anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

OAMENI FARA IDENTITATE

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Se poate spune ca buletinul pe care il obtii atunci cind implinesti 14 ani este o dovada clara a maturitatii cetatenesti dobindite, o confirmare a acestui statut. Sint, insa, multi oameni care nu s-au interesat sau nu au conditii pentru a obtine acest act. In Roman si in comunele din imprejur sint 8.000 de oameni care nu au deloc sau care au uitat sa-si schimbe buletinul. Se poate vorbi de cauze obiective si de cauze subiective care duc la lipsa interesului pentru dobindirea actului de identitate. Cauzele obiective sint intilnite cel mai adesea la cei plecati la munca in strainatate si care nu au revenit in tara pentru a-si schimba buletinul. Cauzele subiective tin insa de neglijenta. Intr-unul din aceste cazuri se afla Laura. La aproape 40 de ani, aceasta nu are buletin de mai bine de patru ani. Inconstienta ei s-a abatut si asupra copiilor sai, care, la rindul lor, nu au buletine. "Pentru ca stau intr-o casa care nu este a mea, nu pot sa-mi fac buletin, nefiind domiciliul meu stabil. Casa mi-au lasat-o niste vecini, care sint plecati acum din tara. Nu pot lua legatura cu ei, dar nici nu am acte. Pentru fiica mea am nevoie sa fac niste acte, dar, fara buletin, nu mi le face nimeni. Si, de parca astea nu imi erau suficiente, peste trei luni trebuie sa plec din casa. Vecinii se intorc si vor s-o demoleze. Nu am buletin, nu am casa, nu-mi pot ajuta copiii. Nimic nu putea fi mai rau", marturiseste Laura, in speranta ca poate cineva o va lua in spatiu in schimbul serviciilor de menaj si, in acest fel, isi poate asigura un acoperis deasupra capului si o identitate. Pentru minori, mai ales parintii ar trebui sa fie constienti de necesitatea si utilitatea buletinului, stiut fiind faptul ca acesta este un act necesar la sustinerea examenului de capacitate si bacalaureat.
  Cu ceva timp in urma era dificil pentru oameni sa-si faca buletin deoarece nu puteau sa dovedeasca cu acte in regula faptul ca locuiesc sau ca au un anumit domiciliu. Chiar si in acest caz putea fi eliberata o carte provizorie, cu valabilitate de un an. Legislatia din momentul actual permite practic ca orice persoana sa poata avea o carte de identitate, in conditiile in care poate dovedi ca are un domiciliu stabil, chiar si in lipsa unui titlu de proprietate sau a unui contract de inchiriere. Intr-o astfel de situatie se afla mai multi locuitori din cartierul Nicolae Balcescu, care si-au construit case fara a perfecta titlurile de proprietate asupra acestora, fapt care in trecut le-ar fi pricinuit dificultati in obtinerea buletinului, dar care acum le permite sa obtina carte de identitate. Chiar si cei care nu au o casa a lor si cred ca este imposibil sa aiba un buletin ar trebui sa treaca pragul Serviciului de Evidenta Informatizata a Persoanelor (SEIP), pentru a afla mai multe detalii. Procedura de obtinere a unei carti de identitate este destul de usor de indeplinit. Practic, solicitantul minor trebuie sa depuna la SEIP un dosar care sa cuprinda o cerere tip, copie si original dupa actul care sa dovedeasca adresa, actele de identitate ale parintilor si certificatul de nastere. De asemenea, dosarul trebuie sa cuprinda o chitanta eliberata de Consiliul Local pentru suma de 7 RON, care se obtine de la Directia Taxe si Impozite din Primarie, si un timbru fiscal de 1 RON. Minorul trebuie insotit la SEIP de unul din parinti. Au fost cazuri in care, din neglijenta parintilor de a-si face propriile acte de identitate, si copii acestora au intimpinat probleme. "Oamenii trebuie sa fie constienti ca obtinerea buletinului nu trebuie neglijata si sa nu creada ca din cauza unor situatii legate de lipsa domiciliului nu pot dobindi actul de identitate. Cei care nu fac demersurile necesare pentru obtinerea unei Carti de Identitate vor fi sanctionati", a declarat Tatiana Cosnete, din cadrul SEIP Roman.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

  Dan CONSTANTIN

  300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

  Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

  opinii

  Biberonul

  Nichita DANILOV

  Biberonul

  Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

  Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

  Ciprian IFTIMOAEI

  Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

  În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

  Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

  Michael ASTNER

  Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

  De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

  pulspulspuls

  Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

  PULS

  Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

  Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

  Caricatura zilei

  Cireșe, nu ruble

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.