Coloneii Ciobanu si Bolat si-au prins urechile in cerceii firmei "Levi Impex"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Coloneii Ciobanu si Bolat si-au prins urechile in cerceii firmei "Levi Impex"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Seful Serviciului Economic din cadrul IPJ, lt. col. Ioan Ciobanu si adjunctul acestuia, lt. col. Tica Bolat, sint acuzati de personalul si conducerea firmei "Levi Impex" SRL Piatra Neamt, pentru confiscarea abuziva a unei cantitati de 1.995,5 grame bijuterii din aur, ca urmare a unui control efectuat de Garda Financiara la punctul de lucru al acestei societati, situat in Complexul Comercial "Iulius Mall". De asemenea, conducerea firmei "Levi Impex" pretinde ca in momentul inapoierii de catre politisti a unei alte cantitati de bijuterii, ce a fost ridicata ulterior in vederea confiscarii, gestionara a constatat lipsa a 268 grame de aur. Surse demne de toata increderea din cadrul Garzii Financiare ne-au informat ca acest control a pornit la initiativa politistilor. Evenimentele s-au produs in urma cu sapte luni, dar au rabufnit abia acum in presa. Dedesubturile acestei anchete sint neclare deocamdata, nestiindu-se cu exactitate ce informatii referitoare la activitatea "Levi Impex" detineau politistii inainte de a trece la confiscari. Surprinzator este modul neortodox in care s-a actionat. A fost o dorinta de afirmare? A fost un control necesar sau toata aceasta actiune a reprezentat numai platirea unor polite, avind in vedere ca sefa de unitate este sotia unui colonel SRI?
  Cum arata un control inopinat
  In urma cu sapte luni, o echipa mixta formata din lt.col. Tica Bolat, cpt. Stelica Florea, din partea Serviciului Economic al IPJ, impreuna cu Filip Radu si Radu Ghiculescu, comisari ai Garzii Financiare Iasi, s-au deplasat la punctul de lucru al firmei "Levi Impex", situat in Complexul Comercial "Iulius Mall", in vederea efectuarii unui control la acest magazin de bijuterii. Din cele relatate de personalul acestei societati, la solicitarea comisiei de control a documentelor de functionare cit si a celor financiar-contabile, vinzatoarea Alina Urcaciu a precizat ca aceste acte sint incuiate, iar cheia se afla la sefa unitatii, Maria Bors. Mai mult, vinzatoarele prezente in magazin afirma ca si-au cerut permisiunea de la politisti sa-i telefoneze sefei pentru a veni la magazin, dar acestia le-au refuzat. Dupa cum afirma personalul din conducerea acestei firme, cpt. Stelica Florea a trecut in spatele tejghelei si, prin fortarea cu un obiect contondent, a deteriorat sistemul de inchidere a sertarului, luind toate documentele existente in acel loc. In acelasi mod, a verificat celelalte sertare, efectuind o adevarata perchezitie fara a avea mandat.
  Aurul trebuia sa ramina la Garda Financiara
  Dupa terminarea efectuarii controlului, comisarii Garzii Financiare au intocmit un proces verbal prin care au confiscat cantitatea de 1999,5 grame de bijuterii din aur, specificindu-se ca pentru acestea nu exista acte de provenienta. Sefa unitatii, Maria Bors, venita intre timp la magazin, le-a explicat politistilor si comisarilor ca toate actele se afla la sediul firmei din Piatra Neamt, iar o verificare incrucisata imediata ar putea demonstra acest lucru. Maria Bors afirma ca aceasta confiscare a fost un abuz prin nerespectarea conditiilor legale. In procesul verbal nu a fost trecuta fiecare bijuterie in parte cu caracteristici si gramaj, acestea fiind cintarite cu gramada, puse intr-o cutie din carton pentru pantofi si ridicate de comisarii Garzii Financiare. La o asemenea actiune este strict necesar ca fiecare bijuterie sa fie cintarita si, de asemenea, trebuie ca fiecare lantisor, medalion sau alt obiect sa aiba elemente de identificare care trebuiau mentionate in procesul verbal de confiscare. Daca nu se respecta aceasta procedura, exista riscul ca la o eventuala inapoiere a bunurilor confiscate, ele sa corespunda numai cantitativ, dar nu si calitativ. "Este adevarat ca trebuia descris fiecare obiect in parte, dar din cite imi aduc eu aminte s-au cintarit separat. La acest control, eu am fost sunat personal de lt. col.Ioan Ciobanu pentru a trimite doi comisari. Faptul ca dupa ce noi am confiscat marfa, au venit cei de la Politie si au luat-o, nu mi s-a parut normal. S-au bucurat si ei atunci ca niste copii, dar nu trebuiau sa procedeze asa. Imi face impresia ca acolo s-a vrut platirea unor polite, deoarece sefa unitatii Maria Bors este sotia unui colonel SRI, dar nu pot eu sa va spun mai mult", ne-a declarat Viorel Gavrila, comisar sef al Garzii Financiare Iasi. Dupa terminarea controlului, vinzatoarele din magazin au fost invitate la sediul Garzii Financiare, unde, din relatarile ulterioare ale acestora, a aparut si lt. col. Ioan Ciobanu, seful Serviciului Economic din IPJ, care a luat cutia cu bijuterii din mina comisarilor si a invitat personalul magazinului la sediul IPJ.
  In numele sefului
  Aici, din spusele vinzatoarelor, lt. col. Ioan Ciobanu a dat dispozitie subalternului sau, respectiv lt. col. Tica Bolat, sa se intoarca la magazin pentru a ridica si celelalte bijuterii ramase in vitrine. "In continuare, lt. col. Tica Bolat a trecut in spatele vitrinilor, a ridicat toate piesele expuse la vinzare, le-a impartit in trei gramezi, le-a cintarit pe fiecare de doua ori, dupa care le-a introdus intr-o punga din hirtie si aceasta intr-o cutie din carton pe care a sigilat-o cu banda de la casa de marcat, stampilata cu amprenta firmei noastre. Ceilalti ofiteri de politie prezenti i-au reamintit ca nu procedeaza corect pentru ca nu intocmeste proces verbal la fata locului, dar acesta a afirmat ca nu face decit sa execute ordinele sefului sau", ne-a relatat Maria Bors, care a fost prezenta la fata locului din partea firmei "Levi Impex".
  Lt.col. Ioan Ciobanu: "Cineva vrea sa ne discrediteze"
  Cele 1.457 de grame de bijuterii ridicate de lt. col. Tica Bolat au fost inapoiate firmei a doua zi dimineata, deoarece pentru acestea existau toate documentele necesare. In schimb, ajunsa la sediul firmei, sefa de unitate Maria Bors afirma ca au lipsit 268 de grame de bijuterii. "Noi nu am confiscat nimic. Cantitatea de 1999,5 grame de bijuterii a fost confiscata de comisarii Garzii Financiare. Cit despre cantitatea de 1.457 de grame pe care eu am ridicat-o in vederea confiscarii, aceasta a fost returnata firmei a doua zi cu proces verbal cu martori pe care sefa unitatii a semnat de primire. Referitor la cantitatea de bijuterii confiscata de colegii de la Garda Financiara, nu le-am evidentiat pe fiecare in parte pentru a nu da posibilitatea celor de la firma sa-si confectioneze pina a doua zi dimineata documente precise", ne-a declarat lt. col. Tica Bolat.
  Chiar daca peste numai o zi conducerea firmei "Levi Impex" a prezentat toate documentele cerute, cantitatea de 1999,5 grame de bijuterii a ramas confiscata, in prezent ea aflindu-se intr-un seif la Banca Nationala. "Noi, ca politisti am procedat corect. Cred ca cineva doreste neaparat sa ne discrediteze", a fost de parere lt. col. Ioan Ciobanu, seful Serviciului Economic din cadrul IPJ Iasi.
  (Catalin STEFANESCU)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

  Cosmin PAȘCA

  PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

  Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Tutoriat

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Tutoriat

  Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

  Despre oraşele creative ale României (IV)

  George ŢURCĂNAŞU

  Despre oraşele creative ale României (IV)

  Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

  Intermedierea financiară şi băncile străine

  Alin ANDRIEȘ

  Intermedierea financiară şi băncile străine

  În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

  pulspulspuls

  Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

  Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

  Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

  Caricatura zilei

  La un pahar cu extraterestru

  Editia PDF

  Bancul zilei

  In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

  Parteneri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.