Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iasul, un imens patinoar: Sute de persoane au ajuns la spital cu fracturi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Conform legii, curatarea trotuarelor revine municipalitatii, agentilor economici sau asociatiilor de proprietari. Cei care se aleg cu fracturi se pot adresa instantei, chemand in judecata Primaria, in solidar cu cel care era obligat sa curete zona. Nu am gasit nicio victima care sa ia in calcul un proces.

    Numerosi ieseni au petrecut Craciunul in spital dupa ce au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma cazaturilor pe gheata. Unii dintre acestia vor ramane pe patul din salon chiar si de Anul Nou. Desi trotuarele si strazile necuratate i-au facut sa stea ultimele zile din an intr-o unitate medicala, cu picioarele si mainile ghipsate, iesenii nu se gandesc sa apeleze la instanta pentru a primi despagubiri.

    Unii nu stiu ca pot face acest lucru, insa nu se arata incantati nici dupa ce afla ca este posibil.

    „Ne-am lupta cu morile de vant. Nu vom face decat sa pierdem bani, fara ca nimeni sa ne ajute", spune o pacienta. Acestea sunt gandurile mai tuturor victimelor ghetii. Astfel, strazile raman necuratate, iar Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sfantul Spiridon" se umple pana la refuz. Conform sefului clinicii, dr. Ovidiu Alexa, de la prima ninsoare din acest sezon, aproximativ 300 de ieseni au fost internati din cauza cazaturilor pe gheata.

    „Am stat minute bune intinsa pe zebra"

    Nicoleta Liliana Urse, in varsta de 42 de ani, a ajuns in Clinica de Ortopedie a Spitalului „Sfantul Spiridon" de Ajun. Craciunul l-a petrecut in spital, din cauza fracturii severe pe care a suferit-o la piciorul drept, dupa ce a alunecat pe gheata. Se afla in cartierul Dacia si se indrepta spre casa. A traversat-o trecere de pietoni, insa nu s-a gandit ca pana si locul unde circula masinile este o adevarata capcana. La jumatatea strazii a alunecat, iar de atunci este nevoita sa stea imobilizata la pat. „Nu am facut decat sa traversez. Era foarte multa gheata, de parca nici nu ar fi incercat cineva sa curete soseaua. Am alunecat pe spate si cand am cazut am auzit o trosnitura. Imediat mi-am dat seama ca piciorul meu s-a rupt. Am stat minute bune intinsa pe zebra. Masinile ma claxonau de parca as fi facut acest lucru voit. Nu puteam insa sa ma mai misc", povesteste ieseanca. Au trecut pe langa ea oameni si oameni, insa doar doi varstnici, dupa mai multe minute petrecute pe gheata, au luat-o in brate si au cerut imediat ajutor medical. La spital, diagnosticul pus a fost mult mai grav decat cel la care se astepta. „La picior am o fractura deschisa. Sunt tintuita la pat. Mi-au pus o tija si mi-au facut cinci incizii la rotula si calcai. Voi ramane cu dureri si sechele pentru tot restul vietii", spune femeia. Lucreaza in invatamant, insa odata cu reinceperea scolii nu va putea merge la serviciu. Timp de doua luni, cel putin, nu va mai putea merge de una singura. Ea stie ca poate apela la instanta pentru a cere daune materiale si morale, insa spune ca nu ar avea nicio sansa. „Nu ma intereseaza decat sa ma fac bine. Pentru ce sa incep un proces? Ma voi lupta cu morile de vant si voi cheltui o multime de bani. Nu are niciun rost", afirma Nicoleta Urse.

    Fractura de femur, dupa o cadere pe trotuar

    In situatia acesteia se afla zeci, chiar sute de persone care isi rup oasele pe gheata, in fiecare iarna. Romeo Oprea are 76 de ani, iar Craciunul l-a petrecut pe patul de spital. Au venit la el rudele, insa nimic nu se compara cu sarbatorile petrecute in familie. „Eram in zona Granit si ma indreptam spre casa. Mai aveam cativa metri pana sa intru in bloc, dar am cazut pe trotuar. De fapt nu pot sa il numesc trotuar. Era plin tot de zapada si am fost nevoit sa trec printre masini. Am alunecat pe gheata si am ajuns la spital cu ruptura de femur. De vineri sunt la Ortopedie si inca ma mai tin. Daca mai stau mult, voi forma o echipa de fotbal cu pacientii din acelasi salon si ne vom juca cu mingea pentru a uita de necazuri", spune barbatul. Face insa haz de necaz, pentru ca toti colegii sai de salon au picioarele in ghips.

    Si Claudiu Zamfir va sta timp de trei luni imobilizat din cauza piciorului pe care si l-a rupt dupa ce a alunecat pe gheata. „Eu locuiesc in Podu Iloaiei. Mergeam pe strada si am alunecat. Am 54 de ani, dar nu ma impiedic fara motiv cand merg. Era gheata pe strada, iar trotuarele erau acoperite de zapada. Pe unde sa mergi daca nu pe sosea?", se intreaba ieseanul.

    Acesta a afirmat ca nu stia ca poate cere daune, insa, la fel ca majoritatea pacientilor, nu are sperante prea mari cu privire la acest lucru. „Ce rost are sa ne cheltuim banii aiurea? Nimeni nu ne va da niciun leu si tot noi vom iesi in pierdere. Cand patesti astfel de lucruri, nu iti mai pasa decat de sanatate", povesteste Zamfir.

    „As muri pana s-ar termina procesul"

    Cea mai grava situatie este a Mariei Condrea. Femeia de 73 de ani din satul Malaiesti din Gropnita, judetul Iasi, are acum probleme cu ambele picioare. A alunecat pe niste trepte necuratate, iar de atunci sta cu picirul in ghips. „Am o fractura severa la piciorul stang. Ma doare si am nevoie de calmante pentru nu mai simti durerea. Am petrecut Craciunul aici, internata. Aveam planuri cu sotul si cu copiii mei de sarbatori, insa au fost nevoiti ei sa vina aici pentru a nu ma lasa singura", afirma pacienta. Ieseanca si-a rupt si laba piciorului drept in urma cu zece ani, dar inca merge greu si resimte dureri. „Am ramas cu sechele pentru totdeauna. Aveam un picior bun, iar acum nu mai am niciunul. Nici nu stiu ce voi face. Locuiesc in mediul rural si am o gospodarie de tinut. Acum, sotul meu bolnav trebuie sa faca totul singur. Ce judecata? Sunt batrana si cine stie cat o mai duc. As muri pana s-ar termina procesul. Suntem bataia de joc a celor de la putere", spune femeia.

    De spital s-a saturat si Mihai Popescu, apicultor in judet, in varsta de 63 de ani. Situatia sa este asemanatoare celorlati pacienti. A cazut pe trotuarele necuratate de cei care au aceasta obligatie. „Am ajuns la spital luni, in noaptea de Ajun. Mai am de stat cateva zile, dar de acum am ratat Craciunul acesta. Poate la anul voi avea mai mult noroc", povesteste ieseanul.

    Potrivit medicului Diana Cimpoesu, cei mai expusi pe timp de iarna la afectiuni care necesita internare la Ortopedie sunt varstnicii. „In unitatea medicala sunt acum 550 de pacienti. Cei mai multi au necesitat internare la Ortopedie, Medicina Generala, Cardiologie si Medicina Interna. Ne-am confruntat cu numeroase persoane care au avut nevoie de internare si de interventii chirurgicale din cauza drumurilor pline de zapada si de gheata", a declarat dr. Diana Cimpoesu, medic-sef la UPU-SMURD.

    Ce daune se pot cere in instanta

    Teama unui proces lung sau cea ca demersul lor va fi inutil fac ca numarul iesenilor care apeleaza la instanta pentru despagubiri in astfel de situatii sa fie destul de redus. Iesenii ghinionisti care isi rup picioarele din cauza indolentei reprezentantilor asociatiilor de proprietari, a agentilor economici sau a municipalitatii au la dispozitie mai multe solutii pentru a obtine daune. In cazul in care nu ajung la o intelegere amiabila cu cei responsabili, ei pot apela la justitie chemandu-i in judecata pe acestia, intr-un proces pe daune sau pretentii. „Ei pot solicita daune materiale, care reprezinta in general cheltuielile cu spitalizarea pana la insanatosire, dar si daune morale. Cuantumul daunelor morale poate fi calculat prin prisma mai multor coeficienti. Un exemplu ar putea fi faptul ca persoana accidentata nu a mai putut merge la munca in perioada in care a stat in spital. Cel care trebuie chemat in judecata in astfel de situatii este cel care avea responsabilitatea de a curata trotuarul, in solidar cu Primaria. In Iasi, sunt cazuri de acest gen, in care cei care au avut de suferit au castigat procesele intentate", a explicat avocatul Liviu Bran. Un exemplu este cel al unei iesence careia la inceputul acestui an i-a cazut o caramida in cap si care a dat in judecata asociatia de proprietari avand sorti de izbanda in instanta. Nu doar cei care sunt raniti fara vina lor isi pot gasi dreptatea in justitie, ci si cei care isi rup masinile pe strazile ciuruite. In ultimii ani, pe rolul instantelor, au fost inregistrate numeroase litigii intentate impotriva celor care administreaza drumurile din oras sau judet. In astfel de situatii, responsabilitatea apartine firmelor de asigurari cu care soferii au incheiate contracte, acestea fiind cele care deschid procesele in numele clientilor lor. Inainte ca societatile de asigurari sa poata intenta un proces de acest gen, soferii pagubiti trebuie sa demonstreze ca drumul defectuos a cauzat producerea unui accident.

    Municipalitatea vede doar paiul din ochii altora

    In aceasta iarna, politistii locali au aplicat aproximativ 40 de amenzi iesenilor care nu au curatat trotuarele pe raza carora domiciliaza sau desfasoara activitati economice. Potrivit legislatiei, sanctiunile contraventionale acordate de politistii locali au avut valori cuprinse intre 190 si 370 lei. Totodata, in atributiile proprietarilor intra si indepartarea turturilor si a zapezii depozitate pe acoperisurile cladirilor, care pot provoca pierderi umane si materiale odata cu incalzirea vremii. „Nu pot sa va spun acum daca am fost dati in judecata pentru un astfel de caz, dar stiu ca exista aceasta posibilitate. Insa, daca turturii sau caderile de zapada provoaca distrugeri materiale sau vatamare corporala, este fapta penala", a declarat viceprimarul Mihai Chirica. Legislatia nu le permite politistilor locali sa acorde amenzi in astfel de cazuri, insa acestia spun ca au desfasurat activitati prin care i-au somat pe „proprietarii de turturi". „Noua nu ne permite legislatia sa dam amenzi pentru turturi, ci doar pentru necuratarea trotuarelor. Dar avem 40 de sectoristi care i-au atentionat pe proprietari cu privire la riscuri. Unii au indepartat turturii prin forte proprii, altii au fost nevoiti sa apeleze la firme de alpinism, dar inca mai exista cazuri. Unde vom depista astfel de cazuri, ii vom soma pe proprietari sa rezolve problema", a declarat Alexandru Hordila, seful Politiei Locale. In urma cu aproximativ trei ani, un iesean de 55 de ani din cartierul Dacia a fost omorat de un turture chiar in prima zi de Craciun. Un eveniment similar s-a petrecut si la sfarsitul lunii februarie in Barlad, cand un barbat de 41 de ani a fost omorat de o cantitate mare de zapada si gheata cazuta de pe acoperisul magazinului unde era angajat. Astazi insa, meteorologii vin cu vesti bune pentru ieseni, deoarece este anuntata o maxima de 7°C. Chiar daca sectiile de ortopedie sunt pline de persoane care au avut de suferit din cauza ghetusului de pe trotuare, reprezentantii Salubris spun ca au impanzit clorura de sodiu pe portiunile publice ale trotuarelor. „La inceputul iernii aveam la dispozitie patru tone de clorura de sodiu, nu sunt la serviciu sa va spun exact cat am folosit. Oricum, s-a dat in Piata Unirii, la Rapa Galbena, la pasaje, tot ce pot sa va spun este ca folosim", ne-a declarat Ion Apostol, directorul Salubris. In schimb, reprezentantii Primariei ii someaza pe proprietari sa fie mai atenti cu trotuarele pe care le au in grija. „Daca toti proprietarii si conducerea asociatiilor ar respecta hotararea de consiliu local prin care sunt obligati sa curete trotuarele din proprietatea lor, tare bine ar mai fi. Am dat zeci de somatii. Oricum, e bine de stiut ca aceasta clorura este si foarte scumpa, de trei-patru ori mai scumpa decat antiderapantul clasic", a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al Primariei.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri