metalurgice, pe care firma lui Pacuraru le cumpara din Sidex. O parte din televizoarele cumparate de la Freedom au fost vindute in rate, prin sindicatul regionalei CFR Galati. Trebuie precizat ca protagonistii acestei afaceri erau oameni cu care Pacuraru colabora mai demult: Ion Serban, patronul SC Freedom Star, omul impreuna cu care miliardarul galatean debutase in afaceri, actionar majoritar (55%) al unei alte firme din imperiul Pacuraru (Constant SA) si Dumitru Sandel, pe vremea aceea lider al sindicatului de la SNCFR Galati. Sindicalistul se numara printre apropiatii lui Maricel Pacuraru inca din 1993, cind impreuna cu alt om de incredere al miliardarului Radu Munteanu, infiintasera SC PDM Company SRL. Prin intermediul acestuia, patronul Mondialei si-a asigurat piata de desfacere pentru televizoare in cadrul uneia dintre societatile importante. Afacerea a mers bine o perioada, dupa care a cazut in mod neasteptat, Serban si Pacuraru ajungind sa se acuze reciproc de joc necinstit. Dumitru Sandel a mai ramas o perioada in anturajul lui Pacuraru, caruia intre timp i-a botezat si un copil, dupa care a rupt relatiile. Intre timp, insa, afacerea cu televizoare picase, iar Sandel nu-i mai era la fel de necesar patronului de la Mondiala.
  Cert este ca ulterior Sidex, Regionala CFR si Freedom Star au pretins ca au de incasat bani de la SC Constant International CF. Combinatul Siderurgic inaintase in iunie 1996 o actiune la Tribunalul Galati, prin care solicita firmei lui Pacuraru plata sumelor de 3,2 miliarde - contravaloare marfa si 2,8 - miliarde penalizari de intirziere. In replica, SC Mondiala Holding Company SA (firma care a absorbit in '97 si SC Constant International CF) a depus la dosar acte care demonstreaza ca, dimpotriva, Sidex ii datoreaza peste un miliard de lei. In acest moment, litigiul dintre cele doua societati este in curs de solutionare la Curtea Suprema de Justitie. "De fapt, Sidex-ul nu are bani de recuperat de la SC Constant International CF, ci de la Constant SA, o firma care la intr-adevar sint actionar, dar nu unul majoritar. Intre Constant SA si cele doua societati s-a incheiat un contract, iar Constant SA a ramas datoare la combinat. La rugamintea directorului Nicolae, am acceptat sa semnez un angajament prin care Constant International CF prelua datoriile pe care Constant SA le avea la Combinat. Consiliul de Administratie al societatii mele nu a fost insa de acord cu preluarea acestei datorii si, in concluzie, hirtia semnata de mine nu a mai produs nici un efect. Din acest motiv, Sidex nu are in prezent titlu executoriu impotriva noastra", sustine Maricel Pacuraru.
  Doi politisti de la "Economic" si un director de banca s-au asociat cu o firma de partid
  Daca asocierea cu Dumitru Sandel, deloc intimplatoare, ii poate deranja doar pe fostii salariati ai SNCFR care, in loc de un lider care sa-i apere in momentul in care s-au produs primele treceri in somaj, au avut parte de unul care se ocupa de afacerile personale, intrarea in clica miliardarului a unor politisti de la Economic e de-a dreptul dubioasa. In 1996, Maricel Pacuraru, care ajunsese in topul primilor 20 de oameni de afaceri din Romania, continua sa-si ramifice reteaua de relatii. Dupa ce s-a asociat cu senatorul Ilie Platica-Vidovici si alti citiva membri marcanti ai PDSR, Maricel Pacuraru, infiintind firma Mims, a pus bazele unei societati de valori mobiliare. Aceasta, numita SC Romania Invest SA, a luat fiinta pe 10 iunie 1996, si are ca obiect de activitate declarat "activitati de garantare a tranzactiilor si alte tipuri de intermedieri financiare".
  Amalgamul absolut bizar de actionari ii cuprinde pe maiorul Iosif Roca (seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare din Politia Municipala) locotenent-colonelul Mircea Burghelea - seful Politiei Economice de la "Judet" , Nicu Marius Mateiu - membru al Organizatiei de Tineret a PDSR Galati, Elena Trandafir - actualul director al societatii de alimentatie publica Regal SA, Fanica Staicu- directorul de la acea vreme al sucursalei Galati a Bancii Dacia Felix , SC Mims SA (la care Pacuraru detinea 25%) si Mitman SRL.
  Asocierea celor doi politisti care, prin natura obligatiilor de serviciu, se ocupau tocmai de societatile comerciale, cu o persoana care, la acel moment, avea deja o condamnare pentru inselaciune si putea ajunge oricind in fata lor pentru a fi cercetat e mai mult decit dubioasa. Pe 12 ianuarie 1998, SC Industrial Export SA, una din firmele creditoare ale SC Mondiala Holding Company SA, a trimis la IPJ Galati, Serviciul de Combatere a Criminalitatii Economico-Financiare, o sesizare prin care solicita efectuarea de cercetari sub aspectul savirsirii infractiunii de inselaciune impotriva lui Maricel Pacuraru, copie care exista la dosarul de reorganizare.
  In acel moment, maiorul Mircea Burghelea, seful serviciului trebuia sa-si puna oamenii sa-l scuture tocmai pe asociatul lui de la SC Romania Invest SA. Indiferent daca plingerea era sau nu intemeiata, faptul ca unul dintre cei care aveau datoria sa se ocupe de ea s-a aflat in relatii de afaceri cu Pacuraru e de natura a da nastere la suspiciuni.
  In ceea ce o priveste pe Fanica Staicu, intrarea ca actionar in SC Romania Invest SA alaturi de una din firmele la care Maricel Pacuraru era asociat ridica si ea niste semne de intrebare. Acesta era dator Bancii Dacia Felix, care a pornit in noiembrie 1996 (la citeva luni dupa ce a luat fiinta SVM-ul) actiunea de executare silita pentru recuperarea banilor. Actiunea bancii a fost stopata insa, in momentul in care SC MHC SA a introdus la Tribunal cererea de reorganizare judiciara.
  Maricel Pacuraru sustine ca a intrat in asociere cu acesti oameni influenti absolut intimplator: "A fost ideea lui Marius Necula (n.r. - unul dintre actionarii de la Mims) sa facem o societate de valori mobiliare. Nici nu i-am vazut la fata pe cei trei pina la o intrunire in timpul careia eu nu am fost de acord sa ne asociem cu o alta firma si am decis sa majorez capitalul social, moment in care doamna Staicu, maiorul Roca si colonelul Burghelea au decis sa se retraga", a declarat Maricel Pacuraru.
  De la Vega '93 si pina la 3M Invest, Pacuraru e in tot si-n toate
  Afacerile in care s-a bagat Maricel Pacuraru sint atit de complicate, incit n-ar mai trebui sa mire pe nimeni faptul ca, atrasi de banii pe care acesta ii vintura intr-o perioada, firmele puternice din Galati l-au luat ca actionar si pe miliardarul din Vinatori. SC Vega '93 SRL, de pilda, firma de constructii a altui miliardar galatean, Corneliu Istrate, lucreaza in acest moment si pentru Pacuraru, care detine 13,7% din capitalul social. Firma pedeserista Mims SRL, care la un moment dat a editat un ziar de partid, "Actualitatea Galateana", era realizata in colaborare cu senatorul Platica sau societatea 3M Invest il avea printre actionari pe Mugurel Trandaf, membru PDSR si director al sucursalei FPP II Moldova, sint legate de numele lui Pacuraru. La un moment dat, miliardarul din Vinatori a fost asociat chiar si cu Catalin Chelu, in firma Mondiala Cony Sat, cel caruia ulterior i-a "preluat" nevasta.
  Miliardarul isi plateste bine avocatii
  Persoane din anturajul lui Maricel Pacuraru sustin ca de-a lungul timpului, miliardarul a avut relatii foarte "strinse" si cu alte "nume mari" din Galati. Gurile rele spun chiar ca Pacuraru ar fi contribuit la prosperitatea unor procurori din Galati, printre care s-ar numara fostul prim procuror adjunct al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, actualul avocat Cirlan. Pacuraru neaga insa si acest lucru, sustinind ca l-a cunoscut pe Cirlan abia dupa ce acesta a parasit Parchetul si a intrat in avocatura. "L-am cunoscut la cabinetul avocatului Alexandru Balan. Fiindca acesta nu avea timp sa se ocupe de mine asa cum as fi vrut, l-am rugat sa-mi dea un om de incredere, iar el mi l-a recomandat pe domnul Cirlan, care lucra in acea vreme in cadrul cabinetului lui. Se poate ca acesta sa-si fi facut vila din banii mei, fiindca eu imi platesc bine avocatii", declara miliardarul. (Gabi BEJAN)

