Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Meniul zilnic pentru sute de ieseni: alcool si cafea

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Alcoolul si cafeaua au devenit o rutina pentru ieseni. Din cauza consumului exagerat, tot mai multe persoane ajung pe patul de spital, avand nevoie de ingrijirea medicilor. De la inceputul anului si pana acum, peste 400 de persoane au ajuns in unitatile medicale, iar aproximativ 20 dintre acestea erau femei insarcinate. Medicii spun ca, desi dupa externare pacientii sunt directionati catre Spitalul de Psihiatrie, cei mai multi refuza internarea acolo.

    Femeile se imbata mai puternic

    De la inceputul acestuia an, tot mai multe persoane au avut nevoie de ingrijirea medicilor din cauza consumului exagerat de alcool sau de cofeina. Fata de anul trecut, cand in Sectia Exterioara din Copou a Spitalului "Sfantul Spiridon" au ajuns in jur de 400 de persoane care necesitau tratament de urgenta, fiind diagnosticate cu etilism acut, in primele opt luni ale acestui an, peste 450 de persoane au trecut pragul unitatii medicale. Dintre acestea, 20 au fost femei insarcinate in cateva luni. "La spital ajung lunar cate doua sau trei femei gravide aflate sub influenta bauturilor alcoolice. Acest fenomen este ingrijorator, mai ales ca femeile urmeaza sa aiba un copil", a declarat medicul Tudor Ciuhodaru. Potrivit acestuia, desi barbatii sunt cei care beau mai mult, cele mai grave internari s-au impus in randul femeilor. "Probabil, persoanele de sex masculin sunt mult mai obisnuite cu consumul de alcool. Femeile insa sunt mai fragile, iar organismul lor reactioneaza mult mai usor. De aceea, de la inceputul lui 2012, au fost mai multe femei in stare grava din cauza bauturilor alcoolice. Dintre cei internati, in jur de 80% sunt barbati, iar restul femei. Barbatii insa nu vin in stare foarte grava, primesc tratamentul corespunzator si parasesc spitalul", a adaugat dr. Tudor Ciuhodaru. Medicii sustin ca alcoolul a devenit o rutina pentru majoritatea persoanelor. "Iasul ar trebui sa aiba un centru pilot de toxicologie. Oamenii si-au creat diferite comportamente, au diverse vicii la care pot renunta doar cu ajutorul unor psihologi sau chiar psihiatri", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru.

    Medicul iesean sustine ca, in cazul femeilor insarcinate, alcoolul poate duce la multiple complicatii in cazul fatului. "Alcoolul dauneaza grav copilului. Acesta se poate naste cu o greutate foarte mica, fata de cea normala in cazul unui nou-nascut care poate dezvolta probleme respiratorii sau cardiace, precum si malformatii", a adaugat medicul iesean. Si la maternitatile iesene au ajuns femei insarcinate in ultimele luni care au consumat prea mult alcool. "Au fost doar doua cazuri pana acum, dar nu ar fi trebuit sa fie deloc, avand in vedere ca poarta copii in pantece", a declarat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii "Cuza Voda".

    Si cafegiii sunt dirijati spre Socola

    Iesenii nu consuma doar alcool in cantitati mari, ci si cafea. La spital au ajuns zece cazuri de acest gen in 2012. "Pacientii au consumat cofeina in exces si au fost adusi in sevraj, daca putem spune asa. Mai exact, prezentau stari de agitatie, tensiune crescuta, precum si stari de delir. In general, cei care care au nevoie de ingrijirea medicilor sunt persoanele care nu prea beau sau sunt consumatoare inraite de cofeina si depasesc doza cu care si-au obisnuit organismul", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. "Noi avem un protocol incheiat cu Spitalul de Psihiatrie, privind cazurile persoanelor cu vicii. Dupa externare, directionam pacientii la Socola, dar nu ii putem monitoriza, asa ca cei mai multi nu ajung acolo", a declarat medicul. Potrivit dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru la Spitalul de Psihiatrie, de la inceputul acestui an nicio femeie insarcinata care a cazut prada alcoolului nu a venit in unitatea medicala pentru a primi ajutorul psihiatrilor. "Cu siguranta au fost, dar daca nu au vrut sa vina nu avem nici noi cum sa le obligam. Multi pacienti prefera sa se trateze in alte orase si nu in cel natal, pentru a evita stigmatizarea de catre societate", a declarat medicul psihiatru.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri