anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

vineri, 24.03.2023

Trei ziaristi de la TVR Iasi au primit interdictie de a intra in Ucraina

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Trei angajati ai TVR Iasi, reporterul Marian Voicu, asistentul de imagine Danut Olariu si operatorul Radu Vizitiu, au primit interdictia de a intra in Ucraina timp de cinci ani, fiind acuzati de incitare la ura interetnica. Anuntul a fost facut la sfirsitul lunii august de purtatorul de cuvint al Directiei Regionale de Securitate din Odessa, Dmitri Butenko, in ziarul rusesc "Komsomolskaia Pravda". Decizia Directiei Regionale de Securitate i-a luat prin surprindere pe cei trei jurnalisti, cu atit mai mult cu cit anuntul respectiv a fost facut cu mult dupa ce ei parasisera Ucraina, ultima lor deplasare acolo incheindu-se in luna mai. "Timp de doi ani am fost in toate regiunile din Ucraina, iar reportajele pe care le-am facut despre viata romanilor de acolo au avut un impact mare, pe care autoritatile de acolo au vrut sa-l anihileze", spune reporterul TVR Iasi, Marian Voicu. Acesta sustine ca, pe parcursul vizitei in Ucraina, autoritatile de acolo au incercat, de nenumarate ori, sa le puna bete in roate, sa-i impiedice sa-si faca meseria. "Autoritatile ucrainene ne-au fixat un cadru de miscare foarte restrins. In afara de asta, asistentul de imagine a fost arestat la Odessa pentru ca a incalcat o regula de circulatie, iar operatorul pentru ca a facut o fotografie", relateaza Marian Voicu. Fiind acuzati ca au incitat la ura interetnica si ca sint spioni, jurnalistii de la TVR Iasi considera interdictia drept un avertisment dat tuturor jurnalistilor care vor sa faca reportaje in Ucraina, un stat ultracentralist, precum si locuitorilor care stau de vorba cu acestia. Nemultumirea lor este argumentata prin faptul ca nu s-a reprosat ceva reportajelor in sine - transmise pe "Romania International" si "Romania 1", la emisiunea "Cu ochii'n 4"-, ci lucruri cu totul absurde, ei fiind acuzati de "incitare la ura interetnica". De aceeasi parere este si directorul TVR Iasi, Liviu Tudorache, care a aflat de aceasta interdictie pe canale diplomatice. Directorul TVR Iasi considera "cu totul si cu totul deplasata" acuzatia de spionaj, spunind ca "Marian Voicu este un jurnalist foarte bun, care a primit premiul APTR de doua ori", o data chiar pentru reportajul despre romanii din Ucraina, transmis pe postul national. (Mirela CORLATAN)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Duşmanii democraţiei

  Alexandru CĂLINESCU

  Duşmanii democraţiei

  „China e altceva”? Nu: e un regim comunist dur, o ţară a partidului unic şi în care mişcările fiecărui cetăţean sunt strict supravegheate. O victorie a „modelului” chinez ne-ar readuce în punctul din care am sperat că ne-am desprins.

  opinii

  Sateliţi

  Neculai SEGHEDIN

  Sateliţi

  Cuvântul satelit a intrat, de multă vreme, în limbajul şi în cultura de masă. Se vorbeşte de oraşe satelit, personaje satelit, partide satelit etc., oricum, entităţi care au o libertate limitată, fiind legate puternic de o autoritate supremă. În prezent există câteva mii de sateliţi, nu toţi activi şi foarte puţini vizibili.

  Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Jonathan Coe, un prieten al Iaşului (III)

  The Closed Circle e romanul dezamăgirilor maturizării, urmărind, cu asiduitatea victorienilor Charles Dickens şi George Eliot (daca ar fi să fac două filiaţii culturale, tot în spaţiul anglofon), modul în care marile speranţe se transformă, ultimativ, în marile depresii. Dincolo de destinele protagoniştilor, The Closed Circle (...) studiază şi destinul comunitar.

  Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

  George ŢURCĂNAŞU

  Bucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională

  Înaintea acestei serii de texte scurte pe care v-o propun astăzi, doresc să fac o precizare. Când critic Bucureştiul, nici pe departe nu îmi îndrept privirea către bucureştenii oneşti, ci doar către autorităţile centrale, ce asigură guvernanţa naţională. Dacă ar fi fost bună, nu aş fi avut decât cuvinte de laudă. Dar e rea, iar impactul negativ al politicilor regionale duc la descompunerea din ce în ce mai accelerată a teritorialităţii noastre regionale. 

  pulspulspuls

  Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

  Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval

  Pe astăzi, stimaţi telespectatori, dacă tot pare în sfârşit că vine primăvara, haideţi să vă spunem câteva şi despre unii seniori din târg care au multe primăveri, multe din ele prin politichie sau, oricum, pe banii noştri. 

  Caricatura zilei

  Xi Jinping si Putin

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.