Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Patru metode esentiale pentru atragerea copiilor spre carti

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    1. Ai vazut filmul? Vezi si cartea
    Profesorii de literatura simt cel mai bine la orele lor dezinteresul elevilor pentru lectura, conturat acum aproape 10 ani si devenit deja un fenomen. Dascalii spun ca se poate vorbi si de elevi recuperabili, care pot prinde gustul pentru lectura. Cum? Ancorata bine in realitate, generatia actuala de liceeni se va lasa greu convinsa sa citeasca „Padurea spinzuratilor“ sau „Ion“ dupa ce au vazut ecranizarea la televizor si cunosc deja povestea cartilor.
    Profesorii spun insa ca provocarea la lectura nu e imposibila, depinde doar abilitatea de a o face atractiva. “Eu am recurs la un truc. Vedem ecranizarea, citim cartea si apoi comentam, sesizind diferentele intre carte si film. Elevii sint atrasi de acest gen de exercitiu“, marturiseste profesorul Cezar Zaharia, care povesteste ca isi da repede seama daca un elev nu a citit cartea cerindu-i sa descrie detalii. „Elevul da insa exemplu un detaliu care apare numai in film. Si l-am prins! Nu e o metoda ingenioasa, dar eficienta“, spune profesorul rizind.
    2. Campanii publicitare
    O alta metoda de atragere a tinerilor spre lectura, indicata de profesorii de literatura, este aceea a campaniilor media. „Trebuie facute campanii nationale pentru lectura. Chiar de catre Ministerul Culturii. Sint convinsa ca s-ar gasi fonduri asa cum s-au gasit pentru campaniile anti-fumat“, spune Mihaela Dobos. Aceasta da exemplul campaniei initiate de ziarul „Cotidianul“, care in fiecare miercuri, sub sloganul „Intra in carti“, ofera gratuit un volum de proza. Cu o investitie de 30.000 de lei saptaminal, tinerii isi pot face o biblioteca proprie.

    „Mai sint acele afise pe care le intilnim in baruri, care descriu de exemplu povestea unui barbat de culoare care isi sugruma nevasta din gelozia ca ii pierduse batista pe care i-o facuse cadou. Finalul mesajului este: «Ca sa afli finalul, citeste Othello, de Shakespeare!». Este un mesaj socant, nonconformist, atractiv“, exemplifica profesoara Mihaela Fusalau.

    3. Intilnirile cu scriitorii
    Dascalii considera eficiente si Cercurile de lectura activa, in cadrul carora elevii sint incurajati sa propuna chiar ei lectura unor carti din afara programei. „Profesorul este un moderator discret, un partener de dialog care orienteaza discutia si, foarte important, ii invata pe elevi sa citeasca, ii deprinde cu tehnica lecturii active, care deschide mintea si sufletul, ordoneaza, dar si provoaca gindirea, dezvolta vocabularul si capacitatea de comunicare. Aceste cercuri au insa putini adepti, sub 10“, spune Mihaela Dobos, de la „Negruzzi“.


    Intilnirile cu scriitori si oamenii de cultura au de asemenea un impact puternic asupra elevilor. Profesorii dau ca exemplu programul „Les belles entrangeres“, organizat anul trecut de Centrul Cultural Francez, Editura Polirom si „Suplimentul de Cultura“, distribuit gratuit cu „Ziarul de Iasi“. Atunci, opt dintre cei mai importanti scriitori contemporani - Stefan Agopian, Gabriela Adamesteanu, Dan Lungu, Simona Popescu, Cecilia Stefanescu, Letitia Ilea, Gheorghe Craciun si Ion Muresan - au participat la intilniri cu cititorii. „Dupa acest eveniment au venit elevii si mi-au spus ca le-au citit pe Simona Popescu si Cecilia Stefanescu si le place. Elevii asta vor: sa aducem scriitorii in fata lor, sa vada ca sint reali, ca exista, ca nu sint doar niste fotografii in manuale“, spune Monica Cotofan.
    4. Despre carti si autori, fara demagogie
    Incercarile dascalilor de a-i atrage pe elevi spre lectura nu se opresc aici. Profesorul Cezar Zaharia marturiseste ca reuseste sa-i atraga pe elevii sai spre carte prezentindu-le fiecare autor din manualul de romana fara prejudecati sau dogmatica. „Eu si elevii mei nu pornim niciodata la o lectie despre un scriitor de la superlative. Nici unul nu este cel mai bun. Fiecare are lipsuri, dar si momente cind e genial. Ii descoperim fiecaruia si partile bune, si cele negative“, sustine profesorul Zaharia, care mai dezvaluie un truc.
    Profesorul se foloseste de psihologia inversa, sfatuindu-si elevii sa nu citeasca neaparat o anumita carte. „Dimpotriva, ei vor citi acea carte din curiozitate, pe principiul ca ce e interzis este si interesant“, spune profesorul, care marturiseste ca si metoda incurajarii scrisului functioneaza. Scriind ei insisi, elevii sint atrasi si de lectura unei carti.

    „Revistele scolii, de exemplu, sint extrem de benefice. Copiii isi descopera aici pasiunea pentru scris, care poate fi intretinuta si prin lectura“, spune profesoara Dobos, care enumera si metodele clasice de convingere a elevului sa citeasca: „nota, amenintarea examenelor, verificarea caietului de lecturi suplimentare“.
    „Cind ii pui un 2 pentru ca nu a citit cartea dupa care va da examen, elevul imediat se corecteaza“, sustine profesorul Alexandru Guta, de la Liceul „Cuza“. Nu numai profesorii de literatura ii pot atrage insa pe tineri spre lectura. Si parintii au aici un rol important. „Cit despre modul in care parintii pot influenta si ei lecturile copiilor... sa ia o carte si sa citeasca!“, recomanda Mihaela Dobos.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri