Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

"Mamico, eu o sa am cancer?"

Sfatul unei femei cu cancer de col: Ginditi-va de doua ori cind refuzati fetitei dvs. vaccinul

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    "Daca as fi putut sa ma vaccinez impotriva bolii pe care o am, as fi facut acest lucru fara sa stau o secunda pe ginduri". Asta spune acum, framintindu-si miinile pe patul de spital, Silvia Babii. Dupa ce ani in sir nu a dat mare importanta propriei sanatati, acum lupta cu disperare pentru a trai fie si o luna in plus. Le spune acum tuturor femeilor sa mearga la medic, sa nu faca asa cum a facut ea. Cancerul de col uterin, boala pe care o are si aceasta femeie de 50 de ani, Silvia Babii, omoara in fiecare an sute si mii de femei in intreaga lume.

    Numai in Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin. In Romania se inregistreaza anual 3.000 de cazuri noi si in momentul de fata peste 40.000 de femei au primit cruntul diagnostic. De altfel, Romania se situeaza pe primul loc din Europa in ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. O boala care poate fi prevenita foarte usor, care poate fi depistata printr-un singur test, si care poate fi vindecata complet, inca omoara in Romania pentru ca femeile nu au grija de ele.

    Medicii spun ca principala problema este faptul ca femeile nu vin la control ginecologic, principala scuza fiind faptul ca le este rusine. De aproape doi ani, in Romania se desfasoara o campanie de vaccinare gratuita a fetitelor impotriva acestei boli. Interesul este insa extrem de scazut.

    La Iasi s-au vaccinat cu prima doza doar 1.640 de tinere. Parintii au tot dreptul sa refuze vaccinarea fetitelor, dar o fac in cunostinta de cauza? Iau decizia dupa o informare responsabila? Citi sint constienti ca prin acest refuz si-ar putea condamna copilul la o boala necrutatoare? Cite femei sint constiente de pericolul cancerului de col? Cite mame vor avea o "scuza" plauzibila a refuzului de acum in cazul ipotetic in care fiica ei va face, peste ani, acest cancer?

    Nu pentru a influenta pe cineva, ci doar pentru a atrage atentia celor care trateaza problema cu dezinteres, "Ziarul de Iasi" va prezinta drama cumplita a unei femei care a primit diagnosticul ce i-a dat intreaga viata peste cap.

    "Am racnit de durere"

    Silvia Babii s-a dus la medic acum un an, in primavara trecuta. Avea unele tulburari de menstruatie: singera mult si des. Medicul i-a pus diagnosticul de fibrom uterin si i-a dat tratament. Dar tulburarile nu au disparut. S-a dus la un alt medic. Acesta i-a spus sa mearga la operatie. Dar nu i-a spus ce are. Asa ca Silvia Babii a mai mers la inca un medic, in dorinta de a afla de ce anume sufera. Si a aflat. "I-a spus sotului meu ca, daca nu ma operez, e gata, s-a terminat. La insistentele sotului, am acceptat operatia", a povestit femeia.

    Dupa citeva zile, a fost operata intr-un spital din Suceava. Zile intregi femeia a fost mai mult moarta decit vie, si nimeni nu stia daca se va mai trezi vreodata. Colegele ei de salon l-au chemat pe sot, pentru ca l-au auzit pe medic spunind "E gata".

    O infectie generalizata a imobilizat-o pe femeie mult timp la pat. Cind si-a revenit, ca prin minune, au urmat saptamini intregi de drenaj, spalaturi interne, antibiotice si alte medicamente. Toate au fost insotite de dureri ingrozitoare. "Am racnit de durere, nici nu stiu prin ce cuvinte sa exprim durerea prin care am trecut. N-a crezut nimeni ca o sa scap. Dupa o luna si jumatate de la externare m-am intors la control. Medicul s-a uitat mirat la mine, nu se astepta sa mai fiu in viata", a mai spus Silvia.

    "Le-am spus tuturor sa nu faca ca mine"

    Femeia a fost adusa la Iasi sa faca terapie la acceleratorul liniar de particule de la Spitalul "Sf. Spiridon". Dupa 25 de sedinte aici, Silvia parca are curaj sa zimbeasca si sa spere ca pina la urma totul va fi bine. "Am crescut patru baieti ai mei si inca doi nepoti, tot baieti. Sper sa traiesc si sa mai cresc si altii. Acum ma simt mai bine, dar vom vedea cum va fi mai departe", spune femeia.

    Silvia recunoaste ca s-a dus la control ginecologic de cel mult patru ori in viata din proprie initiativa. A preferat sa se trateze singura acasa cind mai avea probleme, insa, fiindca n-a durut-o niciodata nimic, a considerat ca nu-i nevoie de control. In acelasi timp, femeia spune ca la ginecolog nu s-a dus din pricina rusinii. "Rau am facut ca n-am avut timp pentru mine. Poate nu ajungeam in halul acesta. Au scos tot din mine la operatie. Daca ar fi sa dau timpul inapoi, as lasa orice treaba si m-as duce la medic. Acum, degeaba ma mai gindesc. Le-am zis nurorilor mele, vecinelor, la toti le zic, sa se duca la medic, sa nu faca asa, ca mine. Sa se caute cit sint tinere. Nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu", a mai spus Silvia.

    "Nu se duc la ginecolog pentru ca le este rusine"

    Medicii spun ca a trecut ce a fost mai rau, insa nimic nu e definitiv in momentul de fata. "Aprecierea raspunsului la iradiere se face dupa doua luni, deci efectul iradierii dureaza pina la 4-6 saptamini. Va mai face doua sedinte de brahiterapie dupa cele 25 de sedinte la accelerator postoperator pentru completarea terapiei in partea inferioara, la vagin. La doua luni va veni la control si vom evalua daca mai are ceva sau nu. Controalele se fac apoi din trei in trei luni in primii doi ani, apoi din sase in sase luni, apoi o data pe an", a declarat dr. Iuliana Giurgiu, medic specialist in cadrul Clinicii de Radioterapie de la Spitalul "Sf. Spiridon".

    Conform medicilor, peste 80% din femeile care se interneaza in Clinica de Oncologie au ajuns aici din cauza cancerului de col uterin. Chiar daca acest tip de cancer poate fi depistat foarte usor si chiar vindecat, numarul pacientelor care vin in stadii tirzii este foarte mare. "Le aud pe multe spunind ca nu s-au mai urcat pe masa ginecologica de cind au nascut. Nu se duc la ginecolog pentru ca le este rusine. Acest lucru este o prejudecata stupida. E obligatoriu ca o femeie sa faca astfel de controale periodice dupa ce si-a inceput viata sexuala. E vital pentru toate femeile", a adaugat dr. Giurgiu.

    15 ani, timp in care s-ar putea preveni cancerul

    Cel mai frecvent stadiu de cancer de col identificat de medicii ieseni este 2B. Cu un tratament adecvat, sansele de supravietuire la cinci ani, si deci de vindecare, sint de 50-70%. In cazul stadiului 3B, sansele scad pina la 30-50%. "Daca femeia s-ar duce la ginecolog, frecventa cancerului de col uterin ar scadea foarte mult. Intii apare o displazie, o celula modificata, care poate fi identificata prin citodiagnostic si care poate involua singura. De la displazie pina la o tumora invaziva pot trece 15 ani, timp in care se pot face investigatii si nu se mai ajunge la cancer", a mai spus dr. Giurgiu.

    Exista anumite semnale care ar trebui sa arate femeilor ca exista probleme si ca trebuie sa ajunga la medic. Orice singerare vaginala dupa instalarea menopauzei e o mare problema, la fel ca si singerarea la contact sexual, chiar daca aceasta din urma nu e neaparat cancer. Si secretiile urit mirositoare trebuie sa trimita femeile la ginecolog. "Femeile nu inteleg ca nu e nimic rusinos in a te duce la ginecolog. Pentru medic, organele sexuale sint doar o alta parte anatomica a corpului care trebuie investigata, respectata si ingrijita. Igiena corecta e la indemina tuturor", a adaugat dr. Giurgiu.

    Medicii spun ca cele mai multe dintre cazurile grave de cancer de col uterin vin din mediul rural tocmai pentru ca aici nu exista medici ginecologi, iar sursele de informare pentru femei sint putine, spre deosebire de mediul urban. "Femeia trebuie obligata sa mearga la ginecolog daca de una singura nu vrea. Celelalte tari au un program de screening bine pus la punct; noi nu. In trecut existau caravane care mergeau prin sate si dadeau consultatii. La anumite simptome femeile erau trimise la medic pentru investigatii suplimentare", spune dr. Giurgiu.

    In Romania s-a incercat demararea unui program de screening pentru acest tip de cancer, dar initiativa s-a impotmolit. "Se lucreaza acum din nou la un program de screening pentru cancerul de col uterin. Speram sa fie pus in aplicare din acest an", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

    --------

    Doua argumente de mame: una care a acceptat vaccinul gratuit si o alta care l-a refuzat

    De aproximativ doi ani, la nivel national se incearca implementarea unui program de vaccinare a tinerelor impotriva cancerului de col uterin. Din cauza controverselor intretinute in mediul medical, uneori cu argumente medicale, alteori cu altele emotionale, campania a devenit un esec.

    Daca la inceput au fost incluse in program doar fetele din clasele a VI-a si a VII-a, vaccinarea s-a extins ulterior la toate tinerele cu virste pina la 24 de ani. In ciuda reclamei si a incercarilor medicilor de a convinge parintii de beneficiile vaccinarii, numarul dozelor folosite este inca foarte mic. De pe data de 26 noiembrie 2009, cind a inceput ultima campanie, s-au vaccinat cu prima doza doar 1.640 de tinere din judetul Iasi, cele mai multe dintre ele, respectiv 1.108, incadrindu-se la categoria de virsta 12-14 ani.

    Autoritatile medicale nu au un procent din totalul celor care ar fi putut cere acest lucru, insa nu e greu de aproximat impactul infim, daca ne gindim ca numai o generatie de un an de fete de liceu din Iasi numara circa 3.500 de tinere. Or, vaccinul a fost pus la dispozitia a circa 12 generatii de fete (12 - 24 ani).

    Nu putini dintre parinti au luat o decizie in privinta vaccinarii fetitelor lor dupa ce au cerut mai multe informatii. "Am auzit de vaccinul impotriva cancerului de col uterin si am cerut sfatul medicului ginecolog. Am mai cautat apoi informatii despre vaccin si pe internet si am vazut ca acum cancerul de col uterin este descoperit foarte frecvent si la virste mai mici. Am hotarit sa-mi vaccinez fetita, are 14 ani. Parerea mea este ca prin aceasta vaccinare este prevenita infectia", ne-a declarat Gabriela P., o mama de 40 de ani.

    Alte mame au hotarit sa nu apeleze insa la acest vaccin si sa mai astepte. "Din punctul meu de vedere, acest vaccin nu a fost suficient testat inainte de a fi folosit. S-a trecut foarte repede de la o etapa de virsta la alta in procesul de vaccinare si nu cred ca s-au facut toate studiile necesare intr-un timp atit de scurt incit vaccinul sa fie potrivit pentru mai multe categorii de virsta. Nu vreau sa-mi expun copilul la un vaccin in care nu am incredere. Oricum, eu am fost deschisa la toate intrebarile pe care le-a avut copilul meu in aceasta privinta, iar tinerii au acum foarte multe surse de informare la indemina", a spus Anca S., de 39 de ani, mama unei adolescente de 15 ani.

    Acestea sint insa cazuri fericite, de mame care s-au documentat. Medicii cred ca mii de mame din judet au refuzat vaccinul fara nici o informare de specialitate, adesea nici macar in privinta gravitatii bolii ce se doreste a fi prevenita.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri