Tun de 650 de milioane la Spitalul de Neurochirurgie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Tun de 650 de milioane la Spitalul de Neurochirurgie

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Asemeni unor animale muribunde, aflate permanent in stare de inanitie, spitalele iesene au devenit o prada buna atit pentru afaceristii fara scrupule, cit si pentru oameni din interior, pusi pe capatuiala. Ioan Murgoci, directorul economic al Spitalului de Neurochirurgie "Sf. Treime", este acuzat ca a deturnat 650 de milioane din bugetul spitalului catre firma "Con Dor Stil" SRL, care s-a angajat sa execute lucrari de reparatii la bucatarie, spalatorie si toaletele din spital in valoare de 4 miliarde lei.
  S-a facut selectie de oferte, in loc de licitatie
  Un control de rutina prin actele directorului economic Murgoci a scos la iveala o serie de potlogarii, care ar fi vaduvit spitalul de 650 de milioane lei. Directorul economic nu a organizat licitatie, ci doar o selectie de oferte care miroase a trucaj.
  "Licitatia" misterioasa a avut loc in biroul lui Ioan Murgoci, pe data de 23 octombrie 2000. In prezenta celor trei membri ai comisiei de licitatii - o asistenta, un tehnician si o functionara - directorul a scos "din palarie" trei plicuri cu oferte. "Alegeti firma care are pretul cel mai mic", a spus el. Comisia, nestiutoare in ale constructiilor, a votat in unanimitate pentru firma "Con Dor Stil", care oferise, intr-adevar, cel mai bun pret. Odata incheiata "licitatia" pentru suma de patru miliarde, angrenajul s-a pus in miscare. Contabila-sefa Iuliana Olaru si directorul medical Constantin Tetraru au semnat contractul pus la dispozitie de Murgoci pentru care s-a precizat, in scris, ca au fost intocmite toate conditiile legale. La rindul lor, constructorii au navalit cu minecile suflecate prin bucatarie, spalatorie si toalete, gata sa demareze lucrarea. Totul ar fi ramas asa daca, in urma unui control, nu s-ar fi descoperit "alba-neagra" din acte. In primul rind, Ioan Murgoci nu a organizat licitatie, ci doar o selectie de oferte anemica la care au participat firmele SC "Con Dor Stil" SRL, SC "Con Trading Grup" si SC "Art Construct" SRL. Cele doua contracte - unul in valoare de 1,4 miliarde (fara TVA) si unul de 1,9 miliarde (fara TVA)- au fost adjudecate, in cadrul aceleiasi selectii, de firma "Con Dor Stil" SRL, cu care spitalul nu mai colaborase. Deci, prima ilegalitate pusa in circa lui Ioan Murgoci de Consiliul de Administratie al spitalului a fost faptul ca nu a organizat licitatie. In ordonanta 12 din 1993, care a fost completata apoi cu HG 784 si 553 din 1999, se prevede clar ca achizitiile publice care depasesc 500 de milioane se fac in urma unei licitatii. Or, in acest caz, suma pusa in joc era de 4 miliarde. Explicatiile lui Ioan Murgoci par puerile: "Nu am stiut ca trebuie sa fac licitatie. Noi am stiut ca oferta de selectie se face de la 2 miliarde in sus. In legea de prin 1995 era precizat ca suma de la care se face licitatie este de 500 de milioane, dar, tinind cont de indicele de inflatie...", a bolborosit incurcat Ioan Murgoci. Dupa alte cinci minute si-a schimbat declaratia: "Mi-a adus unul dintre ofertanti legea prin care nu trebuia sa fac licitatie", a adaugat Ioan Murgoci.
  Ofertele firmelor participante aveau aceleasi greseli
  Practic, directorul Murgoci este suspectat ca a evitat organizarea unei licitatii, care este mai greu de "aranjat", pentru a favoriza una din firmele participante. Nici unul dintre cei trei ofertanti nu au fost prezenti in biroul lui Ioan Murgoci in ziua cea mare. "Nu a venit nici un furnizor. S-au deschis plicurile, iar dl. Murgoci ne-a spus sa ne uitam care firma are pretul cel mai mic. Noi, nefiind de specialitate, am crezut ca luam decizia cea mai buna pentru ca firma «Con Dor Stil» avea cea mai mica oferta. Asta a fost tot", ne-a spus Constanta Bolat, sefa Serviciului de Aprovizionare. Cei trei membri ai comisiei de licitatii au inghitit rapid hapul si nu au cerut nici o explicatie.
  Selectia de oferte este la fel de discutabila ca si declaratiile lui Ioan Murgoci. Cele trei caiete de sarcini ale firmelor participante sint vizibil alcatuite de aceeasi "mina". Toate greselile de editare dintr-o oferta apar invariabil si in celelalte. De exemplu, indicativul la vopsea (03) a fost scris eronat in toate cele trei oferte: 003. Numerele de ordine au fost sarite in mod identic in toate cele trei cazuri. Toate aceste detalii conduc la aceeasi concluzie: ofertele au fost falsificate. Patronul firmei "Art Construct", Liviu Prislopan, unul dintre cei care au pierdut contractul, ne-a declarat ca nu isi aminteste daca a participat sau nu la selectia de oferte de la Neurochirurgie. "Am trimis in acea perioada vreo 20 de oferte. Nu mai tin minte", ne-a spus Liviu Prislopan. Varianta patroanei firmei "Con Dor Stil" SRL, Laura Viziteu, nu am putut-o consemna deoarece, in ciuda faptului ca s-a incercat permanent pe parcursul zilei de ieri sa se ia legatura cu aceasta, la telefonul firmei nu a raspuns nimeni.
  Firma a incarcat cu 50% manopera de executie
  Cea mai grava problema ramine, insa, deturnarea de fonduri: daca nu se descoperea intreaga tarasenie, spitalul ar fi platit, in plus, 650 de milioane, bani care reprezinta umflarea preturilor la manopera si materiale. Pina in prezent, spitalul i-a trimis firmei SC "Con Dor Stil" SRL un "cadou" de 337 milioane. Principala vina apartine lui Ioan Murgoci care ar fi trebuit sa verifice daca preturile la materiale si manopera se incadreaza in normativele de deviz uzuale. "Au fost bani pe care i-am platit in plus pina in acest moment al lucrarii. Firma a incarcat cu 50% manopera de executie. Si, aceeasi majorare a manoperei apare si in celelalte oferte", ne-a spus Iuliana Olaru, contabil-sef al spitalului. Raspunzind acuzatiei, Ioan Murgoci a lansat o explicatie la fel de puerila. "Eu nu am putut sa vad daca s-a incarcat la manopera pentru ca nu am avut indicatoarele de norme de deviz", care a adaugat ba ca acestea i-au fost furate din birou, ba ca le-a imprumutat unui prieten si acesta nu i le-a mai adus. Situatia acestuia a fost discutata pe 13 februarie in Consiliul de Administratie al Spitalului. Toti cei 15 membri au votat desfacerea contractului de munca. "Eu am propus acest lucru pentru ca directorul Murgoci a gresit flagrant. El avea, ca presedinte de comisie, obligatia sa faca toate verificarile necesare si sa respecte legalitatea", a mai adaugat Iuliana Olaru. Zilele prin care Ioan Murgoci se mai poate plimba prin bucataria in curs de renovare sint numarate: propunerea de desfacere a contractului de munca se afla la Directia de Sanatate Publica, care va decide daca aproba sau nu decizia CA al Spitalului de Neurochirurgie. (Alina TITEI)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Fraţii de cruce strâmbă

  Cătălin ONOFREI

  Fraţii de cruce strâmbă

  Cum ar arăta un stat condus de nişte microbişti ce-şi fac cruce în timp ce înjură?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Dacii liberi

  Briscan ZARA

  Dacii liberi

  Precum oamenii din Neanderthal, peste doar 50 de ani se va pomeni despre românii din spaţiul carpato-danubiano-pontic ca despre o naţie dispărută care a locuit câteva sute de ani pe aceste meleaguri. Pandemia de coronavirus va fi ca o linie roşie de hotar în istorie văzută ca punct final de eliminare a lor.

  Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

  Ciprian IFTIMOAEI

  Corigenţi la sănătate şi bunăstare socială

  Oficiul de statistică al UE, Eurostat, a diseminat recent indicatorul AROPE care arată că România este cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, cu 35,8% din populaţie în risc de sărăcie sau excluziune socială, în anul 2020. 

  Un geniu

  Nichita DANILOV

  Un geniu

  Aici ar trebui să depună jurământul atât preşedintele, cât şi tot guvernul României, a spus el. Da, aici, în fosta închisoare de la Sighet, unde se mai aud scâncetele şi urletele foştilor deţinuţi politici care au fost supuşi la privaţiuni şi chinuri inimaginabile, tocmai ca să avem acum o temelie pentru a ne clădi noua democraţie şi noua societate...

  pulspulspuls

  Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

  Cum a luat deputata Berescu faţa altora mai în pole position

  Pentru că, iată, Cioloş tocmai a depus ieri lista şi programul guvernului său în parlament, unde în următoarele zile se va decide prin vot dacă merge echipa asta înainte au ba, şi pentru că avem un ieşean pe acea listă, am zis că musai să-l chestionăm olecuţă pe amicul Archibald Tănase despre subiect, în calitatea lui onorabilă de om cu doftorat în sforăraie politică. 

  Caricatura zilei

  Certificate

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.