Basescu cistiga in Iasi cu peste 60 la suta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Basescu cistiga in Iasi cu peste 60 la suta

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Peste 1.200 de studenti au marsaluit azi-noapte intre Tudor si Piata Palatului
  Strazile Iasului au fost colorate azi-noapte in portocaliu. Peste 1.200 de simpatizanti ai Aliantei au participat la un miting spontan al carui punct de plecare a fost campusul Tudor Vladimirescu. La mijlocul noptii, studentii ieseni au fost mobilizati cu melodia hip-hop "Romania, trezeste-te!" venita din difuzoarele mai multor masini care au circulat printre camine. Nivelul sonor a crescut brusc in fata la T17, cind dintre camine a rasarit coloana de studenti, scandind sloganuri revolutionare de genul: "Ole, ole, ole, pesedeu' nu mai e!". Din Tudor manifestantii au pornit spre Piata Palatului pe traseul Elena Doamna - Bulevardul Independentei - Piata Unirii - Bulevardul Stefan cel Mare. Nu s-au inregistrat incidente pe tot traseul demonstratiei. Din Piata Unirii, in fruntea coloanei s-a plasat liderul local al PD, Dan Carlan. "Vrem sa anticipam prin aceasta manifestare victoria lui Basescu si speranta intr-un viitor mai bun", a declarat Catalin Anichitoaiei, reprezentant al Aliantei. Mitingul spontan s-a incheiat in fata Palatului in jurul orei 1.30.
  Nu s-au semnalat nereguli majore la alegerile din Iasi
  Biroul Electoral Judetean nu a primit in cursul zilei de ieri nici o sesizare scrisa. In schimb, telefoanele biroului au sunat aproape continuu, fiind solicitate lamuriri sau sesizindu-se nereguli. Astfel, la sectia de vot 12 de la Scoala "Petru Poni" s-a sesizat faptul ca 6 buletine de vot nu erau tiparite in interior. Concret, buletinele erau tiparite doar pe exterior, numele candidatilor la presedintie nefiind inscrise in interior. Un cetatean a solicitat, la sectia 17 de pe Strapungere Silvestru, scoaterea sotiei sale de pe listele permanente. Cetateanul si-a motivat solicitarea prin faptul ca sotia sa este plecata in Spania, la munca, si nu isi poate exercita dreptul de vot.
  Majoritatea telefoanelor primite de BEJ s-au referit la modul de exercitare a dreptului de vot de catre persoanele aflate in tranzit. Numerosi studenti au reclamat faptul ca nu pot vota in sectiile din campus, fiind trimisi sa voteze in sectiile speciale din Gara mare si din Gara Nicolina. "Studentii care au viza de flotant pot vota in sectiile la care sint arondati. In caz contrar, ei trebuie sa dovedeasca faptul ca sint studenti la universitatea respectiva, in baza carnetului de student. Daca nu au nici viza si nici carnet de student, nu au alta varianta decit sa voteze ca orice alt cetatean aflat in tranzit, adica la sectiile speciale amenajate in gari", a explicat Anda Ciocinta, presedintele BEJ.
  Carlan: "Norocul se schimba la a saptea incercare"
  "Nu se poate! E irelevant". "Un singur comentariu: am cistigat!". Staff-ul de campanie al Aliantei D.A. a trecut aseara de la agonie la extaz. In doar doua minute, liberalii si democratii au scrisnit din dinti cu furie si au explodat de fericire. Intre cele doua minute, exit-poll-urile prezentate de CURS si INSOMAR au schimbat starea de spirit din sediul de campanie al Aliantei.
  "Liniste. Vorbeste presedintele!"
  Sediul Aliantei din strada Cuza Voda a inceput sa se umple in jurul orei 20.45. Cu cite un pahar de cafea in mina, membrii staff-ului de campanie si proaspetii deputati si senatori alesi asteptau infrigurati primele rezultate ale turului II al alegerilor prezidentiale. La ora 21, televizorul a fost comutat pe Antena 1, unde au fost transmise rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS. Cele 50,7% din voturi obtinute de Adrian Nastase conform CURS i-au aruncat pe liberali si democrati in bratele deznadejdii. "Nu se poate. Este doar la ora 19. Daca luam in calcul marja de eroare, s-ar putea sa fi cistigat noi", a spus consilierul judetean PD Nelly Pascal.
  Dupa nici doua minute, incrincenarea de pe figurile staff-ului PNL-PD a lasat loc entuziasmului. Realitatea TV a anuntat sondajul INSOMAR, care ii dadea pe cei doi concurenti la Cotroceni ca fiind la egalitate. Fosta consiliera locala PD Carmen Gradeanu s-a prabusit in bratele lui Anghel Ficu, membru in biroul municipal de seniori ai PNL. Proaspatul senator Dan Carlan a fost de-a dreptul sufocat de Nelly Pascal si consilierul judetean PD Constantin Serban. Printre aplauze si strigate de entuziasm, undeva pe fundal se auzeau cuvintele lui Traian Basescu: "Un singur comentariu: am cistigat". Scurtul discurs al lui Basescu s-a pierdut printre aplauze si vociferari. "Liniste. Vorbeste presedintele!", a incercat sa se faca auzit seful de campanie al Aliantei D.A., Radu Prisacaru. Un "bravo!" insotit de aplauze si urale s-a facut auzit din spatele salii, chiar daca nimeni nu reusise sa prinda macar un cuvint din discursul candidatului D.A. "Norocul se schimba o data la 7 ani sau la a saptea incercare. Aceasta este a saptea campanie electorala la care particip. Cistigam", a conchis Carlan, in timp ce Carmen Gradeanu isi stergea lacrimile de bucurie.
  Adrian Nastase a primit din partea unui alegator iesean un cadou inedit. In fata Primariei, Adrian Catana i-a oferit lui Nastase un baton cu mac si un pahar de iaurt. "Vreau sa i le ofer ca o dedicatie speciala pentru seara aceasta. Programul «laptele si cornul» este o rusine si pentru parinti si pentru copii. Avem nevoie de o economie care sa produca, nu de pomana", a spus Catana.
  Sampania de la PSD Iasi a ramas neatinsa
