anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Imobilul "Depozitul de tutun" a trecut in administrarea Ministerului Culturii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Cladirea se afla pe Lista Monumentelor Istorice si va fi folosita drept spatiu expozitional de catre Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu" din cadrul Complexului muzeal.

  Acest muzeu nu a avut pana acum posibilitatea infiintarii unei sectii de arheologie industriala, in vederea pastrarii patrimoniului tehnic aflat in teren, existand riscul casarii si distrugerii elementelor acestui patrimoniu. Ministerul Culturii si Complexul Muzeal din Iasi au identificat imobilul "Depozitul de tutun", din cadrul Fabricii de Tigarete din Iasi, ca loc posibil pentru organizarea de spatii expozitionale, depozite, centre de documentare.

  Acest imobil, situat pe Soseaua Nationala nr. 1, se afla pe Lista Monumentelor Istorice. Inainte de adoptarea acestei hotarari de Guvern, cladirea a fost in administrarea Ministerul Finantelor Publice prin HG. 1269/2002, ca urmare a executarii silite a Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" S.A. si trecerea in proprietatea publica a statului a unor imobile si dotari tehnice din patrimoniul acesteia.

  "Prin aceasta hotarare, Ministerul, prin Complexul Muzeal National «Moldova» Iasi, va avea posibilitatea protejarii unei cladiri monument istoric al Romaniei. In acelasi timp, am dorit sa oferim o solutie de spatiu muzeal unei institutii aflate in subordinea noastra", a declarat ministrul Culturii, Hunor Kelemen.

  Predarea-preluarea imobilului se face pe baza de protocol, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii de Guvern.

  Pe data de 18 martie, ministrul Hunor Kelemen va vizita si va verifica stadiul lucrarilor de reabilitare la trei santiere deschise in judetul Iasi ca rezultat al unor proiecte ample de reabilitare: Palatul Culturii si Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Iasi, respectiv Palatul Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa. Implementarea proiectelor este facuta prin Unitatea de Management al Proiectului din cadrul MCPN si este finantata dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Lucrarile de la Palatul Culturii din Iasi vor fi finalizate in acest an, iar pentru celelalte doua cladiri receptia lucrarilor se va face in cursul anului viitor. (Mediafax)


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Upgrade pe flancul estic al NATO

  Lucian DÎRDALA

  Upgrade pe flancul estic al NATO

  Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

  opinii

  Mândru că sunt

  Florin CÎNTIC

  Mândru că sunt

  De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

  Să nu-i jignim pe ruşi

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Să nu-i jignim pe ruşi

  Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

  Muzicieni români în lume

  Alex VASILIU

  Muzicieni români în lume

  Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

  pulspulspuls

  Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

  Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

  Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

  Caricatura zilei

  Iohannis, cu așteptările înșelate

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.