OAMENI FARA IDENTITATE
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

OAMENI FARA IDENTITATE

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Se poate spune ca buletinul pe care il obtii atunci cind implinesti 14 ani este o dovada clara a maturitatii cetatenesti dobindite, o confirmare a acestui statut. Sint, insa, multi oameni care nu s-au interesat sau nu au conditii pentru a obtine acest act. In Roman si in comunele din imprejur sint 8.000 de oameni care nu au deloc sau care au uitat sa-si schimbe buletinul. Se poate vorbi de cauze obiective si de cauze subiective care duc la lipsa interesului pentru dobindirea actului de identitate. Cauzele obiective sint intilnite cel mai adesea la cei plecati la munca in strainatate si care nu au revenit in tara pentru a-si schimba buletinul. Cauzele subiective tin insa de neglijenta. Intr-unul din aceste cazuri se afla Laura. La aproape 40 de ani, aceasta nu are buletin de mai bine de patru ani. Inconstienta ei s-a abatut si asupra copiilor sai, care, la rindul lor, nu au buletine. "Pentru ca stau intr-o casa care nu este a mea, nu pot sa-mi fac buletin, nefiind domiciliul meu stabil. Casa mi-au lasat-o niste vecini, care sint plecati acum din tara. Nu pot lua legatura cu ei, dar nici nu am acte. Pentru fiica mea am nevoie sa fac niste acte, dar, fara buletin, nu mi le face nimeni. Si, de parca astea nu imi erau suficiente, peste trei luni trebuie sa plec din casa. Vecinii se intorc si vor s-o demoleze. Nu am buletin, nu am casa, nu-mi pot ajuta copiii. Nimic nu putea fi mai rau", marturiseste Laura, in speranta ca poate cineva o va lua in spatiu in schimbul serviciilor de menaj si, in acest fel, isi poate asigura un acoperis deasupra capului si o identitate. Pentru minori, mai ales parintii ar trebui sa fie constienti de necesitatea si utilitatea buletinului, stiut fiind faptul ca acesta este un act necesar la sustinerea examenului de capacitate si bacalaureat.
  Cu ceva timp in urma era dificil pentru oameni sa-si faca buletin deoarece nu puteau sa dovedeasca cu acte in regula faptul ca locuiesc sau ca au un anumit domiciliu. Chiar si in acest caz putea fi eliberata o carte provizorie, cu valabilitate de un an. Legislatia din momentul actual permite practic ca orice persoana sa poata avea o carte de identitate, in conditiile in care poate dovedi ca are un domiciliu stabil, chiar si in lipsa unui titlu de proprietate sau a unui contract de inchiriere. Intr-o astfel de situatie se afla mai multi locuitori din cartierul Nicolae Balcescu, care si-au construit case fara a perfecta titlurile de proprietate asupra acestora, fapt care in trecut le-ar fi pricinuit dificultati in obtinerea buletinului, dar care acum le permite sa obtina carte de identitate. Chiar si cei care nu au o casa a lor si cred ca este imposibil sa aiba un buletin ar trebui sa treaca pragul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanelor (SEIP), pentru a afla mai multe detalii. Procedura de obtinere a unei carti de identitate este destul de usor de indeplinit. Practic, solicitantul minor trebuie sa depuna la SEIP un dosar care sa cuprinda o cerere tip, copie si original dupa actul care sa dovedeasca adresa, actele de identitate ale parintilor si certificatul de nastere. De asemenea, dosarul trebuie sa cuprinda o chitanta eliberata de Consiliul Local pentru suma de 7 RON, care se obtine de la Directia Taxe si Impozite din Primarie, si un timbru fiscal de 1 RON. Minorul trebuie insotit la SEIP de unul din parinti. Au fost cazuri in care, din neglijenta parintilor de a-si face propriile acte de identitate, si copii acestora au intimpinat probleme. "Oamenii trebuie sa fie constienti ca obtinerea buletinului nu trebuie neglijata si sa nu creada ca din cauza unor situatii legate de lipsa domiciliului nu pot dobindi actul de identitate. Cei care nu fac demersurile necesare pentru obtinerea unei Carti de Identitate vor fi sanctionati", a declarat Tatiana Cosnete, din cadrul SEIP Roman.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Temă

  Cătălin ONOFREI

  Temă

  Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Epilare inghinală

  Briscan ZARA

  Epilare inghinală

  Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

  Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

  Ciprian IFTIMOAEI

  Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

  Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

  New York, metropola vizionară

  Mihai DORIN

  New York, metropola vizionară

  Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

  pulspulspuls

  Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

  Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

  Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

  Caricatura zilei

  Urna

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.