Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O mama si opt copii sint intr-o situatie disperata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In spatele caselor de pe strada Vasile Lupu, cum urci din Bucsinescu spre Spitalul de Copii, locuiesc noua suflete: opt copii cu virste cuprinse intre 15 ani si un an si jumatate si mama lor, Irina Harcovita. Nu-i vezi nu numai pentru ca sint ascunsi intre o vila si un santier, ci pentru ca sint insignifianti. Nimeni nu stie ca Georgiana de opt ani plinge pentru ca vrea la scoala, ca Vasile de cinci ani vrea la gradinita si plinge pentru ca doreste creioane colorate. Dintre cei opt copii doar trei au mers la scoala. Valentin si Saraievo au repetat de doua ori clasa I, iar Mihai a mers pina in clasa a IV-a.

    Saracia nu mai atinge pe nimeni. Sa fii inconjurat de cersetori, de sarmani, de copii nespalati care intind mina, de boschetari si de aurolaci este ceva normal. Din acest motiv nici Irina Harcovita si cei opt copiii ai ei nu se mai vad.

    Sint invizibili, desi locuiesc intr-o casa darapanata cu trei camere, dintre care doar una este a lor. Lumina nu au. Mincare nu au, doar citiva cartofi pe care ii pot fierbe. Pe masa din camera in mijlocul careia Irina spala intr-o balie lenjeria celor doua paturi, sint doua banane.

    „Valerica a facut curat la magazinul de la Spitalul pentru copii, iar patronul i-a dat patru banane", explica Irina prezenta bananelor. Asa traiesc ei. Culeg fier vechi - in curte adunasera deja un carucior - si il vind pentru 10 lei. Au un venit de 370 de lei pe luna: ajutorul social si alocatia lui Vasile, un pusti blond, cu ochi albastri. Are cinci ani. Vrea la gradinita, insa nu se poate. Si sora lui, Georgiana, vrea la scoala. Are opt ani.

    Dintre cei opt copii, unii poarta numele mamei, Harcovita, altii pe al primului concubin al mamei, Zarafan, iar altii se numesc Martin, dupa al doilea concubin. I-a parasit pe amindoi pentru ca prefera sa isi creasca copiii fara batai, fara semne pe miini.

    „Uitati-va, eu sint insemnata" si imi arata taieturile de pe ambele brate. Este mica de statura, slaba. Pare firava, insa nu este. Are trasaturi frumoase. Probabil ca, imbracata altfel si mirosind altfel ar fi atras priviri invidioase.

    „Eu am crescut la casa de copii si stiu ce insemna sa traiesti fara mama, asa ca nici nu ma gindesc sa dau copiii la orfelinat. Rau sau bine, sintem impreuna. Sper sa avem o casa pentru ca in iunie proprietarul ne da afara. Si, mai mult decit orice vreau sa pot da copiii la scoala. Trebuie sa invete, sa nu ajunga ca mine", spune Irina.

    "Trebuie sa faca toti scoala"

    Dintre copiii ei doar Valentin, de 11 ani, si Saraievo Zarafan, de 13 ani, au facut clasa I de doua ori, iar Mihai, de 15 ani, a facut cele patru clase primare. Cel mai mare copil al femeii, Margareta Harcovita, de 17 ani, are si ea o fetita de un an si jumatate pe care o creste bunica Irina - femeia devenind bunica la nici 35 de ani.

    Cel mai mic copil al Irinei are aproape patru ani. Gabriela are un par frumos, cu cirlionti in care are o clamita roz, gasita in strada de fratele Valentin. Tot el a invatat-o sa numere pe degete: 1, 2, 3, 4 - atitia ani are.

    „Trebuie sa faca toti scoala chiar daca unii strimba din nas ca imi sint copiii nespalati. Dar este asa de greu sa ii mentii curati cind cari apa de la izvor", povesteste ea. Irina a facut doar opt clase. A renuntat la scoala pentru a-si creste sora vitrega cu care oricum nu se mai vede.

    Stie ce inseamna sa te pierzi. Din acest motiv este capabila sa rastoarne muntii pentru a-si da copiii la scoala si pentru a gasi o casa, insa putin ajutor de la semeni nu i-ar strica.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri