Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Mitropolia vrea de doua ori mai multe biserici

Bisericile s-au inmultit, credinciosii s-au imputinat

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Numarul bisericilor ortodoxe din municipiul Iasi a ajuns la 67, la acestea adaugandu-se si sapte manastiri plus Catedrala Mitropolitana. In 1992, in Iasi erau numai 43 de biserici. Cresterea numarului lacaselor de cult a coincis cu scaderea populatiei, ceea ce inseamna ca, fata de inceputul anilor '90, numarul iesenilor arondati la o unitate a scazut la jumatate. Cu toate acestea, Mitropolia considera ca ar trebui sa fie 700 de familii la o biserica, adica ar trebui sa fie de doua ori mai multe lacasuri de cult fata de cate exista acum. In oras sunt si aproximativ 9.000 de catolici care au la dispozitie patru biserici 

    Tot mai multe biserici au aparut in municipiul Iasi dupa anul 1989. Mitropolia Moldovei si Bucovinei (MMB) a fost preocupata permanent de ctitorirea lacaselor de rugaciune, sustinand ca investitiile sunt justificate de cererea credinciosilor. In 1989, Iasul avea 43 de biserici ortodoxe, iar populatia inregistrata la recensamantul din 1992 era de 344.425 de persoane (n.r.- 320.000 ortodocsi). In 2008 existau 63 de biserici la o populatie in scadere, ce ajunsese la 320.888 de persoane (n.r.-297.000 s-au declarat ortodocsi) la recensamantul din anul 2002. Astazi avem 67 de biserici (conform datelor furnizate de MMB) care deservesc 246.079 ieseni declarati ortodocsi la recensamantul din 2011. In medie, o parohie are putin peste 3.670 de enoriasi fata de aproximativ 7.400 cati erau la inceputul anilor '90. La cele 67 de lacase se adauga manastirile din municipiu - Bucium, Cetatuia, Frumoasa, Galata, Golia, Podgoria Copou, Trei Ierarhi si Catedrala Mitropolitana.

    Cele mai aglomerate biserici

    Constantin Sturzu, purtatorul de cuvant al Mitropoliei, a povestit ca, inainte de 1990, locuitorii din cartierele marginase ale Iasului nu aveau biserici, fiind inregistrati la cele din centrul orasului, din zona Copoului sau din Pacurari. „In primul rand, nu aveam biserica in cartierele muncitoresti, precum Alexandru si Dacia. Erau oameni care veneau tocmai pana in centru ca sa aiba o biserica. Chiar biserica la care sunt eu, Talpalari, avea enoriasi pana in Alexandru. In al doilea rand, sigur ca numarul nu este suficient, pentru ca nu poti, ca preot, sa faci o lucrarea eficienta daca ai de-a face cu cateva mii de familii", a punctat pr. Sturzu. Conform explicatiilor oferite de purtatorul de cuvant al Mitropoliei, parohiile cele mai „aglomerate" sunt cele din cartierul Alexandru cel Bun, unde fiecare biserica are in jur de 3000 - 4000 de familii in grija. „Acolo nu s-a gasit loc pentru biserici mai mici, astfel incat sa acopere toata zona. Atunci s-a gasit aceasta formula, cu cele trei biserici cunoscute si mai marisoare (n.r. - Biserica Sf. Nectarie, Biserica Sf. Toma si Biserica Sf. Vineri), tocmai ca sa poata intra lumea. Chiar daca sunt mai multi preoti la aceste biserici, e greu sa poti purta de grija de toti credinciosii", a subliniat preotul.

    „Nu prea mai sunt locuri pentru construit"

    Pe de alta parte, reprezentantii Mitropoliei au in vedere persoanele in varsta, care se deplaseaza cu greu, asa ca au nevoie de biserici in apropierea locuintei. „Ganditi-va, cand este iarna, chiar si 300 de metri in plus sunt foarte multi. Ca o dovada ca numarul acestor biserici nu este mare, desi s-au construit multe dupa 1990, daca mergeti intr-o duminica, veti vedea ca nu veti gasi nicio biserica goala, nici macar pe jumatate. Eu inca mai stiu oameni care, din pricina faptului ca e foarte mare inghesuiala, cu precadere vara, pe caldura, nu pot sta, nu e loc sa respiri", mai spune parintele Sturzu.

     Desi argumenteaza faptul ca Iasul ar mai avea nevoie de biserici, oficialii MMB sunt constienti ca nici posibilitatea de a mai construi nu mai este foarte mare. Ideal, spun ei, ar fi ca o biserica sa aiba 700 de familii in lista enoriasilor, adica in jur de 2.000 de persoane. Daca tinem cont de numarul iesenilor ortodocsi ar insemna ca in Iasi ar trebui sa fie aproximativ125 de biserici, adica de doua ori mai multe decat sunt acum. „Nu cred ca vom ajunge vreodata la aceasta situatie de normalitate. Dupa stiinta noastra, nu prea mai sunt locuri pentru construit. Sunt unele rigori, nu orice parcela se preteaza. In ultimii ani a a scazut numarul de parohii infiintate", afirma Constantin Sturzu.

    Ultima biserica infiintata este cea din cartierul Canta, strada Luca Arbore. In 2011 a fost construit un paraclis in care preotii slujesc momentan, iar piatra de temelie a fost pusa la inceputul lunii noiembrie de catre IPS Teofan. Lucrarile pentru biserica de zid ar trebui sa fie demarate in aceasta primavara. Inainte de infiintarea unei noi parohii, propunerea este analizata de un Consiliu Eparhial, compus din mai multi laici decat preoti. Acest organism poate decide daca este nevoie de un nou lacas de cult intr-o anumita zona. „Oamenii pot cere o biserica si noi, dupa analiza, stabilim daca este sau nu cazul. Cererile lor sunt, in general, indreptatite", specifica preotul de la Talpalari.

    Bisericile noi au mai multi bani

    Multe dintre bisericile din Iasi - 30 la numar - sunt cuprinse pe lista monumentelor istorice nationale. Toate au nevoie de lucrari de intretinere, dar iesenii sunt mai darnici cand vine vorba de parohii noi decat de consolidarea celor vechi. „Eu stiu care este reprosul care ni se aduce adesea - se construiesc biserici noi si nu ne ocupam de cele vechi. Bisericile noi se construiesc pe cheltuiala si sustinerea unor oameni care vor biserica acolo. Noi nu putem lua fonduri dintr-o parohie si sa le mutam in alta. Poate ca acelasi om care ar da cu draga inima sa se faca biserica la el in cartier, nu ar da pentru monument. E o decizie a comunitatii", arata purtatorul de cuvant. Din fericire, majoritatea monumentelor au iesit din situatia de avarie, dupa lucrarile realizate cu fonduri europene.

    In judet sunt 637 de biserici

    In ceea ce priveste crestinii catolici, 8.480 la numar, acestia se roaga in patru biserici - cele doua catedrale de pe bulevardul Stefan, dintre care doar „Sfanta Fecioara Maria Regina" este folosita, Biserica Sfanta Tereza a Pruncului Isus din Nicolina si Biserica „Sf. Anton de Padova" din Alexandru cel Bun, plus alte patru manastiri situate in Bucium, Pacurari si in Copou. La nivel national, secretariatul de stat pentru culte a realizat o numaratoare a lacasurilor de cult din Romania, pe judete. Iasul are 637 lacasuri si se afla pe locul al treilea in regiunea Moldovei, dupa Suceava, cu 682 de constructii si Bacau, cu 666.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri