anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Scandalul diplomelor a taiat trei universitati de la acreditare

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Trei universitati particulare din tara - Universitatea Ecologica Bucuresti (UE), Universitatea "Hyperion" si Universitatea "Spiru Haret" vor trebui sa mai astepte pina la acreditarea definitiva. Acestea sint concluziile Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare (CNEAA), in urma controlului efectuat recent la cele 20 de universitati particulare propuse acreditarii. Universitatea "Apollonia", aflata sub aura lui Vasile Burlui, decanul Facultatii de Stomatologie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", va prinde primul val al acreditarii. Neregulile descoperite la "Apollonia" sint "minore", afirma presedintele CNEAA, prof.dr. Ioan Mihailescu. Suspectata de implicare in evenimente similare cu cele care au declansat scandalul diplomelor false, "Apollonia" a iesit curata la controlul comisiei CNEAA. Totusi, documentele de studii ale celor sase cetateni straini care au urmat studiile la "Apollonia" si au sustinut apoi licenta la UMF Iasi vor fi cercetate de expertii CNEAA si de cei ai ministerului. "In colaborare cu autoritatile din tarile de provenienta ale celor sase straini, vom lamuri daca acestia au diplome echivalente cu cele de bacalaureat sau sint doar absolventi de scoli profesionale", a declarat telefonic, Ioan Mihailescu. Unii studenti straini au fost inmatriculati la "Apollonia" fara aprobarea MEN, ne-a mai informat presedintele CNEAA. El a adaugat ca acest lucru se explica si prin inexistenta unor reglementari clare in acest sens. "Este necesar ca ministerul sa emita un ordin care sa precizeze clar conditiile necesare pentru inmatricularea cetatenilor straini", a spus Ioan Mihailescu. Expertii CNEAA au mai constatat ca "Apollonia" a inmatriculat in urma cu patru ani doi studenti de la Universitatea Ecologica - institutia implicata direct in cazul diplomelor false. "Apollonia" a fost "mama iubitoare" si pentru studentii transferati de la Universitatea "Titu Maiorescu" din Bucuresti si chiar de la UMF Iasi. Fireste, cei mai multi dintre absolventii "Apolloniei" si-au sustinut licenta la UMF Iasi, la facultatea condusa de Vasile Burlui. Acesta s-a retras din conducerea "Apolloniei" in luna martie 2000, dupa cum ne-a informat presedintele CNEAA.
  Nereguli grave la Universitatea Ecologica
  La cele trei universitati aminate pentru acreditare - Universitatea Ecologica, "Hyperion" si "Spiru Haret" - expertii CNEAA au descoperit nereguli grave.
  La Universitatea Ecologica (UE), institutia direct implicata in cazul celor 63 de diplome false de licenta, eliberate cetatenilor italieni de UMF Iasi, au fost depistate unele deficiente de fond in ceea ce priveste organizarea interna si evidenta studentilor. De aceea, Biroul CNEAA, impreuna cu MEN, vor propune, in sedinta de luni a consiliului si apoi in cea a Comisiei de invatamint a Camerei Deputatilor, sa se amine discutarea proiectului de lege privind acreditarea universitatii. Al doilea motiv pentru care a fost ceruta aminarea a fost faptul ca MEN are o plingere penala privind persoane din UE, care ar fi falsificat foile matricole ale italienilor, absolventi ai unor asa-zise filiale italiene si spaniole ale acesteia. "Abia dupa solutionarea acestei plingeri, cind se va constata daca este vorba doar de o raspundere strict personala sau sint implicate mai multe persoane, vom putea proceda la pasul urmator", a declarat Mihailescu. De asemenea, Constantin Balaceanu Stolnici, care il inlocuieste pe Dolphi Drimer dupa suspendarea sa de catre MEN, nu indeplineste conditiile pentru functia de rector. "Domnul Balaceanu Stolnici este un om admirabil, insa are peste 80 de ani", a spus Ioan Mihailescu. Universitatea Spiru Haret are filiale care functioneaza fara aprobarea CNEAA, respectiv a Guvernului. "Respectiva universitate sustine ca acele filiale nu ii apartin, ci sint puncte de lucru sau filiale are fundatiei, afirmatie total incorecta. Fundatia poate avea filiale ca fundatie si nu ca institutie de invatamint superior", a mai spus presedintele CNEAA.
  Universitatea Hyperion a emis diplome de absolvire fara a avea dreptul sa o faca. "Universitatea avea dreptul sa emita atestat sau certificate de absolvire, dar nu diplome pentru ca numai institutiile acreditate au dreptul de a emite diplome", a precizat Mihailescu.
  Presedintele CNEAA si secretarul de stat pentru invatamintul superior, Adrian Miroiu, au subliniat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca CNEAA si MEN nu au ca scop desfiintarea invatamintului particular, asa cum sustine fostul rector al UE, Dolphi Drimer. "Nu avem nimic cu invatamintul particular, de aceea am trimis Parlamentului spre acreditare dosarele a 20 de universitati, dar mai bun orchestrator decit cel care a facut toate falsurile nu cred ca exista un altul", a mai spus presedintele CNEAA.
  "Suspendarea rectorului Carol Stanciu si a decanului Vasile Burlui trebuia mentinuta de Senatul UMF", este de parere secretarul de stat Adrian Miroiu
  Referindu-se la scandalul diplomelor false, secretarul de stat MEN, Adrian Miroiu, a spus ca nimeni din minister nu s-a gindit ca ar putea exista o asemenea falsificare, facuta la nivelului unei institutii intregi. Pentru MEN, Facultatea de Stomatologie a Universitatii Ecologice nu a existat, ea neavind autorizare de functionare. Miroiu a precizat ca toate documentele semnate de oficialii MEN erau facute in numele institutiilor de invatamint superior din Italia si Spania, fara sa apara numele Universitatii Ecologice. "Rectorul Drimer a indus in eroare MEN spunind ca el vorbeste in numele a doua universitati din strainatate. Dupa ce a obtinut avizul de principiu al MEN, Drimer a mers la Iasi, unde cele doua institutii din Italia si Spania apar ca filiale ale Universitatii Ecologice. Greseala apartine UMF Iasi, care trebuia sa stie, cel putin, ca Universitatea Ecologica nu poate avea filiale in acesta specialitate atita timp cit nu are facultate de stomatologie autorizata", a mai spus Miroiu. Atit Conducerea MEN, cit si a CNEAA apreciaza ca decizia privind suspendarea din functie a rectorului UMF Iasi si a decanului Facultatii de Stomatologie, Vasile Burlui, ar trebui mentinuta de catre Senatul UMF Iasi, altfel gasindu-se alte metode pentru pedepsirea celor vinovati. (Emilia CHISCOP)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Un sezon de ducă-se pe pustii

  Nicolae GRECU

  Un sezon de ducă-se pe pustii

  Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

  Eugen MUNTEANU

  Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

  Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

  Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

  pr. Constantin STURZU

  Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

  În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

  O călătorie ratată

  Alexandru CĂLINESCU

  O călătorie ratată

  Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

  pulspulspuls

  Hopaa: cine-i musiu?

  Hopaa: cine-i musiu?

  Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

  Caricatura zilei

  Frecția

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.