sambata, 16.01.2021
Municipalitatea putea sa modernizeze CET I cu fonduri europene. Prin acelasi program prin care la Iasi se monteaza filtre si se schimba tevi, la Bacau se monteaza un nou grup de cogenerare cu ciclu mixt. Acest lucru inseamna ca la Bacau pierderile financiare din zona de productie vor fi practic eliminate. La Iasi insa, investitiile enorme facute din fonduri europene nu vor avea un impact direct asupra pretului gigacaloriei. Primarul Gheorghe Nichita asteapta de acum inainte fonduri europene pentru modernizarea echipamentelor de productie. Iasul, Bacaul si Timisoara sint primele trei orase din tara pentru care s-au facut documentatii pentru aplicarea de proiecte pe Programul Operational Sectorial de Mediu. Intre timp, si alte orase au aplicat la program. Multe au prins in proiect si lucrari de modernizare a echipamentelor de producere a energiei termice.
Cu aceiasi bani, Bacaul face de toate
Proiectul depus de municipiul Bacau pe POS Mediu are o valoare de 276 milioane de lei, din care 262,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile. Una din masurile care trebuie implementate este si "montarea un grup de cogenerare cu ciclu mixt, doua cazane auxiliare si adaptare schema termomecanica existenta la noile cerinte". Valoarea estimata a investitiei este de aproape 100 milioane lei, fara TVA. Municipiul Bacau a anuntat deja licitatia pentru realizarea lucrarilor, ofertele fiind deschise la inceputul lunii mai. Acum licitatia este la faza de deliberare, conform datelor din Serviciul Electronic de Achizitii Publice. Conform documentelor de pe site-ul termocentralei din Bacau, prin proiectul european de mediu se va monta o centrala de cogenerare cu ciclu combinat de 10,8 MWe (putere nominala pentru partea electrica n.r.) si 14 MWt (putere nominala pentru partea termica n.r.).
Studiul care a stat la baza acordarii finantarii europene de la Bacau a fost realizat de aceleasi firme care au lucrat si pentru Iasi. Documentatiile pentru proiectele de la Timisoara, Iasi si Bacau au fost realizate de aceleasi firme, in acelasi timp. Ministerul Mediului a contractat firmele, iar finantarea a fost asigurata printr-un program european. Documentatia a fost inceputa inca din anul 2007 si a fost finalizata in 2009.
Si alte orase au prevazut investitii in partea de productie. Municipiul Botosani va beneficia de fonduri europene pentru termocentrala locala, tot prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Printre lucrarile care vor fi realizate se numara si investitii la sursa de productie. Acelasi lucru este prevazut si pentru municipiul Focsani, tot cu fonduri europene. Aceste proiecte sint insa abia la inceput din punct de vedere al implementarii.
"Este usor sa spui ca, undeva la Guvern, cineva nu a fost de acord cu ceva"
Discutii despre modernizarea CET I pe baza studiului facut de Ramboll au fost si la Iasi, in anul 2008. Pina la urma, din documentatia finala a lipsit aceasta masura, desi modernizarea CET I ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru municipalitate. Uzina din Tudor Vladimirescu functioneaza cu pierderi enorme pentru ca este veche si supradimensionata. "Noua nu ni s-a aprobat modernizarea sursei. A fost o decizie luata la nivel central. Acum au vazut ca sint probleme mari si avem promisiuni pentru obtinerea de fonduri europene si pentru modernizarea sursei. Au vazut ca degeaba se investesc bani in protectia mediului daca avem costuri mari si oamenii pleaca de la sistem. Din cite stiu eu, la Bacau aveau inceputa modernizarea sursei de productie si acum o continua. Ei nu au investit deloc pina acum in retele", a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Edilul sustine ca exista doua posibilitati de a obtine fonduri europene pentru modernizarea sistemului de productie de la CET I. Una din variante ar fi un program de finantare derulat de Guvernul Elvetiei. Municipalitatea a depus deja o documentatie evaluata la 47 milioane de euro pentru o serie de investitii in domeniul energetic, inclusiv modernizarea sursei de la CET I. "Avem promisiuni si de 30 milioane euro pe Programul Operational Sectorial de Mediu, tot pentru CET I", a explicat edilul.
