Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Paradoxurile de la titularizare: profesori zecisti cu posturi in scolile de la tara. UPDATE Aproximativ o cincime din note au fost contestate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     Rezultatele la titularizare, asa cum arata inainte de contestatii, sint, in ansamblu, foarte slabe, avind in vedere ca 26,59% dintre candidati au obtinut note sub 5, iar notele intre 5 si 6,99 au o pondere de 39.25%. Raportat la numarul total de posturi titularizabile din judet, 165, procentul celor care au luat 7 si peste 7 la examen, 34% dintre cei 1.098 ramasi in concurs, este insa statisfacator. Mai mult decit atit, la disicpline precum istoria, geografia, biologia sau informatica, concurenta pentru posturile titularizabile este foarte mare. Problema consta in faptul ca unele discipline, printre care franceza si fizica, sint deficitare in ceea ce priveste acoperirea cu resursa umana bine pregatita. „Elevii nu vor ramine fara cadre didactice, posturile respective se vor ocupa cu suplinitori", a explicat inspectorul scolar general Liliana Romaniuc. Sefa ISJ a mai precizat ca este ingrijorator faptul ca e destul de mare procentul cu note sub 5, respectiv al celor cu note intre 5 si 6,99. „Rezultatele sint asa cum le-am vazut cu totii, insa nu sint cele finale, asteptam si contestatiile. Pe mine personal ma ingrijoreaza procentul notelor sub 5 si faptul ca aproape 40% din candidati au luat note intre 5 si 6,99. Aceste rezultate ne arata faptul ca ne confruntam cu probleme in ceea ce priveste formarea initiala a cadrelor didactice. Si spun asta deoarece au o pondere semnificativa candidatii din promotia curenta si debutantii. Cred ca ar trebui sa existe o mai strinsa legatura intre universitar si preuniversitar, astfel incit absolventii care isi doresc sa ajunga la catedra sa cunoasca bine sistemul preuniversitar. Rezultatele ridica, totodata, un semn de intrebare cu privire la ce anume si cit se face la programele de formare continua a cadrelor didactice. Avem nevoie de o strategie coerenta de formare a profesorilor, pentru ca in prezent nu exista", e de parere Liliana Romaniuc.

    Putine optiuni

    Cele patru candidate zeciste de la titularizare nu au prea multe oportunitati in ceea ce priveste posturile pe care le vor ocupa. Andreea-Mara Mancas, care a luat 10 la arte vizuale, nu poate ocupa nici un post titularizabil intrucit nu este scos la concurs nici unul, iar optiunile sint putine si pentru suplinire. Pentru educatie plastica/educatie vizuala/educatie artistica, sint disponibile numai 4 posturi: unul care implica ore de predare la scolile „I. Teodoreanu", „Gh. Marzescu" si „N. Iorga", din Iasi, unul la Harmanestii Vechi, unul la Pascani, norma fiind constituita din ore la colegiile „Sadoveanu" si „Unirea" si unul la Scoala din Fintinele. „Daca nu exista posturi, nu exista. Asta este situatia - nu tine de mine - si nu sint prea multe de comentat. Eu ma bucur ca am luat nota maxima. Atita vreme cit am nota mare, pot opta pentru un post care sa fie mai aproape, astfel incit sa nu fac naveta", a spus Andreea Mancas. Este de 4 ani in invatamint, iar in aceasta perioada a dat de fiecare data concurs pentru a ocupa un post ca suplinitor. La unul dintre concursuri a luat tot 10, insa nici atunci nu erau posturi titularizabile pentru disciplina vizata. Doi ani a predat ca suplinitor la Colegiul de Arta „Octav Bancila". Este doctoranda la Universitatea de Arte „G. Enescu" si membra in filiala ieseana a Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Ionela Livia Panainte, notata cu 10 la biologie, poate opta pentru un post titularizabil fie la Andrieseni, fie la Tibana. Lidia Mihaela Ichim, candidata evaluata cu 10 la examenul scris pentru educatoare, are cele mai multe posturi pentru care poate opta, 31 insa singurele titularizabile in unitati din oras sint la Gradinita cu Program Prelungit nr. 3 din Iasi si la Gradinita cu Program Normal din Tirgu Frumos. Alina Narcisa Bosac, candidata care a luat 10 la religie ortodoxa, are la dispozitie 7 posturi titularizabile, toate in scoli de la tara: Fintinele, Sinesti, Tibanesti, Gorban, Domnita, Glodenii Gindului si Ruginoasa.

    Tabloul complet

    La nivel judetean, inainte de contestatii, au obtinut medie care sa le permita sa se titularizeze 34% dintre cei prezenti la examen, adica din 1.098 de candidati. Disciplinele cu o pondere mai mare a notelor peste 7 sint biologia, consilierea psihopedagogica, educatia tehnologica, geografia, istoria, limba si literatura romana. Multe note peste 7 au obtinut si candidatele pentru posturile de educatoare. Din pacate, cei mai multi dintre cei care au obtinut la examen note de 7, 8 si 9 nu pot ocupa si un post ca titulari, fiindca acestea sint foarte putine, la nivel judetean insemnind 165. La istorie, 36 de candidati (dintre cei 104 inscrisi) cu au note intre 7 si peste 9 (4 dintre acestia, n.r.), in timp ce vacant este un singur post titularizabil, la Scoala Borsa din comuna Vladeni. Prin suplinire pot fi ocupate 9 posturi pentru istorie simplu si inca 6 posturi, pentru care norma de predare este formata si din ore de geografie. La geografie, 35 de candidati (dintre cei 99 inscrisi) au nota de titularizare, insa sint numai 3 posturi cu viabilitate de 4 ani, la scolile din Butea, Focuri si Andrieseni (implicind ore de predare si la scolile din Spineni, Glavanesti si Vladeni, n.r.). La biologie, sint numai doua posturi titularizabile, la Andrieseni si Tibana, in timp ce note de 7 si peste 7 au 25 de candidati dintre cei 65 inscrisi. La informatica, este un singur post titularizabil in judet, la Liceul „M. Costin" din Pascani, iar note mai mari de 7 au 6 candidati dintre cei 16 inscrisi. Cea mai mare dintre acestea este 7,75. Un singur post titularizabil este si la chimie, la Liceul din Raducaneni, iar pentru acesta candideaza 4 dintre cei 55 inscrisi, toti cu note de 7. La limba si literatura romana, 26 de candidati (dintre cei 97 inscrisi) au note care le permit sa se titularizeze, insa sint numai 8 posturi cu viabilitate de 4 ani, toate in scoli de la tara, printre care Gropnita, Coarnele Caprei si Verseni. La educatie fizica si sport, 6 candidati dintre cei 91 inscrisi au nota pentru a se titulariza, disponibile fiind 3 posturi, numai pentru pregatire sportiva de specialitate, toate la Clubul Scolar Sportiv „Unirea" din municipiu. La matematica, 33 de candidati (dintre cei 108 inscrisi) au cel putin 7, in timp ce posturi titularizabile sint numai 16, toate in rural. La religie ortodoxa, sint 14 candidati (din 55) pe 7 posturi, toate in scoli de la tara. Mai putin de 2 pe un post concureaza educatoarele si invatatoarele. 52 de educatoare sau viitoare educatoare au cel putin 7 la examen, iar posturi titularizabile sint 33, singurele din oras fiind la Gradinita cu Program Prelungit nr. 3 din Iasi si la Gradinita cu Program Normal din Tirgu Frumos. Pentru cele 13 posturi de invatator, toate in rural, sint 20 de candidati cu note mai mari de 7.

    Rezultatele finale vor fi afisate miine

    De cealalta parte, la discipline precum franceza, fizica, muzica specializata sau industrie alimentara nu sint suficienti candidati pentru posturile titularizabile. La franceza, pentru cele 16 posturi, plus alte 10 care presupun completarea cu ore de istorie (unul) si cu ore de engleza, toate in rural, sint 11 candidati cu cel putin 7, dintre cei 65 inscrisi. Pentru fizica simplu, nu este nici un post titularizabil, insa sint patru pentru fizica-chimie, iar candidati cu nota peste 7 sint numai 2 dintre cei 31 inscrisi. Pentru muzica specializata, sint patru posturi titularizabile, doua la Colegiul „O. Bancila", unul la Clubul Copiilor din Tirgu Frumos si unul la Palatul Copiilor din Iasi, iar cu nota mai mare de 7 este un singur candidat dintre cei 9 inscrisi. Pentru industrie alimentara au fost scoase la concurs 3 posturi titularizabile, doua la Tibana si unul la Miroslava, pentru care s-a inscris doar un candidat, iar acesta a luat 5,20 la examen. Nu a fost scos la concurs nici un post titularizabil pentru psihopedagogie speciala (11 candidati cu note peste 7), educatie tehnologica (de asemenea 11 candidati cu cel putin 7), consiliere psihopedagogica (7 candidati cu nota de titularizare) sau educatie plastica/arte vizuale/arhitectura (6 candidati care s-ar fi putut titulariza). Rezultatele finale vor fi afisate pe 21 iulie, urmind ca sedintele publice pentru repartizarea posturilor sa se desfasoare conform unui grafic ce va fi publicat in timp util pe site-ul http://www.isjiasi.ro/.

    Ultima ora

    190 de contestatii au fost depuse la nivelul judetului Iasi. Practic, aproximativ o cincime din cei 1098 de candidati ramasi in concurs au contestat notele obtinute. 145 de contestatii sint la discipline de cultura generala.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri