Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Iliuta a primit un rinichi de la bunicul

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Iliuta, cel mai mic pacient din Iasi care a suferit saptamina trecuta un transplant de rinichi la Spitalul „Parhon", s-a nascut a doua oara. Cel care i-a dat o noua viata, donindu-i un rinichi, este bunicul sau, Gheorghe Chelaru. Baietelul de zece ani a iesit luni de la reanimare si si-a vazut pentru prima data bunicul dupa operatie. Pentru parintii lui Iliuta s-a incheiat zilele trecute un cosmar din care au crezut ca nu vor mai iesi niciodata. Disperarea i-a facut sa se gindeasca pina la a merge sa cumpere un organ din China. Spre norocul lor, nu a mai fost nevoie. Acum, increzatori ca totul va fi bine pentru copilul lor, s-au decis sa-si dedice viata pentru a ajuta alti copii care sufera de aceeasi boala ca a lui Iliuta.

    „Am crezut ca murim. Este singurul nostru copil!"


    „Am fost asta iarna cu el la Vatra Dornei, la Serbarile Zapezii. Cind ne-am intors, Iliuta a inceput sa schiopateze cu un picior. L-am dus pe la medici si nici unul nu ne-a spus la inceput ca era ceva grav. Abia dupa ce am aprofundat investigatiile medicale, i s-a pus diagnosticul: insuficienta renala cronica. Cind ni s-a mai spus ca va ajunge la dializa si apoi la transplant, am crezut ca murim. Este singurul nostru copil!", povesteste tatal baietelului. Din vocea lui inca mai razbate disperarea de atunci cind, impreuna cu sotia sa, au inceput sa caute solutii. Primul pas au fost testele de compatibilitate. Disperare din nou, nici unul dintre ei nu s-au potrivit cu cele ale copilului. „Am ajuns sa ne gindim sa vindem tot ce avem si sa mergem in China, unde auzisem ca se vind organele condamnatilor la moarte. In capul nostru era doar salvarea lui Iliuta, bucuria noastra", spune mai departe tatal. Intre timp, boala baietelului a evoluat rapid si in august au inceput sedintele de dializa la Spitalul de Copii „Sf. Maria". Cite trei in fiecare saptamina. Aici, cei doi tineri au luat contact cu ceilalti copii pentru care dializa inseamna supravietuirea. „Am ramas impresionata de acei copii. Sint unii de 12-13 ani si care, din cauza bolii, arata de 8-9 ani. Sint unii care vin dimineata si pleaca seara spre casa. Unii au abandonat scoala. Este atita tristete acolo", spune si mama lui Iliuta.

    Colegii si invatatoarea s-au rugat la moastele
    Sf. Nectarie pentru Iliuta


    Vestea buna pentru Iliuta a venit la inceputul lunii noiembrie, cind testele de compatibilitate ale bunicului sau, Gheorghe Chelaru, de 61 de ani, au fost singurele care s-au potrivit cu ale lui. Au inceput pregatirile, si operatia de transplant a fost stabilita pentru data de 15 noiembrie. La Scoala Generala nr. 13, din cartierul Alexandru cel Bun, colegii lui Iliuta din clasa a IV-a au facut si ei pregatiri. Au strins 13 milioane de lei vechi si i-au dat parintilor lui Iliuta, sa aiba pentru operatie, impreuna cu 27 de scrisori de incurajare. „Cind citeam scrisorile lor, nu ne puteam opri din plins, atit de emotionante erau. Apoi am aflat ca toti colegii lui, impreuna cu invatatoarea, au mers miercuri dimineata la moastele Sfintului Nectarie, sa se roage pentru sanatatea lui Iliuta", povesteste mama baiatului. Operatia de transplant a decurs bine. Luni, copilul a fost scos de la reanimare, iar bunicul sau va fi externat zilele acestea. „Am avut foarte mult noroc, incepind cu doctorita Florentina Cucer, de la Spitalul de Copii, care ne-a indrumat spre medicii de la Spitalul «Parhon». Iar aici, de la sotii Diaconescu care au fost anestezisti, dr. Adrian Covic, dr. Costica Novac, dr. Bogdan Alexandroaie, dr. Suditu, dr. Irina Negru si, nu in ultimul rind, dr. Grigore Tinica, toti s-au comportat cu noi extraordinar. Am facut cea mai buna alegere din viata, pentru ca atunci ne gindeam sa mergem la Bucuresti sau la Cluj", mai spune tatal copilului. Acum, starea lui Iliuta este foarte buna, spune prof.dr. Adrian Covic. „Functiile sale vitale sint absolut normale, copilul este vesel, bucuros, are pofta de mincare. Este inconjurat de multa dragoste, se joaca, este la rindul sau un copil extraordinar, pentru ca le-a spus parintilor ca ar vrea sa ajute alti copii bolnavi cum a fost el", a relatat profesorul Covic. Si, intr-adevar, dupa cosmarul prin care au trecut cu Iliuta, parintii se vor implica de acum incolo in ajutorarea altor copii bolnavi. Cele 13 milioane de lei vechi adunate de colegii lui Iliuta, la care vor adauga inca o suma de bani, vor deveni cadouri pentru acestia, dar si pentru copiii care fac dializa la Spitalul „Sf. Maria".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri