Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PSD plus PNL pun stapinire pe intregul judet

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Judetul s-a impartit intre PSD si PNL in ce priveste numarul mandatelor de primari obtinute in urma alegerilor locale. Astfel, dupa turul al doilea de scrutin, social-democratii si liberalii au obtinut cite 36 de primari din cei 98 desemnati la nivelul judetului.

    Liberalii vor avea 36 de primarii daca ramine valabila decizia Biroului Electoral Central de a desemna cistigator la Voinesti pe candidatul PNL, Gheorghe Dobreanu. In acest caz, PSD ar pierde mandatul cistigat de Neculai Ivascu, chiar daca acesta a decedat duminica, in ziua votului.

    Restul primariilor au fost adjudecate in judet de PDL cu 22 de mandate, PC, care a obtinut doua functii de primar, si de PNG-CD, cu un mandat de primar. Un singur candidat independent, Ovidiu Lina, a reusit sa obtina voturile necesare pentru a fi primar la Gropnita.

    "In turul al doilea au fost desemnati 44 de primari, alte 54 de primarii fiind cistigate din primul tur de scrutin organizat pe 1 iunie", a precizat purtatorul de cuvint al Biroului Electoral Judetean, Marian Grigoras.

    Liberalii au cistigat trei orase din cinci

    BEJ a anuntat oficial primarii care au obtinut mandate in urma celui de-al doilea tur de scrutin. Procesul electoral derulat duminica a adus surprize in unele localitati si a trasat coloratura politica a judetului Iasi. Daca in 2004, peste 65 de primarii au revenit in urma alegerilor locale membrilor PSD, anul acesta, social-democratilor li s-au alaturat si liberalii in repartizarea mandatelor.

    Printre cele mai importante primarii obtinute de liberali au fost cele din zona Pascani. Astfel, deputatul liberal Grigore Craciunescu, a reusit sa cistige primaria Pascani dupa turul al doilea in care l-a avut contracandidat pe Dumitru Pantazi, membru PSD. La nivelul oraselor si municipiilor, PNL a mai obtinut mandate in Tirgu Frumos si Podu Iloaiei in timp ce social-democratii vor avea primari in Iasi si Hirlau. PDL nu a reusit sa obtina nici un mandat de primar in vreun oras sau municipiu din judet.

    O primarie importanta cistigata de liberali in al doilea tur de scrutin, care in 2004 era condusa de un membru al PSD este cea de la Letcani. In urma alegerilor din acest an a fost ales primar liberalul Stelica Turcu. Procesul electoral de duminica a adus si unele "surprize" in tabara liberalilor.

    Astfel, PNL a pierdut primarii importante din Zona Metropolitana a Iasului (ZMI). Concret, candidatii liberali au pierdut functiile de primar din Birnova si Ciurea alegatorii optind pentru membri ai PSD in fruntea comunelor. Astfel, la Birnova si Ciurea au cistigat functiile de primar social-democratii Dan-Constantin Popa si Catalin Lupu.

    Reprezentantii PNL au mai pierdut, in primul tur, primaria Miroslava unde a cistigat candidatul PDL, Dan Nita. In ZMI, democrat-liberalii au obtinut mandate la Aroneanu, Popricani si Bosia-Ungheni. Alegatorii din apropierea Iasului i-au mai sustinut pe primarii PSD si in Valea Lupului si Schitu Duca. Cele mai multe mandate de primar in ZMI au fost obtinute totusi de liberali care au fost sustinuti in Victoria, Rediu, Letcani, Tomesti si Holboca.

    Doar doua femei primar

    La Cotnari, unde au participat trei candidati in turul al doilea, membri ai PSD, PNL si PDL, a fost desemnat cistigator al functiei de primar social-democratul Vasile Cretu. Si la Baltati PSD a obtinut functia de primar cu doar 14 voturi avantaj. Social-democratul Vasile Astefanei a obtinut 1299 de voturi in timp ce candidatul PDL, Mihai Hlihor, primarul in functie, a adunat 1285 de voturi.

    In urma acestor alegeri locale, doar doua femei au obtinut functiile de primar in Mironeasa si Madijac. In urma cu patru ani, pe linga cele doua candidate de la Mironeasa, Elena Curcudel (PNL), si Madirjac, Valentina Oloeru (PDL), au mai obtinut mandate alte trei femei care au fost primar timp de patru ani in comunele Aroneanu, Halaucesti si Tibana.

    La nivelul judetului, pe linga primari ai PNL, PSD si PDL au mai fost alesi edili si din PC la Belcesti, Constantin Petras, si la Costesti, Ioan Ipate. Un candidat al PNG-CD, Iosif Anton, va fi primar la Halaucesti in urmatorul mandat de patru ani. Un singur independent: Ovidiu Lina, a fost desemnat primar la Gropnita.

    Incep negocierile pentru functii

    La nivelul mandatelor de consilieri locali, desemnati in urma cu doua saptamini, liberalii se situeaza pe primul loc cu 417 functii obtinute. In judet vor mai face parte din consiliile locale 402 consilieri PSD, 361 de membri ai PDL si 55 de consilieri PC. Alti 27 de membri ai PNG-CD vor face parte din forurile locale. Au mai fost alesi 10 consilieri ai Partidului Ecologist Roman, sase consilieri independenti, cinci ai Partidei Romilor "Pro Europa", iar cite trei consilieri locali vor reprezenta Comunitatea Rusilor Lipoveni si PNTCD. La nivelul forului judetean impartirea este mult mai clara, intre candidati ai PSD, PDL si PNL.

    Astfel, cele 36 de functii de consilier judetean vor fi impartite intre PSD cu 13 mandate de consilieri, PDL cu alte 13 functii, iar PNL va avea zece voturi in forul judetean. Presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad, membru al PSD, va avea cel de-al 37-lea vot in forul judetean. Acesta a precizat ca una din functiile de vicepresedinte va reveni unui membru al PSD, cel mai probabil, actualului viceprimar Constantin Adascalitei. Cea de-a doua functie de vicepresedinte ar putea reveni PNL in ipoteza unei colaborari PNL si PSD.

    Liberalii au anuntat deja ca il vor sustine pentru functia de vicepresedinte al CJ pe Victor Chirila, fostul primar al comunei Birnova. "Noi am facut nominalizarea pentru functia de vicepresedinte al CJ si o vom sustine in continuare, in orice fel de colaborare cu un alt partid pentru proiectele judetului", a precizat deputatul liberal, Relu Fenechiu, liderul PNL Iasi.

    Noul for al CJ ar putea fi validat la inceputul saptaminii viitoare. "O data rezonabila ar fi 24-25 iunie, dar depinde de raportul de venituri si cheltuieli al fiecarui partid care trebuie depus la Autoritatea Electorala Permanenta si publicat in Monitorul Oficial in 24 de ore", a precizat secretarul CJ, Ion Serbina.

    Conform rezultatelor obtinute la scrutinul de pe 1 iunie, PDL va avea in municipiul Iasi 12 mandate de consilier, PSD 11 locuri, iar PNL 4 consilieri locali. Tot pe data de 19 iunie se vor desemna si noii viceprimari ai municipiului. Cel mai probabil acestia vor fi desemnati de catre PSD si PNL. Astfel, in cazul liberalilor, propunerea acestora a fost deja facuta in persoana Cameliei Gavrila. La PSD, oficial candidatura nu a fost inca stabilita la nivelul partidului. Unul dintre principalii candidati la aceasta functie este actualul consilier local, Sorin Iacoban.

    Incepe validarea consiliilor locale

    Reprezentantii Prefecturii au prezentat ieri programul de validare al celor 98 de consilii locale desemnate la nivelul judetului in urma cu doua saptamini. "Au fost emise ordinele privind desemnarea reprezentantilor Institutiei Prefectului care au rolul de a valida consiliile locale. A fost stabilit si un grafic pe localitati. Primele sedinte vor fi organizate pe 17 iunie si se vor incheia 19 iunie", a precizat prefectul interimar, Marius Bodea.

    Seful Prefecturii va fi prezent la validarea Consiliului Local Municipal Iasi pe 19 iunie de la ora 10 si al forului local de la Tirgu Frumos tot pe 19 iunie, dar de la ora 14.00. Astfel, pe 19 iunie, iesenii vor sti care sint alesii locali pentru urmatorii patru ani. Primele foruri locale care vor fi validate incepind de astazi de la ora 10 sint cele din localitatile Deleni, Vladeni, Baltati, Aroneanu, Erbiceni, Rachiteni, Schitu Duca, Gropnita, Valea Lupului, Probota si A. I. Cuza. Subprefectul Vasile Etcu va participa la validarea forurilor locale din Pascani si Podu Iloaiei programate pe 18 iunie. Ultimele foruri care vor fi validate vor fi cele de la Ungheni, Scinteia, Mironeasa si Daginta pe 19 iunie de la ora 16.00.

    Componenta consiliilor locale a fost stabilita in urma alegerilor locale de pe 1 iunie. Insa procesul electoral la nivel local s-a incheiat duminica cu alegerea primarilor in cele 44 de localitati inscrise in turul al doilea. Astfel, s-a completat lista celor 98 de edili nominalizati la nivelul judetului Iasi. Oficialii Biroului Electoral Municipal au dat ieri publicitatii rezultatele oficiale ale votului de duminica privind alegerea primarului municipiului Iasi. "Am transmis rezultalele la Biroul Electoral Judetean, iar acum sint in drum spre Bucuresti", a declarat ieri la amiaza Codrin Pristavu, presedintele BEM.

    Astfel, din cei 282.748 de alegatori asteptati la urne, au votat 104.617 ieseni, adica a fost o prezenta de 37%. Dupa numaratoarea finala, fotoliul de primar a fost cistigat de social democratul Gheorghe Nichita, edilul in functie, cu 55.872 voturi, adica 54,1%. Contracandidatul sau, reprezentantul PDL, Dumitru Oprea, a fost votat de 47.396 ieseni, ceea ce reprezinta 45,9% din voturile valabil exprimate.

     

    Vezi lista primarii din judet

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri