anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 27.11.2022

Afaceri pe spatele nebunilor de la Sipote

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Conducerea Spitalului Sipote a incheiat in octombrie 2000 o afacere mai mult decit paguboasa cu firma ieseana Onitrade SRL. Prin diverse jonglerii financiare, firma a incasat in plus, din bugetul spitalului, 127 milioane de lei. Este greu de precizat daca directorii spitalului au inchis ochii sau au fost pur si simplu pacaliti. Conducerea spitalului are convingerea ca nu a fost inselata, ba mai mult, crede ca spitalul a avut de cistigat din aceasta afacere cu firma Onitrade.
  Au venit la Sipote sa faca un gest caritabil
  Afacerea a inceput sa se coaca domol, la temperaturile din lunile august-septembrie ale anului trecut. Se apropia sezonul rece si spitalul din Sipote avea nevoie de combustibil pentru incalzirea pavilioanelor in care sint internati bolnavii psihic. Dr. Maria Gribincea, directoarea Spitalului din Sipote, ne-a declarat ca a solicitat la Casa de Asigurari Sociale de Sanatate un miliard de lei in avans (pentru ca bugetul lunar al spitalului nu ar fi fost de ajuns) pentru a cumpara combustibilul necesar. "Am cerut banii inca din august-septembrie. Ni s-au facut foarte multe promisiuni si pina la urma am primit un bilet la ordin, in valoare de 400 de milioane lei, abia pe 15 octombrie", ne-a spus dr. Maria Gribincea. Imediat, conducerea spitalului a inceput sa caute pacura (CLU II) pentru incalzire. Prima usa pe care a deschis-o directorul economic Stefan Botoc a fost cea de la Petrom. S-a incheiat contractul cu filiala Iasi a companiei nationale pentru livrarea pacurii. Imediat insa, a aparut o problema, aceea a transportului. "Exista problema transportului. Peco nu avea decit o singura masina, de 7 tone, ori noi aveam nevoie de o cantitate mai mare. A fost o mare problema pentru noi", a adaugat Stefan Botoc. Solutia a venit de la firma Onitrade care s-a oferit nu numai sa transporte combustibilul pina la gura centralei, ci sa dea cu un pret mai mic decit SC Petrom SA. "Ne-am gindit ce sa facem, pe cine sa alegem. Trebuia sa cumparam repede combustibilul pentru ca de la 1 noiembrie se mareau accizele la combustibil. Petrom ne-a spus ca va factura cu pretul nou, iar Onitrade s-a oferit sa-l factureze cu cel vechi. Am ales Onitrade, pentru ca ni s-a parut mai avantajos", a mai adaugat directorul economic Stefan, care a incheiat initial un contract de 234 de milioane de lei cu Onitrade. Putin mai tirziu, spitalul a mai primit 250 de milioane de la CASS, bani care s-au dus tot in contul acestei firme care s-a dovedit a nu fi chiar atit de generoasa. Practic, inselatoria a constat in "jocul de-a acciza". Desi a facturat o cantitate de 50 de tone de CLU II la 31 octombrie 2000, cind nu intrasera in vigoare noile accize, Onitrade a aplicat pretul majorat. In loc de 4.916 lei pentru un kilogram (care reprezinta pretul vechi), firma a facturat 7.058 de lei pe kilogram, ca si cum factura s-ar fi facut a doua zi, pe 1 noiembrie 2000. Ca atare, firma a cistigat de la spital 127,49 milioane de lei, din diferenta de pret. Totodata, factura fiind facuta pe data de 31.10.2000, firma nu a mai achitat catre stat accizele.
  Afacerea se va incheia cu un dosar penal
  Mai mult decit atit, la inceputul iernii, citiva angajati ai spitalului au reclamat ca o parte din combustibilul adus de firma Onitrade este "indoit cu apa". Nicolae Ivanciu, vicepresedintele Consiliului Judetean a mers personal la Spitalul din Sipote pentru a verifica daca acuzatiile sint reale. Din nefericire insa, acestea nu au fost nici confirmate, nici infirmate din cauza faptului ca abia se daduse drumul la incalzire si cazanele erau pline. La baza cazanului, era motorina care ardea bine. Deasupra insa, nu se putea spune ce cantitate de apa se afla in cazan. Asa ca momentul verificarilor a fost aminat pina la o data incerta, cind combustibilul din cazan urma sa fie ars. Astfel ca "vilvataia" din jurul combustibilului de la Onitrade s-a stins la fel de repede precum s-a aprins.
  In acest moment, firma Onitrade mai are la Spitalul Sipote o datorie de 16 milioane de lei. Reprezentantii sai au promis ca vor aduce CLU II in contravoaloare in momentul in care stocul existent de combustibil va fi epuizat. Aceasta jonglerie financiara a firmei Onitrade a fost descoperita in februarie 2001 de Serviciul de audit al CASS, care a inaintat un referat doctorului Corneliu Dobre, pe atunci director general. Din raportul Curtii de Conturi, intocmit recent si prezentat la conferinta de presa care a avut loc ieri, reiese ca "acesta nu a luat nici o masura de recuperare a prejudiciului si a foloaselor necuvenite". Curtea de Conturi a propus procurorului financiar sa dispuna inaintarea unei plingeri la Parchet impotriva firmei Onitrade, care a prejudiciat Spitalul Sipote cu 127 milioane lei. (Alina TITEI)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Globalizare în alb şi negru

  Nicolae GRECU

  Globalizare în alb şi negru

  Unele fenomene de la Cupa Mondială care se desfăşoară acum în Qatar sunt puse, mai mult sau mai puţin justificat, pe seama acestui concept al contemporaneităţii.

  opinii

  Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

  Eugen MUNTEANU

  Savantul și ingenua. O poveste de iubire de odinioară (II)

  Coborât din sferele rarefiate ale preocupărilor sale de cercetător erudit al dialectelor limbii latine și al formării limbii române literare, tânărul aspirant la gloria științifică, dar și doritor să‑și asigure un cămin și o familie începe un asiduu asalt sentimental.

  Pentru un pumn de voturi

  Radu POPESCU

  Pentru un pumn de voturi

  La nouă luni de la declanșare, războiul din Ucraina produce în continuare răni și în Republica Moldova, o țară pomenită în fața unor crize umanitare, energetice și economice fără precedent.

  Literarh

  arh. Ionel OANCEA

  Literarh

  Tema MUST-ului de arhitectură din anul acesta s-a născut din ispitirile creatorului de spaţii artistico-funcţionale venite din lumea celorlalte arte. În acest continuum al expresivităţii estetice, literatura poate fi în conexiune cu arhitectura până în pragul dincolo de care cuvântul inventat pentru titlu, „literarh” începe să aibă substanţă? Răspund din capul locului, da. Inspirat de răspunsul acesta ferm, uşor demonstrabil, poate nu este lipsit de logică să găsim în limba arhitecţilor poeţi şi prozatori un echivalent inspirat pentru englezescul MUST.

  pulspulspuls

  Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

  Hopaa: premarele Mihăiţă spălat pe la subsuori cu sondajul. Cineva scoate capul afară şi dă ordine

  LATER EDIT.  Cu o promptitudine care anunţă vremuri bune în comunicare, domnul premare ne-a anunţat că intervenţia de pe platforma PNL nu-i aparţine, ba, chiar mai mult, el nu ar avea nici măcar access la platforma respectivă. Touché, monsieur! Rugăm, prin urmare, curioşii să citescă pulsul nostru în cheia că există o persoană destul de puternică la liberali, cu acces deplin la butoane, care-I ia la per tu şI alte celea pe cei mai înalţI lideri, dar care stă prost cu gramatica. Ceea ce n-ar fi o noutate.   Iacătă, stimaţi telespectatori, cum megasondajul acela ultraincredibil al liberalilor, care-l scotea pe Mihai Chirica premare în 2024 încă dinainte de alegeri, cu 50% şi peste, i-a dat edilului şef apă la moară, stuchit la furcă, cum se mai spune, başca tupeu politic, şi după numai câteva zile omul scoate deja capul la interval ca să facă ordine în partid. 

  Caricatura zilei

  Jucătorul argentinian Lautaro Martínez protestează

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.