Planul lui Adomnitei de a gasi bani pentru Autostrada: Grupul Visegrad
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Planul lui Adomnitei de a gasi bani pentru Autostrada: Grupul Visegrad

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Adomnitei: "Lucram la constituirea unui GECT cu regiuni din Polonia si Slovacia, Ungaria. Avem semnale pozitive"

   Sefii judetului tatoneaza Bru­xelles-ul pentru obtinerea fondu­rilor necesare constructiei auto­strazii Iasi-Targu Mures. Condu­cerea Consiliului Judetean in­tentioneaza constituirea unei Grupari de Cooperare Teritoriala (GECT) prin intermediul careia sa poata fi obtinute fonduri. Pro­punerea a fost avansata de pre­sedintele CJ, Cristian Adomnitei, in cadrul intalnirii din Ungaria a Grupului de la Visegrad. „GECT este o cale. Nu stiu acum daca ea ne va aduce si succesul, dar avem motive de optimism. Vrem sa profitam de oportunitatea pe care aceasta structura o ofera si sa o exploatam pentru proiectele noastre importante", a declarat Adomnitei.

  GECT reprezinta o structura europeana infiintata in 2007, in scopul de a facilita cooperarea la nivel superior celui al regiunii. Spre deosebire de actualele Re­giuni de Dezvoltare, GECT are personalitate si capacitate juridica si poate cuprinde si zone din afara Uniunii Europene. Conform precizarilor lui Adomnitei, in perioada 2014-2020 Comisia Europeana urmeaza sa aloce un buget de 50 miliarde euro pentru proiecte finantate in cadrul acestui instrument. „Lucram la constituirea unui GECT care sa cuprinda cele sase judete ale Regiunii Nord-Est, Maramuresul, regiuni din Polonia si Slovacia, eventual si Ungaria. Pana acum, avem semnale pozitive. Odata constituit GECT, structura este eligibila pentru programele de finantare gestionate de Comisia Euro­peana", a declarat Adomnitei. Concret, scenariul initiat de CJ ar insemna constituirea unei GECT cu sediul in Romania, care sa reuneasca si parteneri din Polonia, Slovacia, Ungaria si eventual Republica Moldova si Ucraina. Practic, ar fi reunite structuri regionale din toate statele de pe coridorul de transport care cu­prinde autostrada Iasi - Targu Mures. Noua structura ar putea de­pune un proiect pentru finantarea lucrarilor. Aceasta insa, daca prin GECT, Comisia Europeana va finanta si lucrari de infrastructura de acest tip. „Acum este perioada de dezbatere publica si de analiza a tipurilor de proiecte ce vor fi finantate. Propunerea noastra este de a include si proiectele de infrastructura de transport sau sanitara, inclusiv drumuri ju­detene si spitale", a spus Adom­nitei.

  Costul estimat al autostrazii Iasi-Targu Mures se ridica la aproape 9 miliarde euro, la o lungime totala de 289 km. Finan­tarea europeana a fost invocata si de ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, avand in vedere faptul ca autostrada ieseana este inclusa in reteaua TEN-T, a coridoarelor principale de transport paneuropean. Reteaua centrala, din care face parte si autostrada spre Vest, urmeaza sa fie realizata pana in 2030. Fenechiu invoca saptamana trecuta, ca posibile surse de fi­nantare, Fondul European de Dez­voltare Regionala, Fondul de Coeziune si Facilitatea de Co­nectare a Europei. „Discutam ieri cu ministrul Fenechiu legat de autostrada est-vest. Proiectul este fezabil si sustinut de catre noi, nu numai din Iasi ci si din toata Moldova. Discutam cu ceilalti presedinti din zona Moldovei si primari si toti doresc proiectul. Iar Fenechiu in cateva sapta­mani va veni cu o solutie la premier si vom discuta mai departe cum vede lucrurile. Se lucreaza in continuare la proiect, nu este abandonat. Se cauta solutii de finantare si mai departe pasii necesari pentru a intocmi documentatia. Incetul cu incetul se gasesc solutii. Fiind ministru al Transporturilor, sunt convins ca se va ocupa de acest lucru", a spus ieri si primarul Gheorghe Nichita.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

  Lucian DÎRDALA

  Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

  Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Asachi întemeietorul

  Florin CÎNTIC

  Asachi întemeietorul

  Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

  Hombre şi patimile

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  Hombre şi patimile

  Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

  Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

  Alex VASILIU

  Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

  Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

  pulspulspuls

  A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

  A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

  Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

  Caricatura zilei

  Ce-a lipsit după cerneală

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

   X