  Sediul PSD, aseara, cu putin inainte de ora 21. Membri importanti ai partidului s-au adunat pentru a afla primele estimari ale votului prezidential. In primul rind din fata televizorului s-au strins senatorul Ion Solcanu, primarul Gheorghe Nichita si secundul acestuia, Costel Adascalitei, linga care au fost Renata Puscasu, Valentin Soroceanu, deputatul Ion Mocanu. Per total, ceva mai putini decit la momentul estimarilor de dupa primul tur de scrutin. Incordarea a dominat atmosfera dinaintea anuntarii exit-poll-uri, dupa ce, acum doua saptamini, liderii partidului se aratau mult mai dispusi in a arunca intepaturi la adresa oponentilor.
  "Prietenii lui Basescu din unele servicii secrete"
  Atitudinea oficialilor locali ai PSD a ramas neschimbata dupa afisarea estimarilor optiunilor electoratului de pina la ora 19 chiar daca acestea, potrivit CURS, indicau un mic avantaj pentru candidatul partidului. Ion Solcanu s-a limitat in a schimba citeva impresii scurte, soptite, cu primarul Nichita. "Procentajele oferite de aceste sondaje le iau cu oarecare rezerva, pentru ca din informatiile mele rezultatele oferite acum de institutele de sondare sint valabile pentru ora 20, ceea ce ar fi un avantaj pentru candidatul nostru", a declarat ulterior Solcanu. Reprezentantii PSD au mai ramas aproximativ 20 de minute in fata televizorului pentru a asculta primele declaratii oficiale ale candidatilor si opiniile specialistilor. "Trebuie sa asteptam numaratoarea voturilor, pentru ca o eroare de 2% trebuie luata in calcul in oricare dintre directii. Dincolo de toate acestea, cred in victoria candidatului PSD", a precizat Solcanu. Acesta, acum doua saptamini, la primul tur cind Nastase era in fata lui Basescu, a spus despre liderul Aliantei: "Sa-l vad cum plinge". Aseara, imediat dupa ora 21, senatorul PSD a suspectat implicarea serviciilor secrete in campania electorala a candidatului Aliantei. "Numai astazi am primit pe telefonul mobil cinci mesaje defaimatoare la adresa domnului Nastase. O astfel de campanie poate fi facuta de prietenii lui Basescu din unele servicii secrete", a mai spus Solcanu. O zi de care cei de la PSD nu au tinut sa se bucure, astfel poate fi rezumata duminica turului doi al alegerilor. Aceasta si pentru ca paharele pregatite pentru sampanie la sediul partidului au ramas neatinse.
  Cozi uriase la sectiile de votare de la cele doua gari
  Peste 250 de persoane asezate la o coada de aproximativ 50 de metri. Aceasta a fost imaginea care a dominat ieri fundalul sectiei de votare din Gara mare a Iasului, chiar daca se stia de aceste probleme inca din turul I. "Pina la 13.30 au votat in jur de 700 de oameni si ne asteptam ca pina la inchiderea urnelor sa mai putem inregistra cel putin inca atitea voturi", a declarat Elena Gherghel, presedinta sectiei de votare. La sectiile de votare amenajate in gari au putut vota doar persoanele aflate in tranzit sau cele care nu au avut vize de flotant. Problemele de organizare au impiedicat derularea mai rapida a votului. "Stau aici de aproximativ 45 de minute si cred ca va mai dura cam 30 de minute pina sa intru sa votez. Am vazut foarte multi oameni care au venit sa voteze, dar au plecat imediat ce au observat dimensiunile rindului", a declarat Daniela Sargu.
  Membrii comisiei de votare de la gara sustin ca problema a fost sesizata la Biroul Electoral Central imediat dupa turul 1. "Am trimis o adresa prin care solicitam sa mai fie amenajata cel putin inca o sectie de votare in spatiul aferent garii, avind in vedere ca o gara de marimea Iasului este tranzitata intr-o zi ca aceasta de aproape 5.000 de oameni, iar in aceste conditii nu pot vota mai mult de 1.800", a spus Vasile Cazan, membru al comisiei. Alegatorii fara viza de Iasi au mai putut sa voteze ieri si in incinta Garii Internationale Nicolina, unde pina la ora 16.30 au venit sa-si exprime optiunea in jur de 1.000 de persoane.
  Numarul votantilor la sectia speciala din Gara de Nord a depasit toate asteptarile. In medie, la sectia nr. 222 de la gara s-au prezentat cite 150 de votanti pe ora. Pentru a face fata solicitarilor, BEJ a dispus inca de dimineata suplimentarea buletinelor de vot de la 1.500 la 3.000. Ulterior, la sectie au mai fost instalate doua cabine de vot si au mai fost aduse inca doua stampile. In jurul orei 14, BEJ a dispus infiintarea a inca doua sectii speciale pentru persoanele aflate in tranzit, in apropiere de Gara Pascani si de cea din Tirgu Frumos. Totodata, sectiile 17, 18, 19 si 20 din zona Garii Iasi au fost autorizate sa primeasca si votanti din alte localitati.
  O batrina din cartierul Dacia a solicitat ieri in urna mobila. "Sint paralizata si n-am putut merge pe propriile picioare pina la sectia de votare la care eram arondata. Am facut cerere pentru urna mobila pentru ca am tinut neaparat sa votez", a declarat Profira Popa. In apartamentul pensionarei s-au deplasat doi membri ai sectiei de votare 160, insotiti de un gardian public. "Aici este Nastase, iar aici este Basescu", i-a explicat unul din reprezentantii comisiei cum arata buletinul de vot. Imediat batrina si-a pus stampila pe Nastase, in vazul tuturor celor prezenti in incapere. In total, operatinea a durat in jur de cinci minute.
  Un grup de 10 studenti ieseni a avut ieri probleme cu politia deoarece a incercat sa mobilizeze lumea la vot. "Am mers prin camine pentru a-i indemna pe studenti sa voteze, fara a face campanie electorala. Un agent de politie ne-a oprit, spunindu-ne ca nu avem voie sa facem acest lucru", a declarat Nicoleta Ciobanu. Studentii au cerut ulterior lamuriri a Biroul Electoral Judetean. "Cei de acolo ne-au raspuns ca nu este ilegal ce facem. Intrebarea este de ce Politia are alta parere", a mai spus Ciobanu. (Alex ZANOAGA)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

  Alexandru LĂZESCU

  Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (II)

  Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal, ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Oraşe de antichităţi

  Briscan ZARA

  Oraşe de antichităţi

  Comunismul a fost o idee proastă, fără discuţie. Aşa ceva nu se poate aplica decât poate într-o societate cu mult mai dezvoltată şi conştientă de sine decât cele existente acum şi cu 50 de ani în urmă. A organiza o ţară întreagă după nişte principii fixe, nivelatoare, înjositoare pentru unii şi înălţătoare pentru alţii, ambele pe nedrept, este o crimă adevărată. Nu poţi neglija cu totul individul, cu unicitatea lui, pentru binele societăţii în ansamblu. Pentru că ăsta e comunismul, ca orice regim totalitar, un sistem care neglijează individul.

  Povestea de război a marii Regine (II)

  Mihai DORIN

  Povestea de război a marii Regine (II)

  Istoria românilor, dar şi cea universală, stă mărturie că monarhia este regimul care, în toate timpurile, a beneficiat de cea mai mare încredere din partea oamenilor. Să reţinem şi faptul că pe această relaţie de încredere s-au structurat marile idealuri în istorie, în vreme ce neîncrederea le-a năruit. În fine, regele reprezintă o triplă "realitate socială, politică, religioasă". Însă fundamentul regalităţii în economia istoriei este faptul că aceasta este cel mai puternic simbol al naţiunii, al unităţii, al continuităţii, al fertilităţii şi al mântuirii.

  Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

  Ioan Alexandru TOFAN

  Final de admitere. Studenţia ca scurtătură

  S-a terminat admiterea şi atmosfera în universitate este aceeaşi ca la sfârşitul unei nunţi la un cămin cultural de la sat. Mormane de hârtii (chiar dacă există o platformă online de înscriere, dosarul plic este inevitabil ca o lege a firii), sticle cu apă sălcie, scrumiere pline, pixuri aruncate, priviri obosite, transpiraţie, poveşti amuzante sau teribile. Dar şi un sentiment de mulţumire, ca după număratul darului: au venit şi anul acesta studenţi, nu ne desfiinţează nimeni. Ba chiar au venit mai mulţi decât anul trecut, cel puţin la licenţă.

  pulspulspuls

  Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

  PULS

  Iaca scenariu pentru dl scenarist vasluian Porumboiu: A fost sau n-a fost informată Cozet?

  Iată, stimaţi participanţi la trafic, că deşi a trecut atâta vreme de la ceea ce colegii lui au acuzat la junele conţilier userist Ciorăpel că este de-a dreptul trădare în favoarea hidrei chiriciste, încă mai apar pe surse detalii interesante despre acea joie neagră şi mâloasă a politichiei de Bahlui. 

  Caricatura zilei

  După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.