Sistemul sanitar va intra din nou in era centralizarii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Sistemul sanitar va intra din nou in era centralizarii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Printr-o ordonanta de urgenta care va fi emisa in citeva zile, finantele sistemului sanitar vor incape doar pe mina unui singur om, presedintele Casei Nationale a Asigurarilor Sociale de Sanatate (CNASS). Acesta va fi numit de primul ministru si va fi investit cu puteri depline de decizie. Casele judetene ale asigurarilor de sanatate isi vor pierde autonomia, fiind puse in situatia de a cere aprobari de la "centru" pentru fiecare mica problema. De asemenea, Consiliile de Administratie care reprezinta, macar teoretic, interesele asiguratilor, nu vor mai avea decit un rol consultativ. Daca pina acum, prin Legea 145, cea a Asigurarilor de sanatate, CA luau toate deciziile la nivel judetean, iar acestea erau executate de presedinte si cei doi vicepresedinti, dupa aparitia ordonantei de urgenta vor avea doar un rol de decor. Toate deciziile vor fi luate de presedintele CNASS si, la nivel judetean, vor fi puse in practica de un director executiv, numit tot de presedintele CNASS. Practic, vor dispare functiile de presedinte si vicepresedinte de la conducerea caselor judetene. "Aceasta ordonanta ne indigneaza si nu din cauza ca ne vom pierde functiile. Ne deranjeaza ca membrii CA, care sint reprezentantii asiguratilor, nu vor mai avea absolut nimic de spus, nu vor mai putea lua nici o decizie. Totul va fi ordonat de presedinte si cred ca este periculos ca intreaga putere sa se afle in mina unui singur om, care este, de fapt, omul Guvernului", ne-a declarat Mircea Ursu, presedintele Casei Judetene a Asigurarilor de Sanatate, care a adaugat ca, noul sistem de asigurari va fi mult mai rigid si mai birocratic. "Sistemul isi va pierde flexibilitatea pe care i-o dadea autonomia locala, prin faptul ca CA avea putere de decizie in rezolvarea problemelor punctuale. Desi in acest moment sintem intr-un blocaj financiar, casele judetene au demonstrat ca pot stringe sume mari la fondul de sanatate si le pot gestiona bine. Prin aceasta centralizare se face, de fapt, o nationalizare a fondului de sanatate", a mai adaugat Mircea Ursu. Practic, asiguratii - prin reprezentantii CA, care sint compuse din trei reprezentanti ai sindicatelor, trei ai patronatelor si trei ai conducerii judetului - nu isi vor mai gestiona contributiile, ci se vor rezuma la rolul de a cotiza la fondul de sanatate. Mircea Ursu sustine ca, in momentul in care aceasta ordonanta de urgenta va intra in vigoare, vor incepe protestele din partea sindicatelor. In plus, acesta este decis sa-si prezinte demisia din functia de membru al CA. "Conducerile sindicatelor au anuntat ca isi vor retrage cei trei membri din CA in semn de protest. Eu personal, imi voi depune demisia pentru ca nu vreau sa fiu membru intr-un CA care este de decor", a incheiat presedintele Mircea Ursu. (Alina TITEI)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Fraţii de cruce strâmbă

  Cătălin ONOFREI

  Fraţii de cruce strâmbă

  Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Dacii liberi

  Briscan ZARA

  Dacii liberi

  Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

  Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

  Ciprian IFTIMOAEI

  Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

  Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

  Un geniu

  Nichita DANILOV

  Un geniu

  Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

  pulspulspuls

  Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

  Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

  Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

  Caricatura zilei

  Certificate

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.