anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Opriti golania de pe RATP!

Exista o solutie simpla, dlor Nichita si Gherca

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Mijloacele de transport in comun ar putea deveni mai sigure daca in acestea sau in statiile de calatori s-ar monta sisteme de supraveghere video. Sistemul este aplicat cu succes in alte tari, si chiar in Bucuresti. Pe baza imaginilor video, politistii au putut rezolva multe cazuri de infractiuni.

  Cel mai recent caz este cel al psihopatului care a intepat mai multe femei pe strada si care a fost identificat si cu ajutorul imaginilor video. Aceasta, in timp ce autobuzele si tramvaiele RATP au ajuns cimpul de actiune al hotilor si scandalagiilor.

  Camere video sint acum doar in 10 microbuze

  Camerele de supraveghere ar putea oferi o mai mare siguranta calatorilor care circula cu mijloacele de transport in comun. Fie ca sint montate in mijloacele de transport in comun sau in statii, acestea ar putea descuraja potentialii agresori sau hoti de buzunare. In acelasi timp, camerele video ar putea inregistra si comportamentul angajatilor RATP, atit al soferilor sau vatmanilor, cit si al controlorilor.

  Chestionata asupra problemei, conducerea regiei de transport a afirmat ca va cauta solutii pentru a implementa un sistem de supraveghere video a mijloacelor de transport in comun. "Vom analiza aceasta posibilitate, unde s-ar putea amplasa, de cite camere video ar fi nevoie. Este o solutie care ar veni in primul rind in ajutorul calatorilor. Vom vedea si despre ce sume ar fi vorba", a declarat Maricel Gherca, directorul RATP. Acesta a specificat ca, in prezent, sint montate camere de supraveghere in 10 microbuze.

  Dispozitivele video au fost montate initial pentru supravegherea soferilor care luau bani de la calatori, fara a mai da si bilete de calatorie. "Am avut insa si probleme. Au fost situatii in care lentilele au fost date cu vaselina pentru a nu se mai vedea sau le-au schimbat unghiul. Fiecare microbuz are cite doua camere montate. Ne-au ajutat insa si la identificarea persoanelor care au agresat angajatii nostri", a mentionat Gherca. Camerele din microbuze au fost montate in urma cu aproximativ doi ani.

  900 de lei, costul sigurantei din fiecare mijloc de transport

  Preturile pentru sistemul de supraveghere video in interiorul mijloacelor de transport pleaca de la circa 900 de lei. Zilnic, RATP are la strada aproximativ 80 de tramvaie, 90 de autobuze si 30 de microbuze. Specialistii regiei de transport sustin insa ca mai eficace ar fi camerele de supraveghere montate in statii.

  Cele din mijloacele de transport pot fi vandalizate si, in plus, la lasarea serii, acestea ar putea fi inutilizabile, din cauza iluminarii slabe. In prezent, strazile din municipiu sint impinzite cu aproximativ 80 de camere de supraveghere monitorizate de Politia Comunitara.

  Reprezentantii municipalitatii sustin ca investitia in camerele video ar trebui facuta de RATP. "Ar trebui facut un efort de catre RATP pentru a monta astfel de sisteme. Nici un efort financiar nu ar trebui sa fie prea mare cind vine vorba despre siguranta calatorilor si a cetatenilor. In o parte din statii sint montate deja astfel de camere pe care le gestioneaza Politia Comunitara", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

  Eficienta camerelor este in Iasi dovedita deja

  Politistii sustin ca un sistem de supraveghere montat in mijloacele de transport in comun ar veni si in ajutorul lor in prinderea celor certati cu legea. "Experienta anterioara ne arata ca infractionalitatea a scazut foarte mult in zonele unde au fost montate camere de supraveghere. De exemplu, in zona Stefan cel Mare, in perioada 2003 - 2004 se inregistrau frecvent cazuri de tilharii, ceea ce nu se mai intimpla acum", a declarat comsiarul Lucian Mursa, seful Politiei Municipale Iasi. Acesta a adaugat ca traseele cu cele mai multe probleme sint 41 si 30, iar ca zone, capat Canta si Pacurari.

  Si reprezentantii Politiei Comuniatre au afirmat ca prezenta camerelor de supraveghere descurajeaza raufacatorii. "Noi furnizam imaginile video atunci cind ne sint cerute de catre cei de la politie. Au un rol de descurajare pentru cei cu un comportament antisocial si ne-au ajutat la depistarea diferitor contraventii", a declarat Nicoleta Deciu, purtatorul de cuvint al Politiei Comunitare.

  De exemplu, pe baza imaginilor video a putut fi prinsa anul trecut Claudia Bobocel, care, impreuna cu alte doua minore, actiona in zona Garii, furind din buzunarele si gentile trecatorilor. Tot camerele video au dus la prinderea altui infractor, Ciprian Caldararu, cunoscut si ca "hotul surdomut".

  De-a lungul timpului, in mijloacele de transport in comun s-au inregistrat numeroase incidente de la furturi din buzunare pina la agresiuni fizice. Cel mai recent caz de acest fel este cel al politistei care a fost batuta in cursul saptaminii intr-un autobuz de pe traseul 41.

  In urma cu citeva zile, un sofer de microbuz a fost agresat la Ciurea de trei calatori, dupa ce i-a luat la intrebari pe motiv ca nu-si compostasera biletele.

  Reprezentantii RATP au specificat ca in 2009 au fost inregistrate 6 situatii in care angajatii regiei au fost agresati fizic, de la controlori care au incercat sa legitimeze calatori fara bilet pina la soferi si vatmani loviti dupa neintelegeri in trafic. In ce priveste furturile, aproape ca nu este iesean care sa nu fi avut o experienta nefericita in acest sens in tramvai ori autobuz.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Politruci

  Cătălin ONOFREI

  Politruci

  Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

  Filmuletul zilei

  opinii

  Suntem cum gândim

  Briscan ZARA

  Suntem cum gândim

  Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

  Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

  Ciprian IFTIMOAEI

  Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

  Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

  Cuvântul ierarhului

  Mihai DORIN

  Cuvântul ierarhului

  Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

  pulspulspuls

  Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

  Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

  Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

  Caricatura zilei

  Arheologi

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.