Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noii arendasi ai Iasului

In judet se inmultesc mosiile de mii de hectare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Terenurile agricole farimitate imediat dupa Revolutie in zeci de mii de proprietati au inceput sa fie strinse bucatica cu bucatica sub umbrele mult mai mari. Prin achizitie ori prin arenda de la privat sau de la stat, o mina de oameni au ajuns sa controleze suprafete importante din teritoriul judetului. De exemplu, primii zece fermieri din judet lucreaza mai bine de 10% din suprafata totala arabila de 250.000 de hectare a judetului.

    "Ziarul de Iasi" a realizat un top al oamenilor cu cea mai mare influenta in agricultura locala si, in rindurile urmatoare, va prezinta povestea celor care ar putea fi numiti, exagerind putin, drept noii boieri ai Iasului.

    Debut la CAP-ul din sat

    Potrivit datelor oferite de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi, primul loc la capitolul suprafata de teren il ocupa detasat Aurel Placinschi, cu asociatia agricola privata "Moldova Tiganasi". Ferma numara in momentul de fata nu mai putin de 4.364 de hectare, 2.031 fiind in comuna Probota, in Tiganasi fiind alte 1.859 de hectare.

    "La Moldova Tiganasi sint peste 2.500 de asociati. Din suprafata totala, pentru 400 de hectare platim arenda la Agentia Domeniilor Statului (ADS), alte 300 de hectare sint in arenda, iar diferenta rezultata reprezenta pamintul asociatilor", ne-a precizat succint situatia Aurel Placinschi.

    Potrivit acestuia, in parcul auto al fermei se gasesc utilaje a caror valoare ajunge la 3 milioane de euro. "Avem 20 de tractoare romanesti de tip 650, alte sapte tractoare aduse din afara ce au fie 150, 180, 220 sau 240 de cai putere (CP), cinci combine si alte utilaje necesare la muncile cimpului", ne-a detaliat Placinschi.

    Moldova Tiganasi activeaza din 1991 si a continuat activitatea fostului CAP, loc unde, de altfel, Placinschi si-a inceput activitatea ca tinar inginer agronom, in anii ‘70. In ceea ce priveste cifra de afaceri si profitul, administratorul ne explica situatia: "Cifra noastra de afaceri ajunge undeva la 4-5 milioane de euro. Profitul este mic, in jur de 7% din cifra de afaceri, dar pentru ca sintem in asociere toti bani se reinvestesc".

    Locul doi, un neamt

    Pe locul doi in judet se situeaza un neamt: Kruger Wolfgang, cu firma Orgapic, una dintre cele mai mari firme care au investit in agricultura ieseana. Pamintul pe care societatea il detine in arenda se intinde pe suprafata a 14 comune.

    Potrivit datelor DADR Iasi, Orgapic are arendate in Iasi 3.495 de hectare. Cea mai mare suprafata de teren in arenda se afla pe raza comunei Sipote - 860 de hectare,  Vladeni - 600 de hectare si Ceplenita - peste 520 de hectare.

    "Orgapic isi desfasoara activitatea din 2007, iar terenul arendat se intinde pe suprafata a 11 comune din Iasi si 3 din Botosani. Sediul firmei este in Neamt, dar intreaga activitate o desfasuram in Iasi si Botosani. Toate terenurile sint in arenda, avem 32 de angajati, iar firma se ocupa cu cultivarea cerealelor, a porumbului, griului si a altor plante", ne-a precizat Karleta Popa, inginer in cadrul Orgapic.

    Potrivit acesteia, Kruger Wolfgang este administratorul a zece firme, doua dintre ele desfasurindu-si activitatea si in Iasi. In ceea ce priveste parcul auto al fermei, Popa sustine ca Orgapic detine 14 tractoare de 110 CP fiecare, patru tractoare de 300 CP si alte patru combine. Toate acestea, dupa cum spune reprezentanta Orgapic ,"sint foarte scumpe, sint imense si au peste 7 metri inaltime".

    Popa nu a putut preciza o valoare totala a utilajelor din pracul auto, dar ne-a asigurat ca sint de ordinul milioanelor de euro. La capitolul cifra de afaceri si profit, se pare ca societatea nu o duce chiar atit de bine. In 2007, potrivit Ministerului de Finante, Orgapic insuma o cifra de afaceri de aproximativ 650.000 de euro si un profit net de 11.475 de euro.

    Locul 3, la Strunga

    Un alt "mosier" iesean este Florin Stegariu, directorul fermei Agrocom Strunga. Acesta detine in arenda o suprafata de 3.350 de hectare. "Detinem terenuri in cinci comune iesene. Din numarul total de hectare, 600 sint in concesiune la ADS, iar restul sint in arenda", ne-a explicat Stegariu.

    Utilajele care se gasesc in curtea fermei se ridica la valoarea de 2 milioane de euro si sint din cele mai diverse. "Avem combine, tractoare, pluguri, remorci, semanatori si prese",  a punctat directorul.

    Potrivit acestuia, Agrocom Strunga activeaza din 1991, facind parte din fostele intreprinderi agricole de stat (IAS). Unsprezece ani mai tirziu, in 2002, a fost privatizata, la conducerea societatii venind trei asociati. "Ferma detine o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, iar profitul este undeva la 13% din cifra de afaceri. Tot ce cistigam reinvestim, pentru ca avem derulate doua proiecte pe SAPARD, iar odata finalizate vom mai depune un alt proiect, pentru dezvoltare prin programul FEADR", a explicat ieseanul.

    Centrul de greutate este linga Pascani

    Societatea Agrocomplex Lunca isi desfasoara activitatea in patru comune iesene si in Pascani, unde de altfel are si sediul central. Cu o suprafata totala de 3.300 de hectare in arenda, Dumitru Pantazi, directorul fermei, se situeaza pe locul patru.

    "Avem terenuri in Motca, Harmanesti, Valea Seaca, Ruginoasa si in Pascani. Din numarul total, 3.200 de hectare sint in arenda, restul fiind in concesiune. Cele mai mult hectare, 1.600, le avem in Pascani", a precizat Pantazi. Acesta a adaugat ca societatea activeaza din 1991 si numara 110 actionari. Au inceput sa formeze parcul auto in urma cu zece ani, ajungind sa detina utilaje agricole in valoare de 2 milioane de euro.

    "Cifra de afaceri se ridica la suma de 130 de miliarde de lei vechi (3,6 milioane de euro), iar profitul la 3 miliarde de lei vechi. Pentru a ne dezvolta am pus pe picioare o ferma de lapte. Avem 600 de taurine, aduse din Germania, iar anul acesta finalizam prima etapa, care presupune cladirea in sine, grupul de muls si toate instalatiile necesare. Valoarea totala a investitiei se ridica la 1,8 milioane de euro", a detaliat Pantazi. El a fost multi ani viceprimar al Pascaniului, fiind considerat omul din umbra primarului Neculai Ratoi. La ultimele alegeri locale a candidat pentru postul de primar al orasului, dar a pierdut.

    Cotnari SA face 250 milioane de euro

    Locul cinci in topul celor mai importanti fermieri este ocupat de Constantin Deleanu, cu societatea comerciala producatoare de vin Cotnari SA. Cu o suprafata totala de 2.540 de hectare si un parc auto agricol impresionant, Deleanu se poate incadra cu succes la categoria "noii boieri" ai Iasului.

    "Avem 1.500 de hectare pe care avem vie. In proprietatea Cotnari sint 800 de hectare, restul fiind in arenda. Pe alta suprafata de teren, de 1.000 de hectare, cultivam cereale, toate acestea fiind tot in arenda. Daca noi nu am cultiva pe ele, atunci acest pamint ar ramine pirloaga", a detaliat Deleanu.

    Utilajele companiei sint din cele mai moderne. Innoit in anul 2006, Cotnari numara 80 de tractoare, 80 de remorci, 40 de masini de stropit, si aici facem referire doar la utilajele necesare viticulturii. "Tot parcul auto se ridica la peste 2 milioane de euro. Pe linga acest lucru, avem si combinatul de vinificatie, care se ridica la peste 50 de milioane de euro. Cifra de afaceri a fost anul trecut de 30 de milioane de euro, iar anul acesta sigur o depasim. Profitul inregistrat a fost de aproape trei milioane de euro, si anul acesta speram sa inregistram mai mult", a completat Deleanu.

    Intrebat daca ar fi sa vinda compania ce pret ar cere, raspunsul a venit rapid. "250 de milioane de euro. Chiar cu putin timp in urma am calculat valoarea a tot ceea ce se afla in curtea companiei, si cu valoarea numelui, care este foarte important, am ajuns la suma de 250 de milioane de euro", a incheiat Deleanu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri