Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Oameni care au "pacalit" moartea

Institutul de Boli Cardiovasculare, locul in care se salveaza vieti pe banda rulanta

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cardiologul Igor Nedelciuc poate sa zimbeasca multumit: salveaza zilnic vieti

     Peste 450 de pacienti veniti la Iasi din toata regiunea Moldovei au avut sansa de a lua viata de la capat desi s-au aflat la un pas de moarte. Toti cei peste 450 de pacienti au suferit un infarct miocardic acut in ultimul an, dar au avut norocul sa ajunga pe masa de tratament la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi la cel mult 12 ore de la producerea acestuia si astfel au intrat in cadrul Programului national de tratament al infarctului miocardic acut. Sansele de recuperare in astfel de cazuri cresc cu cit pacientul ajunge mai repede la medic. „Daca pacientul ajunge la noi la cel mult trei ore de la producerea infarctului, muschiul inimii se reface complet", spune dr. Igor Nedelciuc, chirurg in cadrul institutului si cel care coordoneaza programul de infarct miocardic. Verginia Constantin si Maria Juncu sint doar doua dintre pacientele care in ultimul an au pacalit moartea. Femeile au suferit infarcte miocardice acute insa au fost aduse la spital in interval de mai putin de sase ore de la instalarea acestora. Tratamentul in urgenta a dat roade si acum pacientele se simt bine si asteapta sa se intoarca acasa.

    „Fereastra" de 12 ore

    „Daca mai stateam, moartea era pe mine", spune femeia asezata pe marginea patului. Desi nu e pentru prima data in spital, Maria Juncu nu se poate obisnui cu statutul de bolnava si e parca mereu pe fuga, pindind mereu usa in speranta ca nu va mai trece mult si va pleca si ea din spital. La 72 de ani, femeia din comuna Valea Ursului, judetul Neamt, stie cum e sa suferi de inima. In ultimii ani a mai suferit doua infarcte, dupa cum ea insasi povesteste, asa ca pe ultimul a reusit „sa-l prinda" la timp. Femeia imi povesteste ca pe la sfirsitul saptaminii trecute a simtit „o intepatura in cap". „Parca mi-a trecut asa o sageata prin cap si am simtit o durere mare. I-am zis sotului sa cheme salvarea si m-am dus la spital in Roman, unde am stat citeva zile internata. Eu am mai avut probleme cu inima si am facut si doua infarcte, asa ca nu era prima data cind ajungeam la spital", povesteste Maria Juncu. In seara zilei de 30 august insa femeia a simtit o durere puternica in piept si si-a dat seama ca ceva este in neregula. A chemat medicul de garda si apoi toate eforturile personalului medical s-au indreptat spre salvarea pacientei. „S-au straduit toti acolo sa aiba grija de mine si, cind au vazut ca e vorba de alt infarct, au hotarit ca-i mai bine pentru mine sa ajung la Iasi. M-au trimis cu o ambulanta si am ajuns aici pe masa de operatie cam la patru ore de cind incepusera problemele", povesteste pacienta. Astfel, medicii ieseni au avut ocazia sa intervina inainte sa se termine „fereastra" de 12 ore de la producerea infarctului. „Cu cit trece mai mult timp de la producerea infarctului, cu atit scad sansele ca muschiul inimii care a fost afectat sa se refaca complet. Infarctul se produce in momentul in care o artera care iriga muschiul inimii se infunda. Zona din inima care ar trebui sa fie irigata de singe, dar nu mai este din cauza infundarii arterei, ajunge sa nu mai functioneze si se deterioreaza pe masura ce trece timpul. Daca au trecut 12 ore de la infarct si nu s-a facut nici un tratament, acea zona nu va mai putea fi recuperata", spune dr. Nedelciuc.

    O interventie cruciala

    Pacienta s-a refacut bine dupa interventia medicilor si acum asteapta sa plece acasa. „Ma simt mai binisor acum, dar ii multumesc lui Dumnezeu asa cum o fi, poate totusi va fi bine. Am scapat ca prin urechile acului oricum", a mai spus pacienta.

    Desi interventia in astfel de cazuri nu dureaza mai mult de o ora, ea este cruciala in supravietuirea pacientului. „Scopul acestui program national este ca pacientul sa ajunga cit mai repede in laboratorul de cardiologie interventionala. Aici i se face o coronarografie, respectiv o investigatie imagistica de diagnostic. Practic, printr-o punctie de artera periferica se introduce un cateter pina la originea vaselor coronariene si se introduce substanta de contrast care face vizibila circulatia singelui si arata exact locul unde se afla blocajul. Se aspira acel trombus (n.r., cheag de singe in artere sau vene) care blocheaza vasul de singe si se implanteaza un stent care asigura restabilirea circulatiei singelui. Eficienta interventiei este de 98% daca se face in primele 12 ore de la producerea infarctului", a declarat dr. Nedelciuc. Intreaga „operatiune" se face cu anestezie locala, fiind usor suportata de catre pacient.

    A facut infarct in timpul sedintei de recuperare

    Printre pacientii care au avut sansa de a ajunge foarte repede la spital se numara si Verginia Constantin. Femeia in virsta de 73 de ani a venit la Iasi pentru un tratament de recuperare la un spital privat. Pe linga problemele reumatologice, femeia stia ca are si o problema cardiaca. Dupa citeva zile in care a facut proceduri de recuperare medicala, femeia a simtit insa ca este ceva in neregula cu inima ei. „Stiam ca am probleme cu inima, insa n-am facut niciodata un infarct. La un moment dat, in timpul procedurilor, am inceput sa ma simt rau, o durere foarte puternica in piept. M-au ajutat medicii din spital si m-au adus la Cardiologie cu ambulanta lor cit de repede au putut. Aici m-au operat si deocamdata n-am nici o durere, ma simt bine", povesteste pacienta. Medicii spun insa ca nu toti pacientii au sansa de a ajunge atit de repede la spital. „Marea problema este reprezentata de adresabilitatea tardiva. De obicei, persoana care a simtit o durere in piept mai sta cel putin doua ore sa se gindeasca daca suna sau nu la 112, tot asteapta sa-i treaca durerea fara sa vina la spital sau chiar incearca sa se trateze singur acasa. Toata lumea trebuie sa stie ca o durere violenta retrosternala care este insotita de o lipsa de aer poate sa insemne un infarct. Aceste simptome trebuie sa-l faca pe om sa sune neaparat la 112", a precizat dr. Nedelciuc.

    Fondurile scad an de an

    Din momentul in care a inceput acest program la Iasi, aproximativ 450 de pacienti au putut fi tratati in intervalul celor 12 ore. „Anul trecut, finantarea a fost pentru aproximativ 400 de pacienti si anul acesta am primit fonduri doar pentru 240 de cazuri. Speram totusi sa mai primim fonduri pentru ca pacienti sint multi. Ne-ar mai trebui personal medical, insa posturile sint blocate. In momentul de fata, medicii mai fac si garzi la domiciliu, dar nu este cea mai buna solutie in contextul in care de multe ori li se fragmenteaza si lor noptile in felul acesta. Garda aici se face 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamina. In zona Moldovei noi sintem singurii care sustinem acest program si avem specialistii necesari. In alte orase exista mai multe clinici de acest tip si acolo se mai impart responsabilitatile", a declarat prof.dr. Grigore Tinica, managerul institutului.

    Elicopterul SMURD a adus la Iasi pacienti din toata zona Moldovei

    Foarte multi dintre pacientii care au fost tratati in cadrul programului au fost adusi din alte judete ale Moldovei, in majoritatea cazurilor cu elicopterul SMURD. „Sintem foarte solicitati din Galati, Vaslui si Moinesti, acolo medicii se orienteaza foarte repede, transmit informatiile catre Iasi si ne cer ajutorul pentru transport rapid. In cadrul acestui program sint arondate toate judetele din regiunea de nord-est, la care se adauga si Vrancea si Galati. Trebuie insa sa recunoastem ca pacientii din Vaslui sint favorizati fata de ceilalti pentru ca medicii de acolo ne solicita foarte des. Din Vrancea, spre exemplu, nu a fost nici o solicitare pentru elicopter, si este pacat pentru ca sint multi pacienti care ar putea beneficia de tratamentul la Iasi", a precizat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPU-SMURD.

    Modul de viata si mincarea nesanatoasa ne omoara cu zile

    Medicii spun ca infarctul poate fi determinat de modul de viata sedentar, de alimentatia bogata in grasimi, stres, ereditate, fumat, alte afectiuni. De asemenea, in ultimii ani, medicii au constatat ca din ce in ce mai multi tineri ajung la spital cu astfel de probleme, virsta medie a pacientului care face infarct putind sa ajunga chiar si pina la 40 de ani. „In cazul pacientului care a facut infarct si a ajuns la noi in mai putin de trei ore, muschiul afectat se reface complet si pacientul se poate intoarce la viata lui obisnuita. Recuperarea este partiala in cazul celor care ajung in intervalul 3-12 ore, iar dupa 12 ore muschiul afectat nu mai poate fi recuperat, acea bucatica de inima nu va mai functiona niciodata. Cam 80% dintre pacientii din program au ajuns la noi in intervalul 6-12 ore", a precizat dr. Nedelciuc. Pacientii care au fost tratati in cadrul acestui program sint externati de obicei dupa trei-patru zile, fiind insa nevoiti sa urmeze un tratament medical toata viata si un regim alimentar sanatos. De asemenea, pacientii trebuie sa renunte la fumat, lucru pe care l-au si facut cei care au fost tratati aici, conform spuselor medicilor. In cazul pacientilor care au facut infarct si l-au tratat dupa cele 12 ore, numarul de zile de internare creste pina la 15 chiar, iar recuperarea este foarte grea, ei raminind cu deficiente de efort fizic.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri