Studentii ieseni au incheiat "pacea japoneza" rectoratului "Al.I.Cuza"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Studentii ieseni au incheiat "pacea japoneza" rectoratului "Al.I.Cuza"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  ei vor fi totusi in greva japoneza, pina cind guvernul va aloca fonduri pentru majorarea burselor de studiu
  Studentii de la Universitatea "Al.I.Cuza" vor reintra, de astazi, in amfiteatre. Ei au pus capat grevei generale, dupa ce liderii Ligii Studentilor au incheiat, simbata, un protocol cu rectorul Universitatii "Al.I.Cuza, prof.dr. Gheorghe Popa. Protocolul - alcatuit in urma negocierilor purtate intre cele doua parti in timpul grevei - cuprinde solutii pentru rezolvarea revendicarilor studentesti. Potrivit acestuia, rectoratul se obliga ca, in termen de doua saptamini, sa inceapa tratative cu Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) privind concesionarea internatelor disponibile ale liceelor iesene. Astfel
  s-ar rezolva cererea grevistilor de suplimentare a locurilor de cazare. Conducerea universitatii va aloca in fiecare campus - Tirgusor, Codrescu si MIU - cite o camera pentru amenajarea cabinetelor medicale pentru studenti. Asistenta medicala gratuita va fi asigurata de studenti medicinisti din anii terminali si de catre medici stagiari sau rezidenti. Protocolul prevede ca bursele in strainatate sa se acorde doar dupa criteriul valoric, iar tariful de cazare pe lunile noiembrie si decembrie sa fie de 100.000 lei. Pina la sfirsitul lunii noiembrie, studentii isi vor primi sumele restante din anul 1998-1999 reprezentind decontarea abonamentelor pe transportul in comun. In fiecare camin vor fi reamenajate salile de lectura. Pina acum, acestea au fost transfomate in dormitoare pentru studenti. Rectoratul se angajeaza, de asemenea, ca in scurt timp va finaliza lucrarile de cablare a caminelor la Internet. Rectorul Gheorghe Popa si directorul general administrativ, Bogdan Eduard Plescan, si-au asumat responsabilitatea pentru indeplinirea clauzelor protocolului. Deocamdata, studentii isi reiau cursurile. Ei se vor afla in greva japoneza pina cind guvernul va aloca fondurile necesare pentru majorarea burselor de studiu. (Emilia CHISCOP)
  La ISE, fidelitatea profesorilor are pret fix
  cadrele didactice care predau doar la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor vor primi 1,5 milioane de lei in plus la leafa. masura a fost luata de conducerea facultatii pentru a-i determina pe profesori sa nu mai predea prin alte parti n
  Cadrele didactice de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii "Al.I.Cuza" care renunta sa-si mai completeze veniturile lucrind pentru institutii concurente vor avea salarii mai mari. Consiliul profesoral al facultatii a hotarit, cu citeva zile in urma, sa dea sporuri salariale profesorilor care sint fideli institutiei unde sint angajati cu carte de munca. Decizia conducerii facultatii se bazeaza pe Legea Statutului cadrelor didactice, care prevede acordarea sporurilor de fidelitate in limitele fondurilor salariale existente. Universitarii fideli de la Economie isi vor rotunji in mod substantial salariile daca vor face dovada corectitudinii fata de Universitatea "Al.I.Cuza". Leafa unui cadru didactic cu gradul de profesor va creste cu aproximativ 1.500.000 lei, sporul reprezentind 2,65% din fiecare clasa de salarizare. "Acordarea primelor de fidelitate mi se pare foarte corecta. Sintem o facultate de stiinte economice, iar unul dintre principiile de baza ale economiei, este sa nu lucrezi pentru concurenta", a afirmat lector dr. Costel Istrate de la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor. Pentru a face dovada ca au dreptul la prime de fidelitate, profesorii vor trebui sa semneze un contract cu universitatea prin care sa afirme, pe propria raspundere, ca nu desfasoara nici un fel de activitati in universitatile concurente, de stat sau particulare. Profesorii care vor incheia contracte mincinoase vor fi aspru pedepsiti de catre conducerea facultatii. "Persoanelor care vor face declaratii care nu corespund realitatii, li se va desface contractul de munca", a afirmat decanul Dumitru Oprea. Prin Legea statutului cadrelor didactice, profesorii care doresc sa predea in alte universitati decit cea la care sint angajati cu norma de baza, sint obligati sa ceara acordul in acest sens conducerii facultatii. In lipsa unor masuri restrictive, reglementarea amintita a fost respectata doar de o mica parte a universitarilor, cei mai multi profesori nesolicitind acordul institutiei. (Emilia CHISCOP)
  top Local news    

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ar fi prea frumos

  Nicolae GRECU

  Ar fi prea frumos

  În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

  Eugen MUNTEANU

  Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

  Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

  O zi cu Părintele Florescu

  pr. Constantin STURZU

  O zi cu Părintele Florescu

  Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

  Altfel

  arh. Ionel OANCEA

  Altfel

  Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

  pulspulspuls

  Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

  Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

  Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

  Caricatura zilei

  Moș (G)Ene

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.