anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 25.09.2020

Primaria are de cheltuit 131 milioane euro in cinci ani

O mare provocare pentru echipa condusa de Nichita

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Municipiul va beneficia de investitii record in urmatorii ani. Primarul Gheorghe Nichita va avea in mina 131 de milioane de euro. Aproape toata suma reprezinta fonduri nerambursabile. Banii sint ca si alocati municipalitatii.

  Nu a fost nevoie de o competitie pentru obtinerea fondurilor. Iasul a fost desemnat de Guvern pol de crestere al Romaniei, iar suma a fost stabilita la nivel central. De acum inainte depinde doar de Nichita si de angajatii din subordine daca au capacitatea de a cheltui banii in termenul fixat de Uniunea Europeana.

  Practic, toate fondurile trebuie sa fie investite pina la sfirsitul anului 2015. In acelasi timp insa, intreg municipiul se va transforma intr-un mare santier. Cele opt proiecte finantate prin fondurile europene presupun lucrari in toate zonele municipiului.

  "Ziarul de Iasi" va prezinta in detaliu planurile Primariei pentru cele 131 milioane euro, adica peste 550 milioane lei. Contributia Primariei este de doar 2,28 milioane euro, iar de la Guvern urmeaza sa vina 14,8 milioane euro.

  Aeroportul a ramas in afara primei liste

  Modul de cheltuire a fondurilor structurale a insemnat o sansa imensa pentru municipalitate. O intreaga axa din Programul Operational Regional a fost alocata pentru sapte poli de crestere, Iasul fiind unul dintre ei. Inca de la inceput s-a stiut si suma la care poate aspira municipalitatea, 114 milioane de euro fonduri europene nerambursabile.

  "Sintem primii din tara care finalizam documentatia si primim ultimul aviz. Din cei sapte poli de crestere, doar trei au finalizat Planul Integrat de Dezvoltare, Iasi, Craiova si Brasov. Din acestea trei, noi am primit primii avizul de la Autoritatea de Management si putem depune proiecte pentru finantare. Vom incepe extrem de repede, din octombrie, sa depunem proiecte. Documentatia noastra a fost laudata de toata lumea si data drept exemplu. Ma bucur, pentru ca la ea au lucrat oameni de la Primarie", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

  Planul Integrat de Dezvoltare al Polului de Crestere Iasi (PIDPCI) a avut initial 125 de proiecte, din care au fost selectate ca finantabile din diferite surse 57 de proiecte. Banii alocati pe axa I a polilor de crestere vor fi utilizati pentru implementarea a opt din cele 57 de proiecte. Primele licitatii pentru executie ar urma sa inceapa anul viitor.

  "Pentru mine, foarte important este ca am reusit sa mentin intre cele 57 de proiecte finantabile Aeroportul Iasi. Am insistat foarte mult sa fie pe aceasta lista, chiar daca cei de la Guvern ne-au spus sa il scoatem pentru ca nu sint fonduri guvernamentale. Noi am prins ca surse de finantare fondurile locale, cele guvernamentale, dar si cele private. Este cel mai important proiect al Iasului", a completat Nichita.

  Cele 49 de proiecte declarate eligibile si care nu se incadreaza in finantarea prin PIDPCI pot fi propuse spre finantare in cadrul programelor operationale sectoriale, fara a exista insa garantia ca se vor obtine si fonduri.

  In trei ani trebuie cheltuite 315 milioane lei

  Edilul a prezentat ieri si prioritatile, proiectele care vor intra primele in hora aprobarilor si avizelor necesare pentru demararea lucrarilor. Astfel, pina la sfirsitul acestui an urmeaza sa fie inaintate spre aprobare patru din cele opt proiecte. Primul va fi Axa de Dezvoltare Nord - Sud, care cuprinde si pasajul Octav Bancila.

  Investitia totala este estimata la 85 milioane lei si are o durata de executie de 36 de luni. Viitoarea pasarela va avea insa doar doua benzi, cite una pentru fiecare sens de mers. Pe linga podul de peste calea ferata, proiectul prevede si modernizarea totala a mai multor strazi situate de o parte si de alta a liniilor de tren. Vor fi modernizate strazile Petru Poni, Toma Cozma, Tabacului, Stramosilor, Vitejilor, Musatini, Sarmisegetuza, Plaiesilor, Columnei, in total aproape zece kilometri de strazi. "Avem proiect tehnic, detalii de executie pentru aceasta investitie. Un alt proiect pe care vrem sa il depunem in luna octombrie este Axa Est - Vest, care cuprinde si traversarea subterana a intersectiei de la Fundatie", a adaugat Nichita.

  Initial, proiectul prevedea doar modernizarea strazilor Pacurari, Independentei si Elena Doamna si era evaluat la peste 25 milioane lei. Realizarea pasajului subteran va adauga costuri de aproximativ 35 milioane lei. Tot pina la sfirsitul acestui an urmeaza sa fie trimis spre aprobare si proiectul "Dezvoltare retea rutiera in zona culturala, istorica si turistica a municipiului". "Aici vrem sa introducem si linia de tramvai din Copou, de la Triumf si pina la rond Agronomie", a precizat directorul tehnic al Primariei, Mihai Chirica.

  Costurile estimate ale acestui proiect ajung astfel la aproximativ 85 milioane lei. Banii vor fi utilizati pentru modernizarea totala a 19 strazi, printre care: bulevardul Carol I, bulevardul Stefan cel Mare si Sfint, strada Palat, strada Sfintul Lazar, strada si soseaua Sararie.

  Un alt proiect care urmeaza sa fie depus anul acesta este cel de reabilitare a principalei strazi din Nicolina - CUG. Investitiile sint estimate la 85 milioane lei. Proiectul cuprinde si refacerea liniilor de tramvai din Podu Ros si pina la capat CUG. Investitiile ar urma sa fie finalizate in trei ani.

  Patru proiecte ar trebui demarate in 2010

  Pentru anul viitor au fost lasate alte patru proiecte importante. Unul dintre acestea este amenajarea unei autogari moderne. In prezent, proiectul este la stadiul de stabilire a amplasamentului. Exista o firma contractata care ar urma sa prezinte municipalitatii o recomandare. Un amplasament este depoul RATP din zona Garii, iar altul garajele regiei de transport din zona Tudor Vladimirescu. Investitia este estimata, conform datelor din PIDPCI, la 75 milioane lei. Intreaga investitie ar trebui sa fie gata in termen de doi ani de la demararea lucrarilor. Tot anul viitor ar urma sa intre pe linie dreapta si proiectul de regenerare urbana a zonei Cuza Voda - Tirgu Cucu - Bas Ceaus.

  Investitiile estimate la 85 milioane lei ar urma sa vizeze modernizarea strazilor si trotuarelor, reabilitarea cladirilor, a obiectivelor de patrimoniu cultural si reintroducerea in circuitul comercial si economic a spatiilor nefolosite in prezent. Centrul Tehnologic Regional este un alt proiect inclus pe lista de prioritati din PIDPCI. Investitia ar urma sa fie realizata in CUG, in zona Tehnopolis, si este estimata la 32 milioane lei.

  Tot fonduri europene de pe axa I din POR ar urma sa fie utilizate si pentru extinderea Caminului de Batrini "Sfinta Parascheva" din Copou. Proiectul este estimat la peste 11 milioane lei si ar urma sa ofere noi locuri de cazare pentru batrinii din municipiu. Totodata, caminul din Copou va fi consolidat si modernizat.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

  Dan CONSTANTIN

  Patriotismul la români faţă în faţă cu cocina umană din păduri

  Peisajul din pădurile noastre frumoase, atâtea câte au mai rămas, este unul apocaliptic. Cel mai probabil puştii abia născuţi se vor obişnui cu acest peisaj şi vor crede că aşa ceva este normal şi de fapt asta este natura.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Ghidul bunului alegător

  Alexandru CĂLINESCU

  Ghidul bunului alegător

  Cartea lui Cristian Preda este un ghid extrem de util pentru cei care doresc să înţeleagă mecanismele democraţiei. Iar atunci când votează, să o facă în cunoştinţă de cauză.

  Partidul şpăgar electoral

  Nicolae CREŢU

  Partidul şpăgar electoral

  S-a tot vorbit şi scris despre şpaga electorală. De-a lungul scurselor decenii de „democraţie” românească, postceauşistă. 

  Folcloristică

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Folcloristică

  „Tremurând, un băietan s-a ridicat şi a spus, în încuviinţarea îngrozită a întregului amfiteatru, că nu făcuseră altceva decât să scrie ce învăţaseră din notiţele Pravoslavinei, ea fiind singura care le avea integral... În aritmie cardiacă, privind-o feroce pe Ţăcănel, am reuşit să îngaim o singură întrebare - Şi cu calul, cu calul cum e? Cu ochi de căprioară rănită, studenta a sărit în picioare şi a nechezat solemn - Mihahaha!”

  pulspulspuls

  Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

  Poveste cu șpioni roşii infiltraţi la Iaşi. Ce treabă are asta cu premarele?

  Apropo de manifestaţiile împotriva măştii de protecţie care au loc în ultima perioadă la Bucureşti, despre care presa din Bucureşti a prezentat dovezi clare că au în spate nu numai imbolduri, dar şi bănuţi dinspre Moscova, voi aţi observat ceva ciudat, bizar, ce am văzut şi noi? 

  Caricatura zilei

  Teleportare

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.