Unde odihnesc acum statuile iesene ale Epocii de Aur
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Unde odihnesc acum statuile iesene ale Epocii de Aur

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Pe locul doi dupa Bucuresti, judecind dupa numarul statuilor sale de for public, Iasul nu s-a intrecut insa sa-i reprezinte pe ideologii materialismului dialectic si istoric, "Epoca de Aur" nelasind prea multe "urme" in piatra. Asa se face ca iesenii nu prea au avut ce cobori de pe soclu dupa decembrie 1989. Mult mai numeroase au fost "epurarile" cu patru decenii mai devreme, cind oamenii "noii ordini" au trimis la topit statui precum cea a lui Titu Maiorescu ori a lui A. D. Xenopol. In 1990, Statuia Eroului Sovietic Eliberator, aflata in dreptul Parcului Expozitiei, pe bulevardul Copou, a fost stramutata, in liniste, pentru a menaja susceptibilitatile vecinilor din rasarit, in Cimitirul Eternitatea. Asezata in apropierea mormintelor soldatilor sovietici, statuia a ajuns "in locul care i se cuvenea", dupa cum apreciaza profesorul Gheorghe Macarie, critic de arta. "Dezvelirea acestei statui, care a avut loc in 1945, a ramas multa vreme in amintirea celor prezenti. Cind a fost indepartata pinza care acoperea monumentul, s-a produs rumoare in public, ceea ce i-a contrariat pe reprezentantii ambasadei sovietice ", povesteste Gheorghe Macarie. Amuzamentul asistentei era justificat de faptul ca statuia avea in jurul gitului un ceas mare de bucatarie. Cineva se strecurase in timpul noptii care a precedat dezvelirea si atirnase ceasul de gitul statuii. "Rusii obisnuiau sa ceara ceasurile celor pe care-i intilneau, si daca acestia refuzau sa li-l dea puteau ajunge chiar sa-i impuste pe «neascultatori». Nu intimplator, Constantin Tanase, artistul de revista, avea mare succes cu cupletul «De la Nistru pin' la Don, / Davai ceas, davai palton»", spune Gheorghe Macarie.
  Chiar daca mai "nevinovate", reprezentind infratirea dintre tarani, muncitori si intelectuali, patru statui au fost coborite de pe Universitatea "Al. I. Cuza" si "depuse", in bucati, in Gradina Botanica, atit pe motive ideologice dar si pentru ca prezenta lor pe Universitate ameninta siguranta celor care treceau prin fata institutiei. Otelarul, taranca, studenta si intelectualul, depusi, in bucati, pe una din aleile gradinii botanice, au fost sculptati in granit, doi cite doi. Statuile sint atribuite de catre unii lui Iftimie Barleanu. Potrivit profesorului Gheorghe Macarie, statuile sint realizate de sculptorul Constantin Baraschi. Doua statui inca mai neutre decit cei patru "eroi" depusi in Gradina Botanica se mai afla in dreapta si in stinga partii din fata a antablamentului aripii din dreapta a cladirii Universitatii. Cea din extremitatea de jos a cladirii, "Femeia ginditoare", executata de Zoe Baicoianu, este din punct de vedere artistic o lucrare de valoare, in cealalta extremitate a cladirii pastrindu-se ultima dintre lucrarile din sec. XIX care au impodobit cladirea, reprezentare alegorica a stiintei. (Daniela IRIMIA)

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Berbecii care plătesc şi decid

  Nicolae GRECU

  Berbecii care plătesc şi decid

  Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

  Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

  Creştinul şi concediul*

  pr. Constantin STURZU

  Creştinul şi concediul*

  Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

  Dezvoltare şi dezvoltatori

  arh. Ionel OANCEA

  Dezvoltare şi dezvoltatori

  În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

  pulspulspuls

  Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

  Redacția

  Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

  Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

  Caricatura zilei

  Bumerang

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.