anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Faliment programat in spitalele iesene

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Sistemul sanitar iesean a fost din nou condamnat sa intre in stare de colaps. Saptamina trecuta, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a "gratulat" Iasul cu un buget de 1.419 miliarde de lei, in conditiile in care, pentru stricta supravietuire a sistemului, erau necesare 2.000 de miliarde de lei. Asa incit, Casa de Asigurari Sociale de Sanatate (CASS) pleaca, in acest an, cu un deficit de 400 de miliarde. Acesta simpla cifra ascunde, insa, o adevarata tragedie: inseamna ca iesenii, care asteapta ca in spitale sa fie mai bine, vor avea parte de servicii medicale din ce in ce mai proaste.
  Din cind in cind, pacientii internati vor minca aer pe piine si vor fi nevoiti sa-si plateasca aspirinele si analizele din propriul buzunar. Copiii bolnavi de SIDA nu vor primi tratamentul complet, ci vor fi amagiti doar cu un medicament, in loc de trei, asa cum s-a mai intimplat punctual. Iar transplantul de cord - exponent al medicinii de performanta - va deveni o simpla utopie. "Este clar ca va scadea calitatea serviciilor medicale, din cauza ca tot sistemul este subfinantat. Noi am fi avut nevoie de 2.000 de miliarde de lei doar ca sa subzistam, nu sa investim in medicina de performanta, in transplantul de rinichi sau de cord. Am negociat 1.560 de miliarde, si am primit doar 1.400", ne-a spus dr. Vasile Cepoi, directorul general al CASS Iasi, care a adaugat ca, de la an la an, sistemul sanitar pleaca la drum cu tinichele in coada, cu datorii acumulate in anul precedent. A devenit o obisnuinta ca acesta sa functioneze "pe datorie", iar cei care crediteaza sistemul sint furnizorii de materiale sanitare si farmacistii. "Nu se mai poate continua asa. Noi trebuie sa platim, din acest buget, 200 miliarde de lei datorii de anul trecut. Iar in primele luni pina la anuntarea bugetului, am mai acumulat in jur de 150 de miliarde de lei", a mai precizat dr. Vasile Cepoi.
  Principalele cauze care mentin aceasta perpetua stare de criza sint nivelul economic slab al judetului - se incaseaza mai putin decit se cheltuie -, conceptia proasta a sistemului de asigurari si, nu in ultimul rind, interesul scazut manifestat de CNAS pentru judetul Iasi, fata de alte centre regionale.
  Anual, la nivelul judetului, se colecteaza, la fondul de asigurari, 800 de miliarde lei, cu 300 de miliarde lei mai putin decit ar trebui, in timp ce costurile reale ale sistemului de sanatate se ridica la 1.800 de miliarde de lei. "Exista o discrepanta intre pachetul de servicii oferit si suma colectata. Daca nu oferim tot pachetul, ar insemna sa nu respectam drepturile asiguratului. Astfel se acumuleaza datoriile", a mai adaugat directorul Vasile Cepoi. Pe de alta parte, Legea Asigurarilor de Sanatate incurajeaza ineficienta si imposibilitatea de a creste calitatea. De exemplu, bugetul unui spital este acordat in functie de doua criterii "istorice": numarul de zile de spitalizare si costul unei zile de spitalizare. La Iasi, ziua de spitalizare are un tarif cu 50% mai mic decit pe plan national, si nu pentru ca medicina ar fi mai ieftina, ci pentru ca a fost calculata in functie de niste valori din 1999, care au fost de mult depasite. Practic, din start, toate spitalele iesene sint subfinantate. Daca spitalul ar scadea numarul de zile de spitalizare si si-ar imbunatati serviciile medicale oferite asiguratilor, si-ar taia singur craca de sub picioare, pentru ca bugetul se acorda in functie de numarul de zile de spitalizare. Cu cit sint mai putine, cu atit este mai mic si bugetul. "Acest sistem permite ca cel care munceste prost si de mintuiala sa fie platit bine, iar cel care incearca sa faca performanta - sa fie platit prost", a mai spus dr. Vasile Cepoi.
  Nu in ultimul rind, o alta "problema" este CNAS, care imparte fondul de redistribuire intr-un mod inechitabil. "Comparativ cu alte judete, ca Timisoara, Cluj, Mures, care sint centre universitare ca si noi, Iasul primeste intotdeauna cel mai putin. Iar Bucurestiul primeste sume nejustificat de mari. Desi sint anumite criterii pentru acordarea fondului de redistribuire, sint convins ca acestea nu se respecta", a spus Adrian Butuca, presedintele Consiliului de Administratie al CASS. (Alina TITEI)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

  Alexandru LĂZESCU

  La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (III)

  Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

  opinii

  O lume fără SUA

  Briscan ZARA

  O lume fără SUA

  Imităm fără măcar să ne mai dăm seama artişti, sportivi, VIP-uri, politicieni americani, urmărim în proporţie covârşitoare filme de peste ocean, ascultăm muzică produsă tot de acolo, gândim şi dorim ceea ce gândesc şi doresc ei. Vorbim pe jumătate engleză pentru că ni se pare că nu există cuvinte sau expresii echivalente în română sau care să exprime atât de bine ceea ce „simţim”. Am împrumutat până şi gesturi caracteristice lor...

  Nefericitul

  Cristina DANILOV

  Nefericitul

  Privind în jur vedem cum unii oameni știu să găsească fericirea chiar și când lumea se prăbușește lângă ei, alți sunt nefericiți, deși au totul. Pentru unii, fericirea este trecătoare și depinde de circumstanțele prezente, în timp ce alții par să fie în general fericiți sau în general nefericiți, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor. Se pune întrebarea: cum ar trebui să definim fericirea ca să putem înțelege mai bine nefericirea - prin succes și recunoaștere publică, satisfacția interioară sau altcumva?

  Unificatori şi dezbinatori (I)

  Mihai DORIN

  Unificatori şi dezbinatori (I)

  Nu sunt prea numeroase ideile creatoare de istorie. Creaţia în istorie nu e însă doar despre capacitatea de a proiecta idealuri, cât mai ales despre consecvenţa de a le perpetua, indiferent de riscuri şi de a descifra sensuri noi, în acord cu vremurile. 

  pulspulspuls

  Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

  Un scenariu care dă broboane reci multor liberali ieşeni. Îi va lăsa au ba Ciucă pe tuşă?

  Am râs noi, am glumit, ne-am dat coate, dar cât e glumă-i panaramă, şi ce-i serios apăi serios rămâne. Da, la ţinutul la distanţă a lui Chirica şi Alexe de către şeful liberalilor de Ziua Unirii de la Iaşi ne referim. 

  Caricatura zilei

  Second Hand Germania

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.