anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Tun imobiliar de miliarde

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Despre cladirea de pe strada Gheorghe Doja din Hirlau amanunte a oferit un director important din Casa Patrata. Conform precizarilor acestuia, cladirea a adapostit pina in 1989 casa de cultura si cinematograful orasului. Ulterior, o parte a cladirii a fost inchiriata societatii Moldova Tricotaje. O data cu aparitia Legii 213/1998 privind proprietatea publica, Casa de cultura a fost inclusa in domeniul public al orasului. Timp de trei ani, constructia nu a atras atentia nimanui.
  Intr-un referat intocmit de juristii Prefecturii se mentioneaza ca in septembrie 2001 Consiliul Local Hirlau a emis o hotarire prin care cladirea trecea din domeniul public al primariei in cel privat, putind fi astfel scoasa la vinzare. Totodata insa, consiliul local a stabilit ca sediul Casei de cultura sa nu poata fi vindut, concesionat sau inchiriat pina la amenajarea unui alt sediu. Dupa numai o luna insa, acelasi consiliu local a aprobat vinzarea Casei de cultura catre SC 3Stars International SA, societate administrata de Dragos Rinca. "A fost o procedura absolut ilegala. S-au incalcat prevederile hotaririi anterioare, respectiv amenajarea unui nou sediu. La acea data, problema nu era inca rezolvata. Nu a fost organizata nici o licitatie, conform legii, ci s-a negociat direct cu Rinca. Apoi, pentru schimbarea destinatiei cladirii trebuia avizul favorabil al Directiei de Cultura, ceea ce nu s-a intimplat", a rezumat unul din directorii din Casa Patrata, care a urmarit indeaproape schimbarile din domeniul public al Hirlaului.
  Fostul subprefect: "Am atacat hotarirea"
  Casa de cultura a fost vinduta lui Rinca pentru suma de 1,2 miliarde lei. Seful Corpului de control al prefectului, Valerian Salavastru, a apreciat suma ca fiind mult prea mica fata de valoarea de piata a cladirii. "Nu stim deocamdata in ce conditii a fost facuta evaluarea cladirii, dar pretul este aberant de mic", a apreciat Salavastru. Hotarirea Consiliului Local Hirlau a fost inaintata Prefecturii pentru primirea avizului de legalitate. Conditiile in care fusese vinduta Casa de cultura a orasului i-au lasat insa pe juristii Prefecturii cu gurile cascate. Printr-un referat intocmit de sefa Directiei de contencios administrativ, Lidia Mihalache, si subordonatul ei de la acea data, Vasile Murgoci, juristii apreciau hotarirea Consiliului Local Hirlau ca ilegala si solicitau revocarea ei. Refuzul autoritatilor locale din Hirlau de a-si retrage hotarirea nu a mai lasat decit posibilitatea atacarii acesteia in contencios administrativ. "Am avut la acea data o intilnire cu Mihalache si cu secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. Era o chestiune prea importanta pentru a o trata cu usurinta. Am actionat conform legii si am atacat hotarirea in contencios administrativ", a precizat fostul subprefect, Valentin Soroceanu.
  Rusu Banu: "Renuntam la actiune"
  Actiunea in instanta a fost introdusa la sfirsitul lui noiembrie 2001, iar primul termen al procesului a fost stabilit pentru mijlocul lui ianuarie 2002. Cu o luna inainte insa, prefectul de atunci, Corneliu Rusu Banu, a decis retragerea actiunii. Practic, Prefectura s-a predat inca inainte de inceperea bataliei, desi juristii erau siguri de victorie. Prin trei cuvinte seci scrise de Rusu Banu, "renuntam la actiune", Prefectura i-ar fi facut cadou lui Rinca sediul Casei de cultura a orasului Hirlau. "Stiu ca au fost niste discutii in acea perioada, referitoare la Hirlau, dar eu nu am fost consultat. De obicei, problemele importante se discutau in trei, intre Rusu Banu, eu si Leonte. De data aceasta insa, s-a trecut peste mine. A fost o decizie luata pe filiera Rusu Banu-Costache (fostul primar al Hirlaului, decedat in urma cu doi ani, n.r.)", a spus Soroceanu. La trei ani de la capitularea lui Rusu Banu in fata lui Rinca, actuala echipa a Prefecturii sustine ca a gasit ilegalitatea. Posibilitatile de actiune ale sefilor Prefecturii sint insa aproape nule. "S-a iesit din orice termen pentru atacarea in contencios. Se poate incerca o actiune pentru constatarea nulitatii de drept a hotaririi de vinzare, dar probabilitatea ca actiunea sa fie respinsa este foarte mare", a apreciat unul din juristii Prefecturii. Singura varianta luata in calcul de oficialii Prefecturii este aducerea in fata instantei a celor care au permis tranzactia. "Renuntarea la actiunea in instanta il poate face pe Rusu Banu raspunzator pentru abuz in serviciu impotriva intereselor publice", a spus Salavastru.
  Rinca spune ca a dat prea mult
  De pe cealalta parte a baricadei, Rinca si Cernescu sustin fie ca totul a fost perfect legal, fie ca nu cunosc amanuntele afacerii. "Corpul de control al primului-ministru a verificat tranzactia la 2-3 luni dupa ce am cumparat cladirea si a gasit ca totul este in regula. Daca ma gindesc mai bine, chiar am platit prea mult. Ar fi trebuit sa cumpar cladirea cu 4-500 de milioane, la cum arata. Am bagat 10 miliarde de lei in renovare", a spus Rinca. La data tranzactiei, Cernescu era viceprimar al Hirlaului. Acesta invoca acum faptul ca nu s-ar fi aflat in prima linie a afacerii. "Stiu ca a fost o expertiza, niste negocieri, dar nu mai tin minte exact care au fost termenii. De altfel, Costache s-a ocupat indeaproape de problema", a spus Cernescu. Pentru primarul actual al Hirlaului, faptul ca o cladire apartinind domeniului public a fost vinduta pe un pret considerat derizoriu nu prezinta nici o importanta. Mai mult, Cernescu spune ca ar mai vinde o data cladirea, in aceleasi conditii, daca ar primi o oferta similara. "Rinca a creat inca 500 de locuri de munca. As da o cladire si gratis celui care ar face la fel", a spus Cernescu. Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat ieri in repetate rinduri sa-l contacteze telefonic pe Corneliu Rusu Banu, atit pe mobil, cit si pe telefonul fix. Mobilul a fost insa constant inchis. Seara tirziu, receptorul telefonului fix a fost ridicat de o persoana, fara insa ca aceasta sa raspunda. Dupa citeva secunde, receptorul a fost pus deoparte, iar minute in sir telefonul a sunat ocupat. (Alex ZANOAGA)
  Ascensiunea fulminanta in PSD a lui Rinca
  In numai citiva ani, Dragos Rinca a cunoscut o ascensiune fulminanta. In scurt timp a ajuns unul dintre cei mai importanti oameni de afaceri din Hirlau, iar dintr-un ilustru necunoscut in plan politic, unul dintre cei mai influenti membri ai PSD. Dragos Rinca a candidat in 2000 pentru un loc in Parlament din partea PNL. Doi ani mai tirziu, acesta isi facea intrarea in PSD. Dupa alti doi ani, Rinca a fost ales consilier judetean din partea PSD. In septembrie anul trecut, Rinca a incercat sa prinda un loc pe listele de candidati ai PSD la Camera Deputatilor. La alegerile preliminare din cadrul PSD, Rinca a obtinut 9.000 de voturi din partea membrilor partidului, clasindu-se pe pozitia a treia pe lista. Rinca a fost insa eliminat de pe liste, ratind astfel ocazia de a ajunge in Parlament. (A.Z.)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Trei sferturi de secol în era nucleară

  Lucian DÎRDALA

  Trei sferturi de secol în era nucleară

  În spatele imaginilor cu cel mai mare impact la public - şi care ţin de războiul convenţional - se află realitatea unei cursei nucleare care, nemaifiind una „în doi”, este nouă şi periculoasă.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

  Florin CÎNTIC

  Gândirea liberă, limpede şi reacţionară

  Cum trăim timpuri apăsătoare în care comandourile ideologice ale stângii impun, asemenea fasciştilor anilor 30, violenţă şi castrare pentru libertatea de expresie, e reconfortant să regăseşti, măcare insular, câte o voce critică şi nealiniată.

  Suflete în ceaţă

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Suflete în ceaţă

  Generaţia COVID

  Ioan MILICĂ

  Generaţia COVID

  Cum se va numi generaţia de cobai supuşi unui simulacru educativ de amploare planetară? Cum se va numi generaţia ale cărei rădăcini în universul şcolar sunt retezate tot mai iute pe măsură ce timpul de izolare creşte? Cum se va numi generaţia de absolvenţi care vor căpăta diplome fără să fi ştiut vreodată ce miros are un manual abia ieşit de sub tipar sau fără să fi văzut cum arată un educator, un învăţător sau un profesor în carne şi oase?

  pulspulspuls

  Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

  Un penthouse de 300.000 de coco, scos la vânzare cu viteză. Hopaa!?

  Apropo de arestările anului, ne spune amicul Archibald Tănase că, în ultima vreme, printre băieţii cu bani din târg se bârfeşte că un ditamai penthouse-oiul din Copou pe care l-a ridicat pe bloc un personagiu aflat la ţuhaus ar fi de fapt donaţie ultrasecretă către un personagiu public foarte vilofil, stimaţi telespectatori. 

  Caricatura zilei

  Muzică inspirațională

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.