anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

"Traiasca Partidul Comunist Roman"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ieseanul obisnuit se confrunta din cind in cind cu cite o relicva a comunismului, scapata de "epurarea simbolurilor comuniste" de dupa 1990. Ii sare in ochi o lozinca "Traiasca Partidul Comunist Roman" sau, la un oficiu de posta, i se pune pe un act o stampila cu stema Republicii Socialiste Romania. Daca merge la Tribunalul Militar, nu poate sa nu remarce placuta cu numele strazii: Frederic Engels. Si prin cartiere mai sint presarate citeva "triste amintiri": celebrele gazete de perete muncitoresti, astazi pline cu mesaje gen "Cumpar apartament". Pentru unii ieseni, aceste relicve constituie un prilej pentru amintiri nostalgice.
    Vopseaua nu a putut acoperi lozinca "Traiasca Partidul Comunist Roman"
    Muncitorii de la SC "Mecon" SA au deasupra capului, in timpul programului de lucru, o lozinca cit se poate de antidemocratica "Traiasca Partidul Comunist Roman". Mesajul, scris cu litere de jumatate de metru pe fruntea halei de linga tirgul de cherestea (situat la poalele Cetatuii), a rezistat tuturor intemperiilor. La inceputul anului 1990, muncitorii de la SC "Mecon" SA au tras o bidinea de vopsea peste PCR. Cu timpul insa, ploaia a spalat culoarea si "Traiasca Partidul Comunist Roman" a iesit din nou la lumina, de parca ar fi fost scris cu vopsea simpatica. "Domnule, vopseaua veche era speciala, adusa de la Bucuresti. De aceea a rezistat", ne-a spus maistrul Milu Pierzuc, pe care l-a completat imediat inginerul sef Constantin Laurentiu: "Pe atunci se facea vopsea buna, nu ca asta de acum". Din 1990, nimeni de la "Mecon" nu s-a chinuit sa scape de "PCR-ul" de pe hala. Ba mai mult decit atit, unii muncitori pastreaza o amintire frumoasa
    a perioadei totalitare si cred ca nici nu ar fi cazul sa mai acopere inca o data cu vopsea mesajul comunist. "Eu cred in lozinca asta", ne-a spus maistrul Milu Pierzus, care a adaugat ca traia cu mult mai bine in vremurile in care Nicolae Ceausescu era la putere.
    La Oficiul Postal din Alexandru se mai folosesc stampile cu Republica Socialista Romania
    Lozinca de pe hala "Mecon" insa nu se poate compara cu stampila-relicva de la Oficiul Postal din cartierul Alexandru cel Bun. Angajatii postei inca mai folosesc pe acte oficiale o stampila cu stema Republicii Socialiste Romania, socindu-i pe clienti. "Am ramas foarte surprins cind am vazut-o si am inceput sa rid. M-am mirat ca dupa zece ani nu au reusit sa schimbe stampila. Eu cred ca nu mai este valabila", ne-a marturisit Constantin Zmau. Acesta a fost in situatia de a cauta un colet pe care il trimisese in Japonia in luna aprilie si fusese anuntat ca s-a intors in Romania. "Dupa ce am fost la mai multe oficii de Posta, am ajuns si acolo. Diriginta a cautat coletul, mi-a spus ca nu apare in registre si mi-a dat un raspuns pe care era stampila cu RSR", a adaugat Constantin Zmau.
    De asemenea, iesenii care locuiesc pe strada Frederic Engels se simt stingheriti atunci cind trebuie sa-si scrie adresa. Ei sint nemultumiti de faptul ca Primaria a uitat sa schimbe si numele strazii lor atunci cind i-a inlocuit pe Karl Marx sau pe Ilie Pintilie. "Noi am sters de pe placuta Engels si a ramas numai Frederic pentru ca ne este jena. Mai ales cind trimitem scrisori in strainatate si ne scriem adresa, ne simtim prost", a spus Catinca Tanase, care locuieste pe straduta care incepe din fata Policlinicii nr. 1 si se intersecteaza cu B-dul Carol I.
    Aceste amintiri anacronice nu sint singurele, putind fi remarcate si alte relicve comuniste. Pe strada Cicoarei sint depozitate citeva din "rachetele cu metanol" atasate de autobuze inainte de 1989. Acestea, care se afla in proprietatea RATC, sint acum vindute bucata cu bucata cui vrea sa le cumpere. Costa 500.000 de lei plus TVA. Nu trebuie uitate nici gazetele muncitoresti de cartier, care, inainte de Revolutie, erau pline cu: stiri interne, stiri externe si diverse. Acestea au fost transformate acum in afisiere de tranzactii imobiliare. (Alina TITEI)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Duşmanii democraţiei

    Alexandru CĂLINESCU

    Duşmanii democraţiei

    „China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

    opinii

    Sateliţi

    Neculai SEGHEDIN

    Sateliţi

    Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

    Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

    The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

    Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

    George ŢURCĂNAŞU

    Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

    Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

    pulspulspuls

    Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

    Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

    Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

    Caricatura zilei

    Xi Jinping si Putin

    Editia PDF

    Bancul zilei

    Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Alte publicatii

      Fotografia zilei

      Intrebarea zilei

      Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

      vezi raspunsuri

      Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.