Mihai Razvan Ungureanu a anuntat la Iasi proiectul votului prin corespondenta
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Mihai Razvan Ungureanu a anuntat la Iasi proiectul votului prin corespondenta

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Romanii din strainatate vor beneficia de ajutoare suplimentare. Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat alaltaieri la Iasi ca a fost infiintat un fond de 10 miliarde lei pentru a veni in sprijinul romanilor cu probleme in strainatate. "Pina acum, romanii care aveau nevoie de ajutor apelau la bunavointa consulului. De acum, exista aceasta posibilitate legala, chiar obligatie, de a oferi sprijin financiar. Romanii care vor primi acest ajutor vor fi selectati atent pentru a se evita frauda", a declarat Ungureanu. Acesta a mai spus ca in 2006 Romania va deschide citeva consulate noi. Astfel, unul dintre acestea va fi amenajat la Cahul sau Balti, in Republica Moldova, iar altul in Ungaria. "In Republica Moldova vor fi infiintate doua consulate, dar doar unul va fi gata anul acesta", a precizat Ungureanu. Un alt proiect al MAE va fi pus in practica in curind. Astfel, Ungureanu a anuntat ca va exista un sistem de avertizare pentru romanii care intentioneaza sa calatoreasca in strainatate. Romanii vor putea accesa pe internet acest sistem si vor sti de ce sa se fereasca in functie de destinatia aleasa. "Va fi o descriere a conditiilor din fiecare tara, cu riscurile si beneficiile sale. Va fi o informare suplimentara a cetateanului care vrea sa calatoreasca, dar si a oamenilor de afaceri", a completat Ungureanu. Acesta a mai precizat ca in luna iunie va fi supus dezbaterii publice si un proiect de lege privind diplomatia, legea urmind sa intre in dezbatere parlamentara in toamna acestui an. "Vrem sa transmitem un mesaj foarte clar comunitatilor romanesti de pretutindeni. De aceea, vom elabora o lege care va garanta dreptul cetatenilor romani din strainatate de a studia in Romania, de a obtine burse de studii", a afirmat Ungureanu. Totodata, romanii din strainatate vor putea solicita sprijin financiar pentru organizarea de evenimente, pentru construirea de cladiri care sa ajute la pastrarea identitatii nationale. "Vrem sa dezvoltam si un sistem de vot prin corespondenta pentru romanii din afara, pentru ca la alegerile din 2004 au votat doar 80.000 de romani din strainatate. Noi stim ca exista 1,5 milioane de romani in afara", a adaugat ministrul de Externe.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

  Alexandru LĂZESCU

  America pierde teren în faţa Rusiei şi a Chinei, în Orientul Mijlociu

  Naivităţile şi imperativele ideologice progresiste ale politicii externe a administraţiei Biden se lovesc de o realitate geopolitică în care şi Rusia, şi China se dovedesc a fi extrem de abile în a-şi impune propria naraţiune şi a eroda influenţa americană în Orientul Mijlociu.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Mirel Cană - o încercare de portret

  Nichita DANILOV

  Mirel Cană - o încercare de portret

  L-am întâlnit deseori la Casa Dosoftei. Mi-l închipui şi azi tronând acolo, retras în spatele unui pupitru rustic, scrutând prin ochelarii fumurii hrisoavele înşirate în vitrine, dar şi pe pereţii reci, uşor igrasioşi, pe care trecerea vremii a desenat tot felul de umbre şi de figuri voievodale. În acest spaţiu al amintirii, placat de ziduri groase, spectrul lui Mirel Cană se simte cu adevărat în elementul său.

  Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

  Dana ȚABREA

  Grădinărit uman. Despre oameni şi câini

  Termenul „cultură” provine la latinescul „colere” care înseamnă a cultiva. Civilizaţia şi cultura îl îndepărtează pe om de latura sa animalică, barbară şi îl apropie de cea spirituală. Însă omul rămâne în esenţa sa o fiinţă animalică, având posibilitatea de a alege, şi care în orice împrejurări va alege cea mai rea posibilitate dintre toate. În acest sens, „Grădinărit uman” nu este atât despre familia disfuncţională, cât mai ales despre o umanitate disfuncţională în întregul ei. Departe de a putea fi vorba de o comedie, poate doar despre la comédie humaine.

  Profilul neo-activistului american

  Michael ASTNER

  Profilul neo-activistului american

  Vara trecută, înainte să vin la Amnaş, am primit de la o prietenă două ziare germane pe care le luase-n aeroport ca lectură de călătorie. Le-am luat la rândul meu pe drum, dar pentru că-s ziare de ziare, format mare, adică (vorbesc de Die Welt şi de Süddeutsche Zeitung), nu le-am deschis în tren, iar la ţară apoi… nici atât: am adunat fructe, am cosit iarbă, am primit oaspeţi (cumnatul, nepotul şi băiatul nepoatei), apoi m-am apucat de dezgropat fântâna din bătrâni, tot felul de lucrări şi munci mi-au ocupat timpul, iar ziarele în cauză (ambele din 14 iulie 2020) au fost uitate. Zilele trecute, am dat de ele. Hm - ia să le răsfoiesc şi să văd dacă mai găsesc ceva actual respectiv demn de citit!

  pulspulspuls

  L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

  L-aţi uitat pe politicianul care venea la Primărie cu Buceagul Ceapeului? Iacătă-l la uşă!

  Pentru că ne-am jurat în barbă să ne ferim de politichie şi de politicieni măcar sâmbăta, pe uichend, aicea la rubricuţă, haideţi aşadar să părăsim olecuţă acest miraculos tărâm. 

  Caricatura zilei

  Tot felu

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.