In mediul politic se vehiculeaza si varianta precum ca sefii Primariei au renuntat la investitia de la CET I. "Este usor sa spui ca, undeva la Guvern, cineva nu a fost de acord cu ceva. Daca a fost asa, inseamna ca exista acte. Discutiile de la Guvern nu sint intelegeri facute asa, intre prieteni. Nu cred ca isi poate permite cineva sa directioneze un proiect european daca aplicantul stie ce are de facut. Poate ca nu au fundamentat corect partea de productie", a declarat deputatul Petru Movila, liderul organizatiei judetene a PDL. El a mai spus ca, in aceast caz, deciziile au fost luate la nivelul Primariei. "Eu cred ca primarul a decis sa nu se faca acum lucrari pe partea de productie. El este cel care a directionat proiectul", a completat Movila.
Proiectul de la Iasi se implementeaza insa in ritm de melc. Chiar daca ar fi obtinut fonduri pentru o noua sursa la CET I, este putin probabil ca investitia sa se fi facut la timp pentru a salva termocentrala de la faliment. Contractul de finantare a fost semnat inca din martie 2010. Dupa un an si jumatate nu s-au facut insa pasi importanti in implementare. Multe din licitatiile organizate de municipalitate s-au impotmolit la faza de organizare. Pina acum s-a reusit doar finalizarea licitatiilor pentru reabilitarea sistemului de pompe din retele si pentru instalatia de zgura. Licitatia pentru instalatia de desulfurare nu a iesit din hatisul contestatiilor, iar cea pentru lucrarile de reabilitare a magistralei II nici nu a fost anuntata. Alte doua licitatii ar urma sa fie anuntate pentru modernizarea unor cazane de la CET I si CET II. Valoarea lucrarilor prin programul european este de 253,3 milioane lei, din care 240,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Unde se duc parlamentarii când se duc. Eugen Teodorovici se angajează, în sfârșit, la privat
Glumă proastă pe șoselele sucevene. Drum județean blocat cu balize false
VIDEO Nuntă cu peste 300 de invitați, spartă de polițiști. Își suflau în nas aerul unul altuia
FOTO Noua minune turistică a României: căsuțele de hobbit, paradisul ascuns în munți
Inițiativă inedită: "Dorim ca TIMPUL să fie un Facebook cultural"
Bilanț COVID, 16 ianuarie: 3.218 cazuri de infectare cu noul coronavirus și 66 de decese
VIDEO Haideți la săniuș și schi la nici 20 km de Iași! Peisaj de iarnă în codrii Dobrovățului
Concurență mare pentru angajarea la Biroul pentru Protecția Animalelor Iași
Cum va fi recuperată materia pierdută. Ministrul Educaţiei, soluţii pentru elevi şi profesori
TABEL: Șapte comune din Iași sunt în continuare în scenariul roșu
VIDEO: Premierul Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID. A purtat un tricou cu mesaj
Cum va funcționa școala din 8 februarie. Copiii bolnavi vor învăța tot online
Ghinionul unui şofer băut zdravăn care a ajuns în şanţ cu maşina
Un şofer băut a încercat să-i aburească pe poliţiştii ieșeni cu un permis fals
Celebra revistă ”Vogue” acuzată că i-a „albit” pielea Kamalei Harris într-o ședință foto
Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme
Fostul dictator Nicolae Ceaușescu încasa cel mai mic salariu de președinte din lume
La Bucureşti și la Cluj nu mai sunt locuri pentru cea de a doua etapă a vaccinării
Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor
VIDEO S-a dat cu capul de dulap ca să scape de polițiști și a fost făcut K.O de un televizor
Elevi înșelați cu burse online: li se cerea 100 de lei ca să primească 3.600
Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante
De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor
Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare
Motivele unor profesori care cred în eficiența vaccinului, dar consideră că trebuie să mai aștepte
Fata şi-a chemat "peştii" ca să pice în plasa poliţiştilor. Au fost încătușați imediat
La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"
Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)
Ce a păţit Chiştoc după ce i s-a pus pata pe doi poliţişti de pe peronul gării
Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu
Interlopul Bogdan Corduneanu s-a băgat arbitru şi între fetele de la videochat
Filarmonica Iași revine LIVE în sălile de concerte. Ce spectacole au fost pregătite
Apel către tinerii artişti români. Vor face parte dintr-o echipă internațională
Explozie într-un bloc. Un apartament a fost spulberat, 38 de locatari au fost evacuați
Care sunt alimentele pe care e de preferat să nu le consumi iarna?
Nicolae GRECUPrimăvara din ianuarie |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I) |
pr. Constantin STURZUDar cine „le are cu Biserica”? |
arh. Ionel OANCEAFilozofie coruptă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.