Rentabilizare cu bani europeni ratata la CET
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Rentabilizare cu bani europeni ratata la CET

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Municipalitatea putea sa modernizeze CET I cu fonduri europene. Prin acelasi program prin care la Iasi se monteaza filtre si se schimba tevi, la Bacau se monteaza un nou grup de cogenerare cu ciclu mixt. Acest lucru inseamna ca la Bacau pierderile financiare din zona de productie vor fi practic eliminate. La Iasi insa, investitiile enorme facute din fonduri europene nu vor avea un impact direct asupra pretului gigacaloriei. Primarul Gheorghe Nichita asteapta de acum inainte fonduri europene pentru modernizarea echipamentelor de productie. Iasul, Bacaul si Timisoara sint primele trei orase din tara pentru care s-au facut documentatii pentru aplicarea de proiecte pe Programul Operational Sectorial de Mediu. Intre timp, si alte orase au aplicat la program. Multe au prins in proiect si lucrari de modernizare a echipamentelor de producere a energiei termice.

  Cu aceiasi bani, Bacaul face de toate

  Proiectul depus de municipiul Bacau pe POS Mediu are o valoare de 276 milioane de lei, din care 262,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile. Una din masurile care trebuie implementate este si "montarea un grup de cogenerare cu ciclu mixt, doua cazane auxiliare si adaptare schema termomecanica existenta la noile cerinte". Valoarea estimata a investitiei este de aproape 100 milioane lei, fara TVA. Municipiul Bacau a anuntat deja licitatia pentru realizarea lucrarilor, ofertele fiind deschise la inceputul lunii mai. Acum licitatia este la faza de deliberare, conform datelor din Serviciul Electronic de Achizitii Publice. Conform documentelor de pe site-ul termocentralei din Bacau, prin proiectul european de mediu se va monta o centrala de cogenerare cu ciclu combinat de 10,8 MWe (putere nominala pentru partea electrica n.r.) si 14 MWt (putere nominala pentru partea termica n.r.).

  Studiul care a stat la baza acordarii finantarii europene de la Bacau a fost realizat de aceleasi firme care au lucrat si pentru Iasi. Documentatiile pentru proiectele de la Timisoara, Iasi si Bacau au fost realizate de aceleasi firme, in acelasi timp. Ministerul Mediului a contractat firmele, iar finantarea a fost asigurata printr-un program european. Documentatia a fost inceputa inca din anul 2007 si a fost finalizata in 2009.

  Si alte orase au prevazut investitii in partea de productie. Municipiul Botosani va beneficia de fonduri europene pentru termocentrala locala, tot prin Programul Operational Sectorial de Mediu. Printre lucrarile care vor fi realizate se numara si investitii la sursa de productie. Acelasi lucru este prevazut si pentru municipiul Focsani, tot cu fonduri europene. Aceste proiecte sint insa abia la inceput din punct de vedere al implementarii.

  "Este usor sa spui ca, undeva la Guvern, cineva nu a fost de acord cu ceva"

  Discutii despre modernizarea CET I pe baza studiului facut de Ramboll au fost si la Iasi, in anul 2008. Pina la urma, din documentatia finala a lipsit aceasta masura, desi modernizarea CET I ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru municipalitate. Uzina din Tudor Vladimirescu functioneaza cu pierderi enorme pentru ca este veche si supradimensionata. "Noua nu ni s-a aprobat modernizarea sursei. A fost o decizie luata la nivel central. Acum au vazut ca sint probleme mari si avem promisiuni pentru obtinerea de fonduri europene si pentru modernizarea sursei. Au vazut ca degeaba se investesc bani in protectia mediului daca avem costuri mari si oamenii pleaca de la sistem. Din cite stiu eu, la Bacau aveau inceputa modernizarea sursei de productie si acum o continua. Ei nu au investit deloc pina acum in retele", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

  Edilul sustine ca exista doua posibilitati de a obtine fonduri europene pentru modernizarea sistemului de productie de la CET I. Una din variante ar fi un program de finantare derulat de Guvernul Elvetiei. Municipalitatea a depus deja o documentatie evaluata la 47 milioane de euro pentru o serie de investitii in domeniul energetic, inclusiv modernizarea sursei de la CET I. "Avem promisiuni si de 30 milioane euro pe Programul Operational Sectorial de Mediu, tot pentru CET I", a explicat edilul.

  In mediul politic se vehiculeaza si varianta precum ca sefii Primariei au renuntat la investitia de la CET I. "Este usor sa spui ca, undeva la Guvern, cineva nu a fost de acord cu ceva. Daca a fost asa, inseamna ca exista acte. Discutiile de la Guvern nu sint intelegeri facute asa, intre prieteni. Nu cred ca isi poate permite cineva sa directioneze un proiect european daca aplicantul stie ce are de facut. Poate ca nu au fundamentat corect partea de productie", a declarat deputatul Petru Movila, liderul organizatiei judetene a PDL. El a mai spus ca, in aceast caz, deciziile au fost luate la nivelul Primariei. "Eu cred ca primarul a decis sa nu se faca acum lucrari pe partea de productie. El este cel care a directionat proiectul", a completat Movila.

  Proiectul de la Iasi se implementeaza insa in ritm de melc. Chiar daca ar fi obtinut fonduri pentru o noua sursa la CET I, este putin probabil ca investitia sa se fi facut la timp pentru a salva termocentrala de la faliment. Contractul de finantare a fost semnat inca din martie 2010. Dupa un an si jumatate nu s-au facut insa pasi importanti in implementare. Multe din licitatiile organizate de municipalitate s-au impotmolit la faza de organizare. Pina acum s-a reusit doar finalizarea licitatiilor pentru reabilitarea sistemului de pompe din retele si pentru instalatia de zgura. Licitatia pentru instalatia de desulfurare nu a iesit din hatisul contestatiilor, iar cea pentru lucrarile de reabilitare a magistralei II nici nu a fost anuntata. Alte doua licitatii ar urma sa fie anuntate pentru modernizarea unor cazane de la CET I si CET II. Valoarea lucrarilor prin programul european este de 253,3 milioane lei, din care 240,6 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Primăvara din ianuarie

  Nicolae GRECU

  Primăvara din ianuarie

  Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

  Eugen MUNTEANU

  Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

  Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

  Dar cine „le are cu Biserica”?

  pr. Constantin STURZU

  Dar cine „le are cu Biserica”?

  Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

  Filozofie coruptă

  arh. Ionel OANCEA

  Filozofie coruptă

  Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

  pulspulspuls

  De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

  De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

  După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

  Caricatura zilei

  Mușchi

  Editia PDF

  Bancul zilei

  In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

  Parteneri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.