Printul Dimitrie Sturdza a intrat in posesia castelului din Popesti
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Printul Dimitrie Sturdza a intrat in posesia castelului din Popesti

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  In luna mai a acestui an, printul Dimitrie Sturdza, descendent din familiile de domnitori Cantacuzino, Mavrocordat si Sturdza, a formulat o cerere catre Judecatoria Iasi, in care solicita constatarea calitatii sale de mostenitor al imobilului cu 36 de camere situat in Popesti, fosta proprietate a bunicii sale Olga Sturdza. Dimitrie Sturdza locuieste la Zürich (Elvetia), si actiunea judecatoreasca a introdus-o prin intermediul cabinetului de avocatura Niculae Tanasescu, din Bucuresti. Castelul se afla in vecinatatea soselei Iasi - Madirjac, in apropiere de Podu-Iloaiei. Printul a chemat in judecata Prefectura Iasi, Consiliul Judetean si Consiliul Local Popesti, solicitind instantei sa constate ca, in calitate de mostenitor, a dobindit dreptul de propietate asupra imobilului si obligarea partilor de a-i lasa bunul in deplina proprietate plus inscrierea in cartea funciara. Dimitrie Sturdza a specificat ca nu solicita cheltuieli de judecata. Dupa cum argumenta in actiunea introdusa in jusititie, Dimitrie Sturdza este nepotul pe linie dreapta al Olgai Sturdza, nascuta Mavrocordat, aceasta mostenind imobilul prin testament de la mama sa, Lucia Cantacuzino. Dupa reforma agrara din 1945, domeniile castelului de la Popesti masurau 50 de hectare. La scurt timp de la preluarea puterii de catre comunisti, Olga Sturdza a fost arestata, fiind intemnitata timp de un an. Prin Decretul 83/1949, castelul a fost trecut abuziv in propietatea statului. In calitate de presedinte al Consiliului National al Orfanilor de Razboi, Olga Sturdza a reusit sa emigreze la inceputul anilor '60 in Franta, fiind sprijinita personal de generalul Charles de Gaulle. Decedata in 1971, ea a lasat mostenire domeniile de la Popesti nepotului sau, Dimitrie Sturdza, care, din 1997, se ingrijeste personal de conservarea palatului, ajuns intr-o stare avansata de degradare. Autoritatile locale chemate in judecata de printul Sturdza au fost de acord in fata instantei ca imobilul sa intre in posesia mostenitorului de drept, motivul principal fiind acela ca nu sint fonduri pentru conservarea si intretinerea acestuia. In anii trecuti, dupa evacuarea in 1995 a copiilor orfani, abandonati sau bolnavi care au fost adapostiti multa vreme in aceasta casa princiara, Inspectoratul Judetean pentru Cultura a incercat transformarea palatului intr-un centru european de cultura, initiativa nefiind pusa in practica din cauza lipsei banilor. Judecatoria Iasi a admis in final cererea printului Dimitrie Sturdza, hotarind ca imobilul din Popesti sa fie trecut in propietatea acestuia, in calitate de mostenitor legal. (Dan ISTRATE)
  Cine este Dimitrie Sturdza
  Familia Sturdza este atestata documentar in Moldova din secolul al XV-lea. Doua secole mai tirziu, Sturdzestii sint innobilati in Transilvania de catre principele Mihai Appafi. In acelasi secol, XVII, Chiriac Sturdza a asigurat perpetuarea familiei prin doi dintre fiii sai: Ioan si Sandu. Acestia vor sta la baza celor doua ramuri genealogice ale familiei. Ioan este stramosul lui Mihail Sturdza, domn al Moldovei intre 1834 si 1849. Sandu este sursa ramurii cadete, din care se trag Ionita Sandu Sturdza, domn al Moldovei inaintea lui Mihail Sturdza si adversar politic al acestuia. Familia a dat si un prim-ministru, pe D.A. Sturdza, liderul PNL intre 1892 si 1908.
  Dimitrie Sturdza se trage din ramura care porneste de la Ioan Sturdza. Dimitrie s-a nascut la Iasi, la 12 octombrie 1938. A fost botezat de regina Elena si de fiul acesteia, Mihai, la Popesti. Scoala primara a facut-o la Bucuresti, la Liceul Francez. I-au placut matematica si istoria. Razboiul l-a facut sa intrerupa scoala si i-a indemnat familia sa paraseasca tara. Initial, a ajuns in Norvegia, apoi s-a stabilit in Elvetia. O vreme si-a ocupat timpul facind sport: intii schi si, mai apoi, dupa un accident, tenis. A absolvit Facultatea de Fizica Atomica in Lausanne. In 1968, se casatoreste cu Monique Wagner, cu care are doi copii.
  Dimitrie Sturdza este acum om de afaceri. Firma sa de produse cosmetice, "Desse", este cea mai puternica din ramura in Elvetia, avind sucursale in 16 tari.
  top Local News

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

  Alexandru LĂZESCU

  Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

  Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

  Filmuletul zilei

  Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

  opinii

  Liviu Suhar

  Nichita DANILOV

  Liviu Suhar

  Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

  Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

  Dana ȚABREA

  Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

  Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

  O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

  Michael ASTNER

  O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

  Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

  pulspulspuls

  Suferinţele discrete ale madamei

  Suferinţele discrete ale madamei

  Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

  Caricatura zilei

  De 8 martie

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.