  la inceput | Stiri locale
  Monitorul --Stiri Nationale --Financiar --Privatizare --Sport --Bomba opinii --Editoriale --Comentarii --Features --Interviuri --Forum

  Stiri Locale Iasi Suceava Botosani Piatra-Neamt Bacau Vaslui Focsani Braila Galati Chisinau Cluj Brasov Sibiu


   

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Gena bizantină

  Cătălin ONOFREI

  Gena bizantină

  Poveşti de trezit americanii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Educaţia sexuală - fondul problemei

  Briscan ZARA

  Educaţia sexuală - fondul problemei

  Singura şi marea problemă este lipsa educaţiei în general! Iar asta este cauza principală a tuturor neajunsurilor şi aberaţiilor din ţara asta. Românii care o duc rău sunt astfel pentru că nu au o educaţie elementară, la fel şi părinţii minori. Terminaţi cu legile stupide şi faceţi ca nivelul educaţiei în ansamblul lui din ţara asta să fie ridicat, altfel nu veţi realiza nimic bun, niciodată, cu toţi banii pe care îi veţi pompa în proiecte care mai de care mai ridicole.

  Leul din spatele tufişului

  Cristina DANILOV

  Leul din spatele tufişului

  Toţi am crezut, măcar o dată în viaţă, în teoriile conspiraţiei. Ba am reuşit să creăm noi înşine unele. Însă dependenţa de ele e distructivă, nu doar că provoacă neîncrederea în lumea înconjurătoare, dar descurajează fiinţa de a mai participa la o viaţă normală, raţională.

  Sly Fox

  Dana ȚABREA

  Sly Fox

  Propunerea regizorală vine în întâmpinarea nevoii de teatralitate a publicului, dar şi a actorilor, putând constitui într-un bun sens un teatru de actor. Accentuarea teatralităţii conferă iluzia reîntoarcerii la normalitatea teatrului care părea până mai ieri să ia o turnură definitiv virtuală. La cumpăna dintre paradigme teatrale, actorii acceptă provocarea unei convenţii de teatralitate exagerată.

  pulspulspuls

  A fost au ba aranjată călimara dinainte? Haideţi că vom vedea curând!

  PULS

  A fost au ba aranjată călimara dinainte? Haideţi că vom vedea curând!

  Pentru că se tot fac şi se desfac scenarii privind cerneala cu care a fost împroşcat liderul AUR George Simion, adicătelea dacă nu cumva a fost ceva aranjat chiar de “victimă”, haideţi să facem şi noi aicea niscai observaţiuni, nu neapărat despre subiect dar sigur adiacente.

  Caricatura zilei

  Șoșoacă și racheta

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